Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Partie - TV Prima

Přepis rozhovoru ministra obrany s moderátorem pořadu Partie - TV Prima Přejezd amerického konvoje přes Českou republiku (22.3.2015, 11:00 hod.). Záznam ke shlédnutí na konci textu.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

--------------------

Dobré dopoledne u Partie televize Prima. Dragounská jízda, to je jméno amerického konvoje, který na přelomu měsíce přejet přes Českou republiku. Vojáci a jejich technika tady budou 4 dny. Je to demonstrace síly vůči Rusku nebo prokázání naší solidarity s NATO? Konvoj dělí Čechy na 2 tábory. Zástupci obou jsou hosty naší Partie. Martin Stropnický, ministr obrany za hnutí ANO. Dobré dopoledne, pane ministře.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/

--------------------

Dobrý den, dobrý den.

--------------------

A Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy. I vám dobré dopoledne.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/

--------------------

Dobrý den všem.

--------------------

Začnu u vás, pane ministře, proč ten konvoj projíždí právě teď krátce před oslavou konce 2. světové války. To je náhoda?

--------------------

No, tak je to souhra několika faktorů. Je to jednak z toho titulu, že v Estonsku bylo cvičení, ten konvoj se vrací z tohoto cvičení, vrací se samozřejmě přes Polsko. My jsme doposud ty přesuny, a že jich nebylo málo, tak se realizovaly většinou jiným způsobem, než po silnicích a za dne. Je to samozřejmě i jistý druh reakce na to, že jsme jako členské státy, prakticky všichni volali na velšském summitu v září loňského roku, že Aliance by měla být v Evropě, zvláště v tomto regionu, viditelnější, výraznější. A takový přesun k tomu patří.

--------------------

V souvislosti s konvojem se používají 2 slovní spojení, solidarita s NATO a demonstrace síly. Je to demonstrace síly?

--------------------

Já nevím, jestli demonstrace síly, je to v každém případě ale upozornění na to, že ta bezpečnostní situace se nějakým způsobem vyvíjí a není to zrovna úplně tím nejpozitivnějším směrem za poslední měsíce nebo už více než rok. Je to ubezpečení spojenecké, že Aliance funguje, že je akceschopná. Je to ale i, řekněme, má to i prozaický důvod v tom smyslu, že my se na tom něco naučíme, je to totiž otázka souhry a koordinace celé řady subjektů státní správy, lokální samosprávy a tak dále, policie, ministerstva obrany a tak dál. A to všechno má svůj smysl, to má i svůj praktický smysl.

--------------------

Když ale srovnáme čísla vojenských cvičení NATO a Ruska za uplynulé 2 roky, tak ta čísla jsou v podstatě nesouměřitelná, jsou to desítky tisíc na straně NATO, stovky tisíc na straně Ruska. Není toto jakási slabá odveta, když zůstanu u té rétoriky vaší?

--------------------

Víte, pro někoho je to silná, pro někoho slabá. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Já si myslím, že to po tom vysloveně volá, právě ta čísla, to je zhruba nějakých 22 tisíc ...

--------------------

Na straně NATO.

--------------------

... spojeneckých v roce 13 a na druhé straně zhruba ...

--------------------

265.

--------------------

... zhruba čtvrt milionu ruských a následující rok potom u těch ruských jednotek je to už půl milionu. Čili tam ten nárůst je jako poměrně dramatický. Je pravda, že ty pobaltské státy prostě mají obavy, nakonec i v Polsku, většina občanů tu situaci nesleduje jaksi s klidem. Takže to, že se cvičí víc a pořád ještě podstatně míň třeba, než ruská armáda, to se mi zdá jako úplně, úplně logický krok.

--------------------

Pane poslanče, proč vám ten konvoj tolik vadí. V minulém roce se uskutečnilo 131 přesunů současných 1600 vojáků, ale vy jste slyšet až teď před tímto konvojem?

--------------------

Protože tyto přesuny byly v naprostém souladu s Ústavou a v naprostém souladu se vším, co ctíme jako demokratická politická strana. A skutečně jich probíhají stovky, nikdo o nich v podstatě neví, ať už se dějí po silnici nebo po železnici, dokonce jsou to i tisíce přeletů.

--------------------

Proč vám to ...

--------------------

Poslanecká sněmovna se z Ústavy k takovýmto přesunům vyjadřuje, a to dvakrát ročně, schvaluje to vláda, vláda potom předloží materiál v březnu a v září. V březnu a v září Poslanecká sněmovna ve velmi krátkém projednávání vezme tyto přesuny na vědomí, respektive vezme toto rozhodnutí vlády na vědomí. Tento se vymyká. Sami Američani říkali, že budou demonstrovat sílu, teď jde, ty poslední informace, které alespoň my máme z médií, jsou, že se dokonce při cestě budou zastavovat na náměstí, diskutovat s lidmi. Ústava hovoří o tom, že přesun plus nezbytně nutné činnost podléhají schválení vlády. Pobyt, který je delší jak 48 hodin a nebo, když jsou jiné činnosti než ty, které bezprostředně s přesunem souvisejí, podléhají schválení Poslanecké sněmovny. A to je ten uhelný kámen, protože my si myslíme, jsme přesvědčeni hluboce o tom, že nejde o ten klasický přesun nebo přejezd tak, jak jich je stovky za rok, ale že jde o něco jiného, ostatně pan ministr to sám tady říká, a jen na okraj toho jeho tvrzení o těch nesouměřitelných počtech, tady nejsou započítána cvičení americké armády, kdekoliv jinde ve světě, včetně tedy i doma na území Spojených států. Ruská armáda cvičí výhradně na svém území.

--------------------

Trváte na tom, že ten přesun je protiústavní, jak jste se vyjadřoval tento týden.

--------------------

Trvám na tom, že ono rozhodnutí vlády nemusí být úplně v souladu s Ústavou, řada občanů, zejména v těch posledních dnech se na nás obrací a mají jiný názor, než je ten názor oficiální. A my si počkáme na to, jak případně ústavní právníci tento spor, který vedeme, vysvětlí.

--------------------

Já se u toho ...

--------------------

Samozřejmě, že, paní redaktorko, rozumím tomu, co jsou to spojenecké závazky České republiky. Rozumím tomu, ať se mi to líbí nebo ne, co to jsou naše povinnosti spojence v rámci nějakého společenství.

--------------------

Já se u toho zastavím, u Ústavy, pan poslanec mluví o článku 43, tady se píše, že parlament vyslovuje souhlas s pobytem a vláda s průjezdem ozbrojených sil.

--------------------

A přeletem.

--------------------

Je to pobyt nebo přesun nebo průjezd, vy jste si dělali nějakou právní rozborku, kde je vláda v nějakém rozporu.

--------------------

Určitě. Já jsem vlastně /nesrozumitelné/ relativně podrobný materiál o celé té akci minulé pondělí na vládu a budu vládu ve středu zase informovat, jak se ty věci detailně vyvíjejí. A je to právní názor, jak právníků ministerstva obrany, tak úřadu vlády, tak parlamentního institutu, protože nám samozřejmě záleželo na tom, aby to bylo v pořádku, protože kromě Ústavy to samozřejmě upravuje dál i zákon číslo 310/99, 2. paragraf, písmeno h), myslím, kdy, a to je docela, docela důležité. "Za pobyt se nepovažuje průjezd těchto ozbrojených sil přes území České republiky, který zpravidla nepřekročí 48 hodin." Zpravidla je pružné slovo. Ale já v tomto případě mohu zodpovědně říct, že my chápeme tuto dikci právě proto, že někdy ten přesun prostě může vyžadovat větší počet hodin, ta celková trasa je zhruba 1600 kilometrů, nemyslím tím naše území samozřejmě. A ty konvoje jsou 3. Vyžadují zastávky, vyžadují servis. A strašně důležité je při výkladu toho slova zpravidla je, aby všechno, co se odehrává během průjezdu konvoje, souviselo právě s tím přesunem, aby tam nenastal okamžik, řekněme, který by se dal interpretovat, že to už s tím přesunem nesouvisí. A protože je tomu tak, ty zastávky se dějí kvůli tomu, a to, že někteří vojáci dostanou pár hodin volna v rámci třeba toho noclehu, mimochodem, ty noclehy jsou všechny v rámci našich posádek, tak nepovažujeme za něco, co by jaksi šlo nad rámec přesunu.

--------------------

Pane poslanče, vy přikyvujete, stačí vám takové vysvětlení pana ministra.

--------------------

Já jsem ten vládní materiál četl velmi podrobně, hned jak se mi dostal do ruky. A to relativizování těch 48 hodin, to mě nechává klidným. Vím, že, byl jsem na vojně, absolvoval jsem mnoho podobných přesunů po České republice, pardon, po Československu tehdejším, různých kolonách. Vím, co se všechno může stát. Vím, že je třeba někde doplnit pohonné hmoty. Vím, že je třeba někde přenocovat. Vím, že je třeba někde udělat nezbytný servis. To všechno je v přímé souvislosti s tím průjezdem nebo přejezdem, to nezpochybňuji. Tam jsem, tam má vládní materiál naprosto pravdu. Ale to, že tam při tomto budeme demonstrovat, cosi sílu, ukazovat svaly, jak já jsem to nazval, budeme zastavovat a diskutovat s občany, to je nad rámec, to si my myslíme, že to je nad rámec a zase, nechť to tak činí, ale nechť to tak činí potom poté, co ten materiál bude předložen Poslanecké sněmovně a schválí jej Poslanecká sněmovna, protože to už je podle našeho názoru pobyt.

--------------------

Proč vám to tolik vadí, když jsme členem NATO a proč ...

--------------------

Já to nezpochybňuji, ale náš názor, a nejen náš, ale i mnoha občanů je ten, že o klasický průjezd nebo přejezd se nejedná, že tam je navíc to, ta demonstrace síly, to už je politický akt, to už není v přímé pře, v přímé souvislosti s tím přesunem, jakoby technický.

--------------------

Vyvoláte během toho týdne, který zbývá do konvoje, nějakou iniciativu v Poslanecké sněmovně?

--------------------

Je řada občanských iniciativ, které budou v rámci České republiky.

--------------------

K nim se dostaneme.

--------------------

My budeme spolu s dalšími na Václaváku příští, příští sobotu od 15. hodin vyjadřovat nesouhlas, ostatně v demokratickém a právním státě, který tady máme, tak je to právo každého občana, ale já si myslím, že by se mělo využívat a budeme tu věc dávat na posouzení ještě jiným právníkům, než jsou ty, o kterých mluvil pan ministr a jsou takoví právníci, kteří mají poněkud jiný názor.

--------------------

Pane ministře?

--------------------

No, já myslím, že se jako hraje, v uvozovkách, o víc. Já jsem zhruba před rokem se vyjádřil v tom smyslu, že pro některé občany u nás je to emocionální problém, jako vůbec prostě vnímání vojáků na našem území, bez rozlišení. Byl jsem za to docela peskován a teď to máme tady, jo, v podstatě je to realita, je to realita. Já znovu říkám a podtrhuji, to není vůbec můj problém, ale nemůžu nevidět, že pro některé občany je to emotivní, nikoliv racionální, jo, především emotivní jakási otázka, kterou si trošku nesmyslně asociují s tím nebo tím, s tou nebo tou dobou našich dějin. A je tady taky samozřejmě obrovská neznalost, čili srovnává se nesrovnatelné. Je tady zapomínání na fakt, že to jsou spojenci, že to jsou, prostě my jsme dobrovolně vstoupili do demokratického společenství, které nám poskytuje bezprecedentní bezpečnostní záruky. Toto zpochybňovat se mi zdá jako od politiků jako hazard, od občanů jako nevědomost a tady je potřeba, abychom my ty věci vysvětlovali, takový konvoj k tomu může přispět, to je prostě i jakýsi, řekněme, do jisté míry malý test té společnosti, a i proto je to, je to dobře. A potom nezapomínejme na masivní propagandu, která proti tomu konvoji bude fungovat a už funguje.

--------------------

K tomu se dostaneme, pane poslanče, vteřinku. KSČM se podle vás chová emocionálně nebo racionálně v těhle svých krocích?

--------------------

To, co říká dneska pan poslanec tady v mé přítomnosti, a to můžu posoudit racionálně, tak je výrazem nějakého politického názoru, který nepřekvapí. Zároveň já jsem neslyšel, že by tady pan poslanec zpochybňoval naše členství v Alianci. Pokud jsem to přeslechl, tak myslím, že ne, a to je pro mě podstatné.

--------------------

Pane poslanče.

--------------------

Tak já jenom na to konto té dobrovolnosti, my jsme tehdy, když se vstupovalo do NATO, volali a žádali a dokonce navrhovali zákon o referendu o vstupu a pokud by to bylo naprosto dobrovolné, bylo by to tak jako třeba u přístupu do Evropské unie na základě referenda. Referendum nebylo, vláda tehdy nebo vládní strany tehdy nepřistoupily, pořád se bály, že by občané se rozhodli trošku jinak. Čili, já bych o té dobrovolnosti tak úplně nemluvil. Nicméně je to fakt, máme spojenecké závazky, KSČM respektuje, nicméně ty názory, které jsou mezi mnoha občany, nejsou až tak z hlediska toho emotivního, ale jsou i, jsou i racionální. A k tomu, k té propagandě. Obrovská propaganda jde ve prospěch toho konvoje. A ve prospěch třeba toho, co se děje, je propagandistická válka, co se teďka vede. A to je pouze součástí té propagandistické války, i z tohoto důvodu si myslíme, že prostě o tom měla diskutovat Poslanecká sněmovna, měla to schvalovat Poslanecká sněmovna, nikoliv pouze vláda. To je v podstatě celé. A jako já si nemyslím, že by to mělo vyvolávat nějaké další rozpory. Je to názor, ten názor se časem ukáže, vydiskutuje, ta situace je velmi vážná, ta, ten spor, co se vede okolo Ukrajiny, je v podstatě krystalizovaný spor dvou velmocí a nemyslím si, že Česká republika by musela být tak aktivisticky přítomna pouze na jedné straně, měl by být trošku, trošku širší, širší pohled. My jsme malá ekonomika proexportní, my potřebujeme mít dobré vztahy jak se Západem, tak s Východem. A ono to je fakt vážné, to není prostě, pane ministře, promiňte mi natáčení detektivky, to je prostě ...

--------------------

Ale, ale ...

--------------------

... situace, která je doopravdy vážná.

--------------------

Necháme reagovat pana ministra, pane předsedo.

--------------------

Tak to je, to vás jaksi samotného ponižuje, takováhle věta, ale ...

--------------------

Předem jsem se omluvil.

--------------------

Dobře. Já si myslím, že přesun spojenců několika stovek vojáků je úplně to nejmenší z nejmenšího, co my můžeme jako alianční stát poskytnout, čímž můžeme vyjádřit svou sounáležitost s tou aliancí. Myslím si, že opravdu ti, kteří to převracejí ze všech možných stran, já bych o propagandě rozhodně teda nemluvil, to jsou informace, které já poskytuji nebo americká ambasáda.

--------------------

Pan poslanec dokonce mluvil o propagandistické válce.

--------------------

Tak jako ta je jednostranná, řekl bych, zcela jednoznačně, a jsou na to spousty různých důkazů, ale já si myslím, že ten, ten efekt nebo ta skutečnost sama o sobě je prostě cenná. A to, že američtí vojáci budou chtít jet s autobusem, nevím, kolik těch autobusů bude ještě, 31. března z Ruzyně do Plzně, aby tam položili květiny a zase se vrátí zpátky, tak jestli tohle to je pobyt, tak opravdu už já myslím, že si hrajeme se slovíčky. A ti, kteří tohle to neustále zvedají a zpochybňují, no, tak ať nám řeknou když tak nějakou alternativu bezpečnostní.

--------------------

Máte nějakou alternativu, pane poslanče?

--------------------

Já nemluvím, já nemluvím, pardon, já nemluvím o bezpečnostních alternativách. Já mluvím o tom, že prostě se musí zákonná ústava dodržovat za každých podmínek. A podle našeho soudu, některých občanů, některých politiků ta věc není pouhým přesunem nebo přejezdem, je pobytem a v tom případě ji měla schvalovat Poslanecká sněmovna. To je celé. Tady prostě nejde o to, co potom se na to nabaluje, ta propaganda proti zase tomuto názoru a ta je docela masivní.

--------------------

Takže pokud to dobře chápu, vám jde o to, že se do toho nemohla vložit sněmovna, pokud by se tak stalo, tak by /souzvuk hlasů/.

--------------------

Nám jde o to, že podle našeho pojetí Ústavy je to věc, kterou měla posuzovat a schvalovat Poslanecká sněmovna.

--------------------

Pane ministře, ...

--------------------

Nejde o holý pouhý průjezd a technické záležitosti kolem průjezdu nutné a nezbytné, včetně případného prodloužení těch 48 hodin. A tam prostě, promiňte, to nebyla kompetence vlády.

--------------------

Já jsem přesvědčen a vláda celá, že to byla kompetence vlády, máme to vyargumentováno řadou právních posudků, samozřejmě diskutovat se dá o všem zcela donekonečna, ale to by tady nepřejela ani motorka, takže my jsme udělali všechno, k čemu nás právní řád zavazuje. Ani jedna z komor nepožádala o mimořádnou schůzi, která v takovém případě by mohla být vybavena, tam by se prostě hlasovalo.

--------------------

Proč jste to neudělali, pane poslanče?

--------------------

Protože jednoduše z časových důvodů to ani nebylo možné. A jako na vyvolání mimořádné schůze je potřeba také nějaký čas a ten prostě nebyl na to. A navíc, já říkám, že my buďto vezmeme jako bod na jednání teďka schůze příští týden Poslanecké sněmovny, od 31. března, anebo podle toho, jak se ještě dohodneme, tak si necháme prvně udělat ony expertízy a analýzy, jak to skutečně je. My totiž, nám jde o ...

--------------------

Vy s těmi výsledky pak naložíte, pane předsedo?

--------------------

Nám nejde, nám nejde o to, abychom zbytečně nějakým způsobem ještě více rozviřovali tu situaci kolem, kolem těch propagandistických hrátek. A v případě, že budeme i našimi právními odborníky přesvědčeni o tom, že jsme neměli pravdu, rádi to uznáme, v případě, že jsme měli pravdu, tedy, že naši právní odborníci, ústavněprávní odborníci nám dají za pravdu, tak v tom okamžiku se samozřejmě budeme snažit vyvolat určitá jednání, ať už teda prostřednictvím interpelací, nebo ať už teda prostřednictvím pokusu o svolání mimořádné schůze, protože tam samozřejmě to není úplně jednoduché, vláda jednomyslně rozhodla nějak a vládní poslanci jednomyslně mohou ten program té mimořádné schůze, jak se říká, zamáznout, čili neodhlasovat a věc se nevyřeší, ale budiž to i varování pro příště, aby se v podobných případech doopravdy v okamžiku, kdy se to kdokoliv dozví jako oficiálně, tak aby se prostě hledělo i na ty názory, které ne úplně souhlasí s tím názorem oficiálním.

--------------------

Senát se tím zabýval, příslušný výbor to projednal, bylo to navrženo na plénu. Já jsem byl připraven, že půjdu do Senátu tu věc vysvětlit a nějakým způsobem komentovat, odpovídat na dotazy a podobně. Senát sám to potom z programu stáhnul, protože ...

--------------------

Protože je to v kompetenci Poslanecké sněmovny.

--------------------

Čili já si, znova říkám, já si nemyslím, nebo jsem hluboce přesvědčen, že nic nebylo obejito, tím že budeme jeden takový, chce si mi skoro říct, téměř banální akt jako podobný přesun, nějakým způsobem problematizovat a budeme neustále chodit kolem toho a hledat nějaké hnidy na tom, tak zase budeme jenom zpochybňovat to, že jsme kredibilní partner a v sázce je hodně, v sázce je to, jestli potom ty alianční partneři by nám v případě, který samozřejmě si nikdo nepřeje, ale v nějakém vážném případě přišli na pomoc.

--------------------

Pojďme se teď, pánové, podívat trochu na to, co nás možná čeká příští týden, protože na internetu, především na sociálních sítích, se intenzivně šikují odpůrci i příznivci konvoje. Jejich plány v reportáži.

/ reportáž /

redaktor

--------------------

S nadsázkou lze říci: "Američtí chlapci jsou už na cestě." Konvoj se už vydal k českým hranicím z vojenského cvičení v Estonsku. A co jejich cesta dělá s Čechy, je téměř, neuvěření. Jedni chtějí stavět barikády, aby neprojeli a střílet na konvoje ve vzduchovek. Jiní chtějí americké vojáky vítat koláčky a stavět barikády, aby naopak zůstali.

redaktor

--------------------

"Někde berou i repliky samopalů a pancéřovek. To je super nápad, to by stálo za to."

redaktor

--------------------

"Tak koupíme aspoň vzduchovky, když se budeme hodně snažit, tak jim můžeme vystřelit oči."

redaktor

--------------------

To jsou jedni z mnoha organizátorů protestů známí už z akce Ne základnám, Ne radaru. Třeba s komunisty chtějí demonstrovat na Václavském náměstí. Stavět barikády prý ale ne.

Eva NOVOTNÁ, mluvčí iniciativy Ne základnám

--------------------

Taková barikáda tady nic nevyřeší, protože bohužel jsme v tom NATO a bylo by nanejvýš potřebné způsobit referendum o vystoupení.

redaktor

--------------------

Režisér Václav Marhoul stojí na opačné straně a je jedním ze zakladatelů občanské iniciativy 1100 mil. Právě tolik mil mají američtí vojáci projet Českem.

Václav MARHOUL, režisér a zakladatel iniciativy 1100 mil

--------------------

Na jedný straně určitě, a nepřeháním, jako stoprocentně placení lidi ruskou ambasádou nebo ruským režimem a lidi, kteří nějakým způsobem prostě se budou snažit udělat okolo toho dusno. A na druhou stranu za tím určitě stojí jako spousta těch užitečných hlupáků.

redaktor

--------------------

Občanská iniciativa 1100 mil chce jasně ukázat, že spojenci s NATO jsou v Česku vítáni. Na Rozvadově chystají recesi, chtějí postavit barikády, aby američtí vojáci v Česku naopak zůstali.

Václav MARHOUL, režisér a zakladatel iniciativy 1100 mil

--------------------

Chceme vyjádřit tu naší podporu s tím, že chápeme tu důležitost, soudržnost a sounáležitost našeho spojeneckého závazku.

redaktor

--------------------

Ale fakta: podle údajů ministerstva obrany projede každý rok Českem několik desítek konvojů cizích armád. Tak třeba vloni se uskutečnilo 131 podobných přesunů. Celkem se jich účastnilo 1631 zahraničních vojáků a 601 kusů techniky. Z tohoto počtu se 11 silničních přesunů týkalo příslušníků Armády USA, konkrétně šlo o 632 vojáků a 316 kusů techniky.

--------------------

To jsou průjezdy, který jsou po železnici, ty ...

redaktor

--------------------

Proběhly silniční průjezdy.

--------------------

Silniční průjezdy, dobře, ale kdo o nich ví.

/ konec reportáže /

--------------------

Pane ministře, vy jste řekl, že máte vytipovaná riziková místa, asi chápu, že mi neřeknete, která to jsou. Chystá se armáda, policie nějak intenzivně na odpůrce konvoje?

--------------------

Intenzivně, prostě musí, musí zajistit ten průjezd a musí čelit, a já myslím, že ta reportáž tomu dává zapravdu, jak ta paní žádá vystoupení, která rozhodně nám nenavrhne žádnou alternativu bezpečnostní, že po tom případném jím navrhovaném vystoupení. Čili já myslím, že to ještě uslyšíme hodně hloupostí v tomhle tom kontextu. Samozřejmě v našem zájmu je, aby to proběhlo hladce, bude to za nasazení vojenské policie především, ta je zodpovědná za ten průjezd. Je tam maximální snaha po tom, aby to občany neobtěžovalo, proto jsou ty 3 trasy, ale každá z těch tras nebude, ani tam ta kolona nebude kompaktní, ale bude rozdělena na několik částí a tak dále. Čili, já si myslím, že se opravdu to nafukuje úplně nesmyslně, nafukují to samozřejmě i ti, kteří, kteří mají nějaký problém s tím, no.

--------------------

Lidé, kteří s tím problém mají, tak vyzývají na internetu i k násilí, jak by byl z hlediska trestního práva hodnocen, dejme tomu, útok na takovou vojenskou kolonu?

--------------------

No, tak to by určitě posoudili přesně právníci, ale jako násilí je něco, co jako do demokratické společnosti nepatří. Když chci protestovat, tak, a to už tady pan poslanec řekl, tak prostě demonstrace je legitimní záležitost, povolená, pohybující se v režimu zákona, to je něco samozřejmě, co v naší společnosti je samozřejmostí, naštěstí, ale to, že by někdo se uchyloval k nějakým, víte co, já mám trošku problém komentovat každý výkřik z internetu, ten internet je sice báječná věc, ale na druhou stranu umožňuje kdekomu propagovat vlastně docela extremistické názory. Pokud my je tady budeme rozebírat a budeme se jimi šířeji nějak zabývat, dostávají neuvěřitelný násobek jako ve svém významu, jsou to ojedinělé výkřiky, jo, někdy si dovolím říct i lidí poněkud labilních a nebo, jak říkal i Václav Marhoul, placených. A já si myslím, že je ztráta času tohle komentovat.

--------------------

Pane předsedo poslaneckého klubu, kromě té demonstrace 28. března, máte v plánu ještě něco dalšího v rámci odporu proti americkému konvoji?

--------------------

Já především chci říci, že násilí není naším programem, v tom souhlasím s panem ministrem, že naše souhlasy či nesouhlasy s čímkoliv bývají vyjádřeny jednak tím, že tedy dáme jasně najevo a chceme, aby ty informace pronikly a všechny informace pronikly ke všem občanům, já bych nerad, aby v souvislosti s nejrůznějšími hrozbami docházelo k omezení informační demokracie, protože to je počátek případné totality, ne, že by nehrozila, hrozí vždycky, když se omezuje informační pestrost, informační šíře. A jakékoliv omezování internetu či jiných informačních zdrojů je vždycky špatně, proto třeba jsou určité připomínky i ke zpravodajství v České republice, které není úplně vyvážené, někteří to tak vidí velmi intenzivně. Tolik k tomu. Další akce budou na mnoha místech v České republice. Co já mám informace, jsou to akce protestní, nikoliv akce násilné, čili akce, které vyjadřují názory, nikoliv které by chtěly i za pomoci násilí čemukoliv bránit.

--------------------

Jakou očekáváte účast na té vaší demonstraci?

--------------------

Netušíme. Myslím si, že všichni, kdo mají trošku blíže do Prahy a nebo všichni, kdo mají trošku, bych řekl, silnější ten názor, tak určitě přijedou, ale já jsem se nezúčastnil žádného počítání případných nebo odhadování případné účasti.

--------------------

Pokud ještě zůstanu u plánu KSČM, pokud zjistíte, že vláda pochybila, byla v rozporu s Ústavou, budete na to nějak reagovat ústavní stížností, dejme tomu?

--------------------

Tak je to jedna z možností, ale říkám, první, co bude, prostě budeme konzultovat s našimi právníky, a to tak, že i ústavními, protože neradi bychom se dopustili něčeho, co by pak mohlo být vykládáno jako velmi ryze účelové politické jednání.

--------------------

A nedůvěra vládě?

--------------------

Nejsme populisti, nechceme být populisti. Víte, že, a pan ministr to ví velmi dobře, že nás z pravé části opozice občas obviňují, že je s nimi, tedy s touto vládou, hrajeme v jednom orchestru, ale my vždycky posuzujeme, co je obsahem, nikoliv, kdo to předkládá, takže jako, jestli se stane ...

--------------------

Vyvolali byste nedůvěru vládě, hlasování o nedůvěře vládě?

--------------------

Jestli se stane, že to, ten posudek nebo ty posudky, ty expertízy budou tak silné, tak je možné, že i třeba tento krok by mohl být na řadě, ale já ho teďka nechci vůbec inzerovat.

--------------------

Dobře, pánové.

Sankce vůči Rusku

22.3.2015 Prima str. 2 11:00 Partie

;

--------------------

Pojďme k tématu, který s tím úzce souvisí. Summit Evropské unie ve čtvrtek rozhodl, že sankce vůči Rusku zatím prodlužovat nebude. Vy s tím souhlasíte, pane ministře?

--------------------

No, tak je to krok na stranu, řekněme, je to úkrok, jo, je to odložení nějakého rozhodnutí, je to vysvětlováno tím, že je to snaha dát Minsku 2 šanci dohodě o příměří a celé řadě dalších kroků, které by měly přispívat ke stabilizaci toho regionu, teď se můžeme bavit o tom, jestli se za tu dobu skutečně něco stane nebo nestane. Já jsem v tomhle tom smyslu spíš skeptický. No, a potom v červnu dojde na lámání chleba, tam už nebude čas na nějaké váhání a tam se prostě bude muset ten problém rozetnout a to může být docela, docela živá diskuse.

--------------------

Co to znamená skeptický, podle vás se Minsk 2 nedodržuje, teďka to rozhodnutí čtvrteční je úzce navázáno na dodržování minské dohody?

--------------------

Ano, no, tak v dílčích věcech, ale ty samozřejmě s sebou nesou tragický kontext, jako to já dostávám pomalu každý den zprávu o nějakých obětech na životech, takže to se nedá úplně označit za, bezezbytku za naplnění toho, ale víte, ona je tam celá řada podmínek vlastně, jo, pro tu Ukrajinu a celá řada různých ale a různých kdyby, především pro ty autonomní oblasti, pro vůbec jako jejich uspokojení, abych tak řekl, ale už jenom, když vezmeme to stažení té těžké techniky, co se stane, když bude skutečně naplněno, no, tak je velmi pravděpodobné, že ty takzvané autonomní nebo separatistické oblasti přejdou do defenzívy a nebo úplně ztratí svůj a to je to poslední, co by si Moskva přála, takže je to trošičku protimluv, je to zbožné přání, aby to fungovalo. Já samozřejmě bych si nepřál nic jiného, ale právě proto, co jsem řekl, tak jsem skeptik. Separatisté mají zhruba 230 tanků. Kde je vzali? To si je koupili, si našetřili na to? A jsou moderní, ty tanky. Čili, teď už někdo nepochybuje o tom, jací vojáci se tam pohybují, na jakých dovolených a podobně. Vyslechli jsme kvůli tomu spoustu různých debat a že to je křivé nařčení a podobně. A přitom při prvním výročí anexe nebo obsazení Krymu to řekl sám ruský prezident s dávkou cynismu, která je skutečně velká.

--------------------

Pane poslanče, operují podle vás na Ukrajině ruští vojáci?

--------------------

Důležité je, aby tam byl mír, aby dále nezemřeli lidé, nebyli vražděni.

--------------------

V tom se ...

--------------------

Důležité je, aby vlastní, vlastní těžké zbraně ukrajinské armády nevraždili vlastní občany, v tom je ten konflikt jako, bych řekl, velmi jiný, než ostatní konflikty podobného typu.

--------------------

Odpovězte mi, prosím, na otázku, operují podle vás Rusové na Ukrajině?

--------------------

Nevím, jestli operují ruští vojáci pravidelné armády, ale jestliže ruský prezident cosi kdesi přiznal, tak Rusové tam zřejmě budou, ale podle mého soudu musí jak Západ, tak Východ od toho dát, jak se říká, ty ruce, které by přímo působily, pryč, velmi dobře objektivně mise obce dohlížet na dodržování té dohody Minsk 2, protože to je doopravdy jediná naděje, jak by se tam ten mír tam dal také udržet. A jak už jsem říkal, my potřebujeme tu spolupráci jak s Východem, tak se Západem, sankce, o kterých byla řeč, jsou sice možná účinné, já teď nevím, na kterou stranu, protože známe i u nás podniky, které jsou sankcemi těžce postiženy a zatím jim vláda moc nepomohla, i když to slibovala, čili i tyto souvislosti to má, ale podmínkou je, aby prostě vyváženě z obou stran, v zastoupení obou stran byl takový dohled na dodržování těch podmínek, aby nemohlo dojít k porušování toho příměří. Důležité je nejen, aby jakoby, že to, co se teď říká, Rusko, zlé Rusko a tak podobně, od toho šlo, ale také to, že jestli se někde něco dohodlo a pak třeba i vlastní ukrajinští vojáci brání dodržování podmínek příměří, jak se občas ukazuje, pan ministr správně říká, internet snese všechno, ale zase já říkám, že není šprochu, na němž by aspoň trochu pravdy nebylo. Tady jde skutečně o to dát od toho, jak se říká, zbraně pryč, nedodávat je tam, ani z té, ani z oné strany, odněkud a dělat vše pro to, aby se prostě tento horký konflikt na území Evropy ukončil a aby mohlo nastat mírové budování.

--------------------

Pane ministře?

--------------------

No, zbraní z oné strany, to znamená z Východu ...

--------------------

Z té či oné.

--------------------

To znamená z Ruska, je tam spousta, to je evidentní. Z té druhé strany prakticky žádné. A pokud, tak se objevují nepodložené zprávy, ale pokud, tak to množství je naprosto nesouměřitelné, naprosto nesouměřitelné, čili to, ti separatisté jsou prostě vyzbrojováni na špičkové úrovni z ruské strany, to je jedna věc. Když vám řekne ruský prezident, že největší tragédií 20. století byl rozpad Sovětského svazu, tak to je docela varovná zpráva, když pomineme všechny tragédie, co se staly, tak toto je údajně ta největší. Ten trend je zcela evidentní, trend na vytvoření velkého Ruska s obrovskou sférou zájmu a tak dále, to si nikdo nepřeje, já vůbec nejásám. Já jsem poslední, kdo by jásal. Ale to, co vypadalo slibně, řekněme, v těch letech předchozích, to znamená, nějaké sbližování a nějaká ekonomická spolupráce, která je výhodná oběma směry samozřejmě, tak to bohužel teďko je v takovém zamrazeném stavu a těžko si někdo odpovědný může přát, aby to tak zůstalo, ale já si dovolím říct, že skutečně ta, ten míč je na straně Ruska, především.

--------------------

Pane ministře, nicméně podle poslední zprávy vrchní velitel NATO vyzval k tomu, že by se mělo zvážit použití všech prostředků k obraně Ukrajiny, a to včetně vyslání zbraní.

--------------------

Já tenhle ten citát teda neznám, nevím, kdy to měl pan Stoltenberg prohlásit tohle, ale já bych to spíš si dovolil interpretovat jako součást nějaké verbální taktiky, protože ...

--------------------

Propagandistická ...

--------------------

... protože nikdy se na těch ministerských setkáních v Alianci, ve smyslu setkání ministrů obrany členských zemí, tahle ta varianta vážně neposuzovala, protože se považuje za kontraproduktivní.

--------------------

Vy byste sám osobně byl pro to, aby se použily všechny prostředky, včetně zbraní k obraně Ukrajiny?

--------------------

Záleží na tom, ale víte, je to obecné, k jaké obraně, kdyby separatisté postupovali, řekněme, směrem na Západ Ukrajinou a nárokovali by další a další území, tak ta situace by byla vážná, ale stejně nevím, jestli bych to řešil způsobem, který tady nabízíte, řekněme, ale pro tu současnou, ne jako, nebo nadhazujete, ale pro tu současnou situaci, to znamená, plnění dohod z Minsku, to si myslím, že není dobrý způsob.

--------------------

Pane poslanče?

--------------------

Naprosto souhlasím a v tomto směru musím ocenit i postoj české vlády, která sama rozhodla, že to není moudrý způsob a že vlády, zbraně na Ukrajinu dodávat nebudeme, tedy jako oficiálně, je otázka, jak je to se soukromými firmami, jak je to s těmi licencemi, které běžely po celou dobu a bylo by dobře, aby byla větší kontrola i na ..., zvláště v takovéto situaci větší kontrola na soukromé firmy a obchod se zbraněmi, který probíhá nepřetržitě a který je jedním z nejlepších "kšeftů" hned po drogách a bílém mase.

--------------------

Chcete ještě reagovat, pane ministře?

--------------------

No, já ještě v tom smyslu, že my jsme si, víte, za těch, kolik, 15 měsíců, jakoby zvykli na spoustu věcí, jo, my jsme zvykli na to, že prostě Krym je /nesrozumitelné/, že to je prostě vyřízená věc, vlastně už to mezinárodní společenství s tím ani nic nezmůže, my jsme si jakoby zvykli, že tady se ulupuje kus nějakého jako, podstatný kus nějakého území, že se vytváří tak jakoby nárazově přes Mariupol jakási komunikační dráha směrem na ten Krym, my jsme zvykli na to, že prezident Ruska řekne, že to nejsou vojáci a pak že to jsou vojáci a málem to ještě považuje za bonmot. Já myslím, že ta situace opravdu dobrá není. A že se ty pobaltské státy například, kde ve dvou případech je prakticky třetinová ruská menšina populační, jo, takže se obávají právem a vlastně jsme vmanevrováváni do situace, kterou teda opravdu si ani ta Unie a ani Aliance vůbec nepřeje. A já věřím, že, že v Moskvě nastane co nejdřív nějaké vystřízlivění a nějaká racionální politika.

--------------------

Může Moskva ...

--------------------

To vystřízlivění musí nastat na obou stranách jak na Východě, tak na Západě.

--------------------

Tam bych neútočil, pane poslanče.

--------------------

To zvykání, pane ministře, to zvykání začalo už oddělením Kosova od Srbska. Jsme si zvykli, že si dá uloupnout ...

--------------------

Zůstaňme na Ukrajině, pane poslanče.

--------------------

Zvykli jsme si, že se dá uloupnout kousek území a jako to srbské území, to Kosovo bylo přece součástí srbské historie.

--------------------

To srovnání strašně kulhá.

--------------------

Ale jenom jako příklad, jenom jako ..., já vím, že my to každý vyčte, už mně i za to přirovnání vynadali mnozí, ale přesto je to analogie, někde pláču, že se odděluje kus území a někde nepláču a na to jsme si tady zvykali, to jsem chtěl jenom říci, ale vystřízlivění by mělo nastat všude. Jako přestaneme na obou stranách, přestaňme na obou stranách ukazovat svaly, nechejme, ať si bez vnějšího zasahování, ale za objektivního dohledu ty věci vyřídí na Ukrajině ti lidé sami, protože jakmile do toho se bude zasahovat, a já znovu říkám, ať z té strany velmoci číslo 1 USA nebo prostřednictvím NATO, nebo z té strany velmocí číslo 2 Ruska, tak je to vždycky špatně. Uvědomme si, že tady spolu dvě světové velmoci bojují o přestavění sfér vlivu a my se do toho, prosím vás pěkně, bohužel západní sféra vlivu se přibližuje ke hranicím Ruska. Já se Putinovi někdy nedivím, že prostě se brání.

--------------------

Já opravdu musím odmítnout jako nějaké sféry vlivu, ať si tady jako nás nikdo nutí být v Alianci, nikdo nás nenutí, jestli nás někdo nutí být v Unii, nenutí, a my s těmi vlastně 2 pomalu největšími výdobytky naší zahraniční politiky za posledních 25 let nakládáme poněkud rozmařile, myslím si, že naši dědové a pradědové se obrací v hrobech občas nad těmi názory, které tady zaznívají, já skutečně jako odmítám jakékoliv za sebe takové romantické nálady o nějakém panslavismu, my jsme se prostě rozhodli, před 25 lety tady byla jasná, jasný společenský a politický trend, i občanský trend, že patříme prostě do té západní demokratické společnosti a jakékoliv koketování a pokukování směrem na Východ je opravdu nebezpečné, velmi nebezpečné. Mizí novináři, nikdy se nic pořádně nevyšetří. Zničehonic někdo zastřelí prostě předního opozičního politika. Předhazují se do médií verze, které jsou opravdu pohádky, kterým se věřit absolutně nedá. Čili já bych rozhodně ten ..., a už vůbec bych to nevnímal, že to jsou nějaké dva, nějaké dvě velmoci, které to mají fifty fifty mezi s sebou rozdělené, to prostě není pravda, tam nejsou žádné tisíce amerických vojáků, tam nejsou vůbec žádné desítky nebo stovky nějaké moderní vojenské techniky, ta agrese je zcela jasná, o tom si myslím, že je zbytečné polemizovat.

--------------------

700 amerických základen po světě proti 2 ruským, to hovoří samo o sobě, jestliže to uděláme, jestliže na to uděláme vyšší pohled, vyšší nadhled, tak tyhle ty počty musí o něčem svědčit, a jinak jako to, o čem jste hovořil, panslavismus a ty ostatní věci, které jdou, to já vůbec nezpochybňuji, já o těch vašich slovech vůbec nepochybuji, nezpochybňuji je, máte pravdu dokonce, z tohoto pohledu já osobně se na to nedívám, já se na to dívám z pohledu těch tisíců mrtvých na té Ukrajině, pojďme od toho pryč, jak Západ, tak Východ, a nechme občany Ukrajiny, ať si ty věci vyřeší demokraticky sami, za ovšem dohledu, protože je to rozvrácený stát, tak jako rozvrácený státem je Irák, tak jako rozvráceným státem je Sýrie, tak jako rozvráceným státem je Afghánistán ...

--------------------

Celý globus.

--------------------

Ano, ne celý globus to není, naštěstí zatím.

Cesta Miloše Zemana do Moskvy

22.3.2015 Prima str. 3 11:00 Partie

;

--------------------

Pane předsedo, vteřinku, jak vy se, pane ministře, díváte na rozhodnutí Miloše Zemana zúčastnit se jako jeden z mála evropských a západních politiků té vojenské, velké vojenské přehlídky 9. května v Moskvě?

--------------------

Tak je pravda, že ten druhý den je nesporný, to si myslím, že tam nemá cenu dělit, ať už je ta politická situace neblahá v jakémkoliv směru, tak při 70 výročí by se samozřejmě ta pocta těm padlým měla a musí se projevit. Asistovat u vojenské přehlídky já nepovažuju za nejšťastnější rozhodnutí, zvlášť v kontextu tom, jestli by tam naše hlava státu měla být jedna z mála nebo, nebo dokonce snad jediná, já nevím, jaké jsou ty zprávy.

--------------------

Co vám na tom nejvíc vadí? To, že tam bude, dejme tomu, s diktátorem typu Kim Čong-ul, Kim Čong-un a se zástupci separatistických republik, nebo že tam prostě nebude Angela Merkelová a Barack Obama?

--------------------

Ne, já si myslím, prostě vadí, no, mně by se to zdálo vhodné, aby hlava státu České republiky postupovala v tomhle tom smyslu shodně nebo v nějakém souladu s hlavami států demokratických států.

--------------------

Podobně se vyjádřil i váš kolega, šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Lidovci v pátek vyzvali prezidenta, aby ještě tu cestu zvážil, to nevypadá na úplnou jednotu v koalici, ačkoliv teda prezident tu cestu podporuje, budete o tom ještě jednat?

--------------------

Tak říkáte, že říkám v podstatě totéž, co pan Zaorálek, takže to není jednota v koalici, čili ...

--------------------

Váš šéf Bohuslav Sobotka třeba tu cestu podporuje?

--------------------

Já jsem teda slyšel, že ji podporoval ten první den, tam je nutno rozlišovat. A jako, takhle, já se nevyhýbám odpovědi na jakoukoliv otázku, ale já nebudu rozebírat všechny kroky pana prezidenta, pan prezident je mým nadřízeným, stejně tak jako premiér nebo v podstatě nejvyšším nadřízeným.

--------------------

To určitě, je to, je to šéf ozbrojených sil. Rozumím vám. Pane předsedo, vy asi, předpokládám, že vám by se nelíbila cesta Miloše Zemana do Moskvy. Proč je podle vás důležité, aby tam neodjel.

--------------------

Já to řeknu jednoduše. Nebýt Rudé armády, která osvobodila většinu území tohoto státu nebo tehdejší území dnešního české ..., dnešní České republiky, mnozí z nás by tady vůbec nebyli. A to stálo nesmírné oběti. A uctít při tomto výročí, protože 70. je docela dost velké výročí, uctít ty oběti těch ruských vojáků, sovětských vojáků, kde byly jak Rusové, tak Ukrajinci, tak veškeré národy tehdejšího Sovětského svazu, ale i další národy Evropy, byli to i Američané, Australané a další a další, se prostě sluší. A jestliže dnes v této době se hrají nějaké hry jiného charakteru, tedy geopolitické hry, aby bylo jasné, tak jako podle, pro mě je to až druhořadé, pro mě je prvořadé uctít ty oběti. A jestli se pan prezident rozhodl udělat to takto, navzdory Baracku Obamovi a Angele Merkelové, jak jste říkala, tak já v tom zas až tak velký problém nevidím.

--------------------

Pane ministře, uctil by prezident oběti i kdyby odjel o den později, jako většina státníků?

--------------------

Nezlobte se, já už jsem se k tomu vyjádřil, já už to nechci dál pitvat, ale nikdo tady určitě nezpochybňuje uctění obětí, nikdo nerelativizuje zásluhu ruských nebo sovětských vojáků na našem osvobození, to si myslím, že je nesmysl.

--------------------

Dobře.

Novela branného zákona

22.3.2015 Prima str. 4 11:00 Partie

; ;

--------------------

Pojďme se podívat na téma, které se dotkne nás všech, a je velice aktuální, všichni, kterým bude po letošním Silvestru 18, budou muset k povinnému vojenskému odvodu, muži i ženy, mimo jiné budou muset odpovídat na řadu intimních otázek.

/ reportáž /

redaktorka

--------------------

Trpíte nočním pomočováním? Máte hemoroidy nebo ploché nohy? I na to se vás má v dotazníku ptát armáda, pokud projde novela branného zákona z dílny ministerstva obrany a bude vám po letošním Silvestru 18 let. Taková podoba novely branného zákona ale rozladila ochránce osobních údajů. Nejraději by se k ní vyjádřili v novém připomínkovém řízení. Bojí se například zneužití údajů.

David PAVLÁT, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů

--------------------

My jsme ten návrh připomínkovali, ale měl se vztahovat na občany v případě ohrožení státu nebo válečného stavu.

redaktorka

--------------------

Jenže ministerstvo dodatečně změnilo původní záměr a údaje o zdravotním stavu plnoletých chce shromažďovat i v dobách míru.

David PAVLÁT, mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů

--------------------

To naše stanovisko by v takovém případě určitě nebylo pozitivní.

redaktorka

--------------------

Ministr obrany možnost zneužití citlivých údajů zcela vylučuje. Na krajských vojenských úřadech, kde by dotazníky ležely, prý platí přísná opatření, která zabrání úniku intimních údajů.

--------------------

Jsou tam vystaveny i sankce, které jsou nemalé, jsou v řádech milionů korun.

redaktorka

--------------------

Návrh novely branného zákona schválila už ve čtvrtek Legislativní rada vlády. Pokud by v současné podobě prošel, v praxi by to znamenalo, že v roce 2017 půjdou před odvodní komisi všichni, kterým po letošním Silvestru bude 18 let. Ministerstvo slibuje, že příprava vojáků v záloze prý bude dobrovolná.

/ konec reportáže /

--------------------

Pane ministře, proč je potřeba schraňovat tyto údaje, pro mnohé citlivé údaje, objektivně citlivé údaje tak dlouho?

--------------------

No, ze zcela elementárních důvodů, protože prostě nemůžete nechat projít odvodem někoho, kdo má nějaký vážný zdravotní a nebo prostě limitující zdravotní problém, to je, víte co, mně se to zdá ...

--------------------

To nikdo nezpochybňuje, ale ...

--------------------

... se to zdá jako umělý, zase jakoby umělý spor nebo něco, tak ten mladý muž tam, jak o tom hovoří, tak zase, mě by zajímalo, jakou alternativu nabízí, jestli ...

--------------------

Ten mladý muž nicméně ...

--------------------

... lidi, když je stav ohrožení státu.

--------------------

Mladý muž je nicméně mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

--------------------

Ano, s kterými my jednáme samozřejmě a ten úřad musí také přihlédnout k tomu a my s nimi budeme jednat dál, že my vlastně musíme odstranit nějaký nepřirozený stav, tady jako tu základní brannou povinnost od Marie Terezie platící nikdo nikdy jaksi nezrušil a nezpochybnil, ale neexistují prakticky nástroje na to, jak ty zálohy rekrutovat a jak je vycvičit, to ... podle současných pravidel se to dá udělat až při vyhlášení stavu ohrožení státu a to znamená, že už je opravdu pozdě a že vlastně ty lidi ženete někam bez výcviku, bez kvalifikace a v podstatě je ohrožujete na životech, čili my se snažíme jenom o to mít evidenci v podstatě. Evidenci o tom, jak který ročník, který teprve dovrší teda ten 18 let věku, jak je početný, jak je na tom zdravotně a jak je na tom s výhradami, protože může uplatnit ten občan, občanka řadu konkrétních důvodů, proč by na případné cvičení nemohli jít.

--------------------

Jaký očekáváte zájem ze strany veřejnosti?

--------------------

No, tak ten ...

--------------------

Pozitivní ...

--------------------

Odvodové řízení je povinností, to je prostě jako, když se přechází z dorostového lékaře na lékaře pro dospělé.

--------------------

Tomu rozumíme.

--------------------

A tam se, pak je 14 dnů na odvolání, je tam jasná možnost říct ne, já na cvičení nechci, a my vlastně po těchto odvodových řízeních bychom mohli na cvičení povolat jenom ty, kteří se k tomu přihlásí dobrovolně.

--------------------

A to, na to se ptám, jaký očekáváte zájem ze strany veřejnosti?

--------------------

Těžko říct, ten ročník je, řekněme, velmi, zhruba 100 tisíc, bude tam velký úbytek z nejrůznějších zdravotních nebo osobních důvod, náboženství, svědomí a tak dále nebo vyživovaná osoba, samozřejmě, já nevím, těhotné ženy a podobně, to se taky často zveličuje, tenhle ten problém, přitom je to povinnost, aby rovnosti před zákonem, v podstatě ústavní povinnost do toho odvodu zahrnout i ženy, těžko říct, několik tisíc, možná 10, těžko říct, je to, zase je to nějaký test, jo, je to nějaký rest, který tady je a který je potřeba napravit, nás to samozřejmě bude stát nějaké peníze, ale domníváme se, že je to správné a že každá armáda, když někdo argumentuje, my máme profesionální armádu, tak ať se stará, ne, každá armáda potřebuje zálohy.

--------------------

Pane poslanče, vy podpoříte, váš poslanecký klub, novelu branného zákona v této podobě?

--------------------

Tak je to zatím návrh, který schválila Legislativní rada vlády, my jsme ji ještě neviděli, ale chci říci, že při projednávání v Poslanecké sněmovně budeme velmi, velmi ostražití a bedliví. Například ta otázka, o které tady byla řeč, že tedy má možnost odmítnout, a ta dokonalá, v uvozovkách, evidence bude i v tom, že odmítl. A už by se mohl někdy za jiné reprezentace stát nějakým problematizovaným občanem, čili pokud, tak dobrovolně, ale pozor, odvod ještě není nebo to naplnění všeobecné branné povinnost odvodem ještě není návrat povinné vojenské služby, jak už slyším někde, že se to bude vracet. Ne, já to slyším, proto to ..., jako jsem teď na vaší straně, pane ministře, jestli jste nevšiml.

--------------------

A cením si toho.

--------------------

Čili není, není to ještě všeobecná nebo povinná, návrat povinné vojny, na to nemá tato země ani kapacity, ani peníze, ani prostě současný způsob vedení boje není na tenhle ten způsobem nějakým způsobem připraven, ale já se ptám, jestli se stalo v této republice, v této zemi, že neunikly někde nějaké údaje, byť byly sebelépe zabezpečeny.

--------------------

Tohle bude otázka, která pro vás bude kruciální v té, v tom schvalování?

--------------------

V Poslanecké sněmovně bude jedna /souzvuk hlasů/, protože jestliže jde o údaje, kde sice je tam penalizace milionová, ale není tam penalizace, jaksi unikne ti sebemenší údaj, zavřeme tě, až zčernáš například, to budeme, budeme požadovat, protože to jsou ty věci, které jsou v té otázce pro nás důležité. A souhlasím s tím, že je třeba znát zdravotní stav a tak podobně.

--------------------

Necháme reagovat pana ministra, není to třeba věc, se kterou byste mohli narazit, slyšíte tady pana předsedu poslaneckého klubu a otázka citlivých údajů je vždycky ve sněmovně velmi diskutovaná?

--------------------

Ano, já doufám, že zase jednou se neprokáže, že Češi si neumí vládnout. My tady máme nějakou evidentní bezpečnostní potřebu a chceme to prostě ošetřit co nejlepším způsobem, aby byla efektivní a zároveň, aby občany extrémně nezatěžovala nebo neobtěžovala, samozřejmě, že tam je několik citlivých míst, ale kdyby byla obranyschopnost země, nebo její větší obranyschopnost, by měla jaksi spadnout na tom, že někdo odmítá přiznat, že má ploché nohy, tak prostě to si myslím, že by bylo tristní. Tam samozřejmě musí být i záznam o tom, že někdo žije v registrovaném partnerství, tak je to věc povolená zákonem, tak není důvod jaksi se před něčím skrývat, ale dovedete si představit, kdyby některé tyto důležité údaje nebyly k mání, co by to potom mohlo třeba i při tom výcviku nebo i nasazení udělat za paseku. Čili já si myslím, že se to trošičku nafukuje a byl bych hrozně nerad, kdyby to vedlo k tomu, že se bude jako u nás vše relativizovat a vše nabízet dlouhé široké diskusi, takže nebudeme schopni tuto novelu přijmout, to by mě mrzelo.

--------------------

Nicméně ta diskuse přijde ve sněmovně, to je zcela, to je zcela nepochybné, já to nechci nafukovat, ani relativizovat, nicméně pan poslanec tady volá po větším postihu při úniku těchto citlivých údajů, je to pro vás možné něco takového do zákona implementovat?

--------------------

To je otázka pro naše právníky, mně se zdá pokuta 5 milionů teda docela výrazný postih, nevím, jak vám, ale mně volá obden nějaký operátor, nabízí mi věci, který vůbec nechci, nevím, kde sebral můj telefon, obtěžují mojí matku ...

--------------------

To volá nám všem, ale ...

--------------------

Čili možná, že já bych svůj jaksi elán zaměřil tímto směrem, kdybych byl ochránce osobních dat, aby moji 85letou mámu neobtěžovala kdejaká zásilková služba. A tu brannou povinnost nebo teda ten fakt toho odvodu. A znova zdůrazňuji, tady vůbec nejde o návrat nějaké vojny. To je prostě spekulace, to je voňavé téma, kterým se i novinář může zviditelnit. Já bych byl hrozně rád, abychom tenhle ten smysl z tý debaty vypustili. Já jsem rád, že to tady zní jednoznačně.

--------------------

Pane poslanče, budete trvat na větším postihu. Vy jste tady řekl, aby tam byl i trestněprávní postih?

--------------------

Já jsem, já jsem právě se ptal potom, jestli ...

--------------------

Poprosím vás jenom opravdu o krátkou reakci?

--------------------

Jestli je možné doopravdy na 100 procent zabezpečit v České republice nějaké informace nebo údaje, není, proto by možná bylo žádoucí nasadit ještě větší postih. Tečka.

--------------------

Budeme se těšit na debatu v Poslanecké sněmovně. Pánové, já vám děkuji za účast v naší Partii. Našimi hosty byli ministr obrany Martin Stropnický za hnutí ANO. Děkuji.

--------------------

Děkuju za pozvání.

--------------------

A předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. I vám děkuji.

--------------------

Děkuji za pozvání a přeji hezkou neděli.

--------------------

K tomu se připojuji, i vám, milí diváci, hezký zbytek neděle.

Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Partie - TV Prima (část 1.)

Autor: TV PRIMA

Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Partie - TV Prima (část 2.)

Autor: TV PRIMA