21.1.2016
Rozhovor s ministrem obrany Martinem Stropnickým
20.1.2016 ČT 24 - Světlana WITOWSKÁ, moderátorka- Rozhovor - 18:25 Interview ČT24
Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Rakousko zásadně omezí počty přijatých žadatelů o azyl. Letos přijme jen 37,5 tisíce migrantů. Loni to bylo 90 tisíc cizinců. O změně azylové politiky rozhodla tamní vláda po jednání s hejtmany. Co se bude dít, až Rakousko limit naplní? A jak by měl v praxi fungovat záložní zahraniční systém na linii Bulharska a Makedonie, o kterém mluví premiér české vlády? Zeptám se ministra obrany Martina Stropnického, který je hostem Interview ČT24. Dobrý podvečer.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Dobrý večer.
--------------------
Pane ministře, co se podle vás stane, až Rakousko naplní limit 37,5 tisíce migrantů? Zavře hranice?
--------------------
Já myslím, že ten limit není zas až tak překvapivý, protože evidentně se ten názor na západě od našich hranic na počty migrantů proměnil za poslední měsíce. A ty původní příliš euforické a ne možná úplně realistické odhady dostávají teďko už ten obrys jiný. Přesto i to je vysoké číslo. Samozřejmě my si asi těžko dovedeme kdokoli představit, že by nějaké takové číslo se týkalo České republiky. To, až se stane, abych odpověděl na tu otázku, tak Rakousko s velkou pravděpodobností prostě na těch hranicích přijímat nebude, bude ty uprchlíky vracet.
--------------------
Zavře hranice tak, že to bude začátek konce schengenského prostoru?
--------------------
Já si to nemyslím. Paradoxně možná dokonce naopak, že samozřejmě Slovinsko udělá to samé v okamžiku, jak bude vědět, že by ti migranti už nemohli pak postupovat dál do Rakouska, tak je nepustí na svoje území. No a samozřejmě, že se to asi neodehraje bez nějakých určitých napětí, to tam asi k tomu dojde, ale naopak je to, je to možná ten směr, kdy si Evropa tu svoji hranici skutečně efektivně začne chránit tak, jak po tom voláme.
--------------------
Nenajdou si migranti jinou cestu?
--------------------
Budou si hledat asi jiné cesty.
--------------------
Rakouský kancléř Faymann v tamních novinách prohlásil: "Pokud se Evropské unii nepodaří zajistit vnější hranice, Schengen jako celek je zpochybněn. Pak musí každá země kontrolovat své hranice s jednotlivými státy." Souhlasíte s tím? Začalo by i Česko v takovém případě, kdyby se nepodařilo ochránit vnější hranici, chránit své hranice samo?
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO
--------------------
Tak samozřejmě bychom na to museli nějakým způsobem reagovat. Já nevím, jestli by to okamžitě vyvolalo nějakou vlnu, která by směřovala k nám. Já si to nemyslím. Ale v každém případě reagovali bychom na to. Ale my bychom reagovali dokonce si dovoluji říct i dřív.
--------------------
Co bude klíčové pro to rozhodnutí Evropy, že se jí nepodařilo zajistit vnější hranici schengenského prostoru? Kdy je ten bod zlomu? A nedosáhli jsme ho už?
--------------------
No, tak je pravda, že v těch číslech je to, je to ohromující v tom negativním slova smyslu samozřejmě. Ten milion v Německu je patrně realita a to je něco, s čím asi nikdo nepočítal před pár měsíci. To se bohužel naplnily ty černější scénáře. Já myslím, že je docela zásadní, jak si povede Turecko, které dostalo nějakou docela podstatnou finanční pomoc, aby mohlo plnit tu svoji úlohu lépe a především Řecko.
--------------------
Jaký časový horizont tomu dáváte, protože o té migrační krizi už mluvíme několik měsíců, neustále se říká, že pokud se nepodaří zajistit vnější hranici schengenského prostoru, což se asi nedaří, když neustále proudí migranti nekontrolovaně dál, a jednotlivé státy přistupují k takovým omezením, jako dnes zveřejnilo Rakousko. Ten bod zlomu mě zajímá, ten okamžik, kdy už si Evropa řekne - tak teď jsme dosáhli toho, kdy už to dál nejde a teď si začneme všichni hlídat svoje hranice sami?
--------------------
No já myslím, že to do jisté míry řekl ve svém emotivním vystoupení Donald Tusk, který řekl prostě, že na to jsou týdny. A já to beru samozřejmě jako nějaké psychologické prohlášení, ale rozumím mu velmi dobře, protože marná sláva, nejsme to jenom my, kteří voláme po tom, aby ta Evropa byla v té reakci razantnější a rychlejší. Skutečně srovnejme si ta prohlášení někdy, já nevím, z července nebo srpna, září těch čelních evropských představitelů, včetně Junckera třeba, a když se na to podíváme dneska, tak přece jenom jako už ta dikce je jiná. Zaplaťpánbůh, že je jiná.
--------------------
Bude tím bodem zlomu třeba jaro, kdy se dá očekávat, že se obnoví příliv migrantů, protože teď se zpomalil, přichází méně lidí, ale pořád přicházejí, až bude lepší počasí, bude teplo, nastane ten okamžik, kdy už to, kdy už se Evropa rozhodne, že bude dělat něco opravdu konkrétního?
--------------------
No tak ona se musí rozhodnout dřív, respektive ona se rozhodla. Zatím je to ústní, zatím ty kroky konkrétní se tak jakoby vlečou a to, že třeba Slovensko volalo po tom mimořádném summitu, tak tomu jako velmi rozumíme. I když to má samozřejmě nějaký vnitropolitický rozměr, ale to má skoro všechno. Tak jsme to taky podpořili. Bohužel teda Brusel k tomu summitu nesáhl, ten summit, jak říká náš pan předseda, by měl zasedat permanentně, dokud to nevyřeší. Je to samozřejmě nadsázka, ale, ale v zásadě to má racionální jádro.
--------------------
Takže věříte, že do jara to bude vyřešeno?
--------------------
To jaro, jaro, pokud přinese nějakou zásadnější vlnu, tak to bude opravdu vážný test, ale na ten už musí být Evropa připravena. To znamená dříve než to jaro nastane a proto Tusk mluvil o těch několika týdnech, tak musí fungovat ta vnější hranice tak, jak má, včetně úlohy Řecka.
--------------------
Premiér Bohuslav Sobotka včera ve sněmovně řekl, že v Evropě by měl vzniknout záložní hraniční systém na linii Bulharska, Makedonie, pokud se nepodaří posílit vnější ochranu schengenského prostoru. Jak by takový záložní hraniční systém měl fungovat v praxi a kdo by na té hranici byl? Kdo by jí hlídal?
--------------------
To je ještě otázka samozřejmě dohody, protože to byla nějaká strategická úvaha pana premiéra, s kterou se vláda ztotožnila bez větších problémů. Jak by to fungovalo v praxi, to teďko ještě asi není jakoby specifikováno, ale ta linie je jasná.
--------------------
Když říkáte, že by se ta situace měla řešit v časovém horizontu týdnů, tak předpokládám, že když má pan premiér takovýhle plán, tak už ví, jak by ten plán byl realizován nebo má alespoň nějaké obrysy toho plánu a že vás s tím jakou vládu seznámil? Jestli má už rozmyšleno, kdo by tedy byl na té hranici, jestli by tam Česko poslalo své vojáky, policisty, jestli by to v podstatě nemohl být třeba i diplomatický problém, protože to říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který tvrdí, že z technického hlediska si to umí představit, ale že to bude problém diplomatický. Jak to vyřešit?
--------------------
No může to být problém v tom, že vlastně tam vzniká nějaká linie za státem, který je součástí Schengenu nebo Evropské unie, obojího, Řecko, a před státem, který není, jako když budeme mluvit třeba o té Makedonii. Ale já si to vysvětluju tak, že by tam mohla být přesně ta půda pro tu mezinárodní hraniční stráž sestavenou z policistů různých členských zemí, které by tam tomu věnovali svoje příslušné kontingenty. My posíláme teďko začátkem února, myslím 2. nebo 3. února pojede 20 policistů na tu makedonskou hranicí. Je to symbolická pomoc, ale je významná v tom nějakém signálním slova smyslu a v tom taky, že nečekáme, až se to stane, ale chceme těm Makedoncům pomoct co nejdříve. Ale jak říkám, tam by měla svůj konkrétní smysl ta evropská, řekněme, mezinárodní evropská policejní jednotka, jakási hraniční stráž.
--------------------
Znamená to, že by se hranice schengenského prostoru posunula?
--------------------
No ona by vlastně byla kryta ta západní hranice Řecka, jo, tak jak i to pan premiér zamýšlel.
--------------------
A je tam ještě Albánie, tak tam s tou Albánií se taky počítá do tohoto hraničního plánu nebo ne?
--------------------
Není to takhle ještě přesně vyspecifikováno. To bych tvrdil něco, co, co není. Ale je to taky v záležitosti nebo v závislosti na terénu. Tam, kde ten terén je prostupnější, tam je samozřejmě ta potřeba naléhavější.
--------------------
Kdy budete mít nějaké obrysy toho plánu, o kterém mluvil pan premiér Sobotka?
--------------------
No budeme na tom asi mluvit na příští vládě, předpokládám, bude se o tom mluvit taky v rámci schůzky ministrů vnitra v Bruselu, předpokládám, čili v podstatě novinka, kterou pan premiér nějakým způsobem prezentoval jako v nějakém v tom prvotní zárodečné stavu. Není propracovaná do detailů, aspoň já o nich nevím.
--------------------
O migraci budou zítra mluvit taky poslanci ve sněmovně. Vláda by měla během debaty vysvětlovat svůj přístup k řešení migrační vlny do Evropy. Hnutí ANO bylo pro, proti zařazení tohoto bodu na zítřejší jednání sněmovny. Proč?
--------------------
Protože jsme přesvědčeni velice hluboce, že jde o politické zneužívání toho tématu. Tam se hřímalo i včera v tom smyslu, že vládě nezáleží a vláda nezajímá se o pocity občanů. To jsou laciné politické pokusy získat nějaký populistický bod. Opravdu je to docela smutné, že se s tímhle tím tématem hauzíruje.
--------------------
Počkejte, ale k tomu návrhu se, k tomu návrhu se připojili i lidovci.
--------------------
Ano.
--------------------
Což je váš koaliční partner, to znamená, že ...
--------------------
No, to se stává.
--------------------
... oni chtějí taky podle vás na tomto tématu honit politické body, nebo tam je nějaký rozkol uvnitř vlády, že lidovci mají jiný názor na řešení migrační krize, protože vláda tam má vysvětlovat svoje kroky a když se lidovci jako součást vlády připojí k návrhu opozice, je to trošku zvláštní.
--------------------
Já si myslím, že vláda ale vysvětluje permanentně, vláda vysvětluje, ať už na tiskových konferencích po zasedání vlády nebo prostřednictvím různých interview nebo novinových článků, nebo takových sezení jako třeba absolvuju já teďko, a myslím si, že ta vláda nikdy nepodcenila ten problém. Ta vláda od začátku se bránila některým nesmyslným evropským doporučením a v té Evropě nemá úplně lehkou pozici právě proto, že je kritická. A zároveň ale odmítá střečkovat nebo hystericky pokřikovat, že jsme tady vystaveni permanentnímu jako akutnímu nebezpečí. A k těmhle těm hlasům a těmhle těm laciným hlasům se nechce prostě přidávat. To, že to jeden či druhý třeba ministr té či oné koaliční strany nazírá nějak jinak a že se k tomu nějak veřejně vyjádří, to je nakonec jeho věc, ale myslím si ...
--------------------
A to, že lidovci podpořili návrh opozice na to, aby se dostalo na program schůze právě tohle téma, to vám jako koaličnímu partnerovi lidovců nevadí. Nebo neptali jste se, proč to udělali?
--------------------
Já si myslím, že to udělali z těch důvodů, které jsem tady naznačil. Myslím si, že ...
--------------------
Tak to jenom nenaznačujte a řekněte to.
--------------------
No myslím si, že chtěli uspokojit určitou společenskou poptávku, když to řeknu kulantně. A nám nešlo o to to téma nějakým způsobem zametat pod stůl nebo pod koberec, či co, ale ta sněmovna má nějaký pořad, má nějaké body, má nějaké materiály důležité pro tenhle ten stát, které zase budou zpožděny, zase nebudou projednávány, zase si tam budou jednotliví poslanci dělat jakési sebeprezentace na kameru a my už tuhle tu píseň známe, takže já jsem přesvědčený, že je to hra na péči o to téma.
--------------------
Opoziční Úsvit bude požadovat od vlády stálou ochranu hranic České republiky. Jaká bude odpověď kabinetu zítra ve sněmovně?
--------------------
No já si myslím, že taková jako neutrální, abych to řekl korektně. Stálá ochrana hranic jako co chce Úsvit, jakože budeme jediná země v Evropě, která tady bude jako hermeticky uzavírá svůj prostor. Vždyť to ani nejde. To ani nejde.
--------------------
Vy jste v rozhovoru pro ...
--------------------
A neustále, ale promiňte, tím se vytváří klima nějakého strachu pro ty lidi a to je nezodpovědné. Vypadá to jako péče o občany a je to opak. Je to vhánění občanů do nějaké atmosféry totálního strachu a nejistoty, není k tomu důvod.
--------------------
Dobře, ale vy jste v rozhovoru pro Mladou frontu řekl, že s migranty se do Evropy přestěhuje náboženský konflikt mezi šíity a sunnity, což je podle vás možná větší nebezpečí než nějaká pouliční brutalita vůči ženám, že měřítkově to je úplně jinde. Na co se máme připravit? Co přesně nám tu hrozí a není to taky v podstatě šíření toho strachu, když řeknete, že to je ještě horší než to, co se stalo v Německu?
--------------------
Ne, já, já jakoby nezvoním na poplach ve smyslu, že je potřeba zablokovat celou zemi. Já jsem tohle to řekl proto, protože to je dlouhodobější nějaký problém. To je problém, který se nevyřeší tím, že se zmenší počet těch migrantů. Ono už jich je docela dost v té Evropě a dříve nebo později se může stát, že i tenhle ten jejich náboženský konflikt propukne. A to neříkám já, to říkají lidé, kteří jsou specializováni na Blízký východ nebo na islámské země, čili to je reálná možnost, ale není to důvod k panice. Je to jenom, víte co, my jako bychom měli jenom dvě polohy. Takovou jakože bezstarostnou a takovou tu jako panikářskou. Většinou je dobré se připravit v klidu, racionálně, počítat spíš s tou horší variantou, ale být na ni připraven a nestrašit se, připravovat se.
--------------------
A jsou evropské státy připraveny na to, že by se opravdu ten konflikt mezi šíity a sunnity přesunul tady do Evropy a co přesně by to znamenalo pro nás? Co bysme měli očekávat?
--------------------
No znamenalo by to samozřejmě daleko větší přítomnost policie v tom veřejném prostoru, znamenalo by to daleko větší bezpečnostní opatření u nejrůznějších společenských nebo sportovních a jiných akcí tam, kde prostě je hodně lidí a znamenalo by to především velice úzké, těsné a to znamená i nákladné monitorování těch jednotlivých skupin v rámci Evropy.
--------------------
Je na něco takového připravená Česká republika?
--------------------
Já si myslím, že je a samozřejmě vždycky záleží na tom měřítku. Ale mluvme tak, že je dobré si říct, že pokud vím, tak jsme měli asi tři žádosti o ten azyl letos. Tři. Jako jsme v druhé polovině ledna, jo, takže já si skutečně ...
--------------------
Ale může se to změnit. To říkají i experti ...
--------------------
Samozřejmě může, může.
--------------------
... že se může změnit směr, kudy půjdou uprchlíci a že se můžeme stát zrovna zemí kudy půjdou.
--------------------
Můžeme, zatím tomu nic nenasvědčuje. My máme určitou pověst, někdo nám ji zazlívá, někdo nařízení schválí, to znamená, že jsme země, která se nechová bůh ví jak vstřícně, a že u nás jsou ty podmínky jaksi rigorózní a tvrdé, což si myslím ale, že je správně, protože prostě jinak se to zvládnout nedá. Takže my jsme samozřejmě nějak připraveni, jsme připraveni i ve smyslu počtu policistů a třeba vojáků, kteří jsou v jakési permanentní téměř pohotovosti, kdyby se i stalo něco neočekávaného na některé z našich hranic. A samozřejmě o tom mluvíme taky v rámci V4 se Slováky, s Maďary, i s Poláky a určitě bysme v tomhle tom smyslu spolupracovali, protože ani Poláci nejsou úplně jaksi mimo hru. Tam se klidně může stát v nějakém zase extrémnějším případě, že ten směr se, se posune směrem na sever.
--------------------
Pokud by se nakonec schengenský prostor rozpadl, uvažujeme může se stát. Bude se to týkat taky armády? Dotkne se to toho, že se změní výstroj, výzbroj, počty lidí? Připravuje se armáda na nějakou krizovou situaci, která by mohla nastat?
--------------------
Já jsem optimista a doufám, že se schengenský prostor nerozpadne, protože na tom je eminentní zájem všech těch členských států a z mnoha hledisek, z mnoha. Tak za všechny řeknu to ekonomické, třeba to, které často bývá třeba ne citováno na prvním místě, ale nakonec bývá první. Česká armáda samozřejmě se připravuje v tom širokém slova smyslu bez ohledu na tu současnou situaci, na to, aby měla počty, které mít má, aby nebyla v podstavu tak, jako byla v minulých letech, aby nabírala lidi, aby pro ně měla peníze, aby pro ně měla podmínky, aby pro ně měla výcvik, aby pro ně měla kvalitní vzdělání a kvalitní výstroj, výzbroj. Na to máme nějaké peníze a máme na to nějaký plán, který je odsouhlasený jak v Poslanecké sněmovně, tak ve vládě.
--------------------
Dobře. Vy jste připraven na to, že se přizpůsobíte situaci, že se zvýší počty vojáků, že se lépe vyzbrojí. Budou ozbrojené složky České republiky taky schopné zasáhnout v případě potřeby? Já narážím na tu situaci, která se stala v Německu o silvestrovské noci, kde policisté byli sice na místě, bylo jich tam málo, ale nezasáhli. Bylo to, byli v zajetí nějaké politické korektnosti?
--------------------
Těžko říct, jaké dostali pokyny. Je to samozřejmě, je to s podivem, asi to zaskočilo úplně všechny. Celá ta záležitost toho silvestrovského večera má několik velkých otazníků, které se obávám nikdy nebudou úplně zodpovězeny. To znamená i to zpoždění té informovanosti je zvláštní. To, že patrně nedostali nějaký pokyn k ráznému zásahu údajně, ale zase komentujeme, nebo já komentuju teďko nějaký výrok z médií. Ale přímo na místě dávali pokyny, ať se ty dívky brání láhvemi, nebo co. Jako víte, mně to přijde zvláštní, zvláštní. Nedokážu si takovou situaci představit u nás. Nedokážu si představit, že by naše policie takhle ...
--------------------
Co by se podle vás dělo, kdyby se něco takového stalo u nás? Bylo by to tak, že by taky těm ženám nikdo nepomohl? Že by třeba ozbrojené složky byly v zajetí té politické korektnosti, o které se pořád v téhle souvislosti mluví?
--------------------
Mluví. Ono se o ní mluví hodně v tom politickém slova smyslu, a k tomu se třeba ještě dostaneme. Tadyhle já bych u speciálně těchhle těch represivních složek vůbec o nějaké politické korektnosti nemluvil. Tam je prostě nějaký jasný povel, nějaký plán ...
--------------------
A jestli ten povel nebyl už výplodem té politické korektnosti, o to mi jde.
--------------------
Je to možné. Je to možné, ale u nás si to nedovedu představit. Jako přihlížení nějakých policistů něčemu takovému, co se teda zprostředkovaně dozvídáme, tak to si nedovedu představit. To je selhání, no.
--------------------
Z těch informací, které o té silvestrovské noci máme, řekněte mi, budí to ve vás dojem, že to byla organizovaná akce těch mužů, nebo že to bylo spontánní jednání, že se prostě nedokázali ovládnout?
--------------------
Tak těch úvah o nějaké organizovanosti je relativně dost. Já spíš patřím k těm lidem, kteří si nemyslí, že to bylo organizované, že to bylo prostě tím, že byl ten Silvestr a že to bylo nepřipraveností totální teda těch represivních složek, podcenění té situace z hlediska těch velitelů nebo toho politického zadání a upřímně řečeno, zase jako je to až se reaguje. Ruku na srdce - jako mělo to někoho překvapit? Mělo překvapit někoho, že stovky mladých mužů, kteří jsou týdny, měsíce na cestě, kteří patrně nemají žádný sexuální život a jsou jaksi v plné síle, si můžou za pár šupů koupit alkohol, na který nejsou zvyklí a kolem sebe budou mít ženy, které jsou oblečeny a chovají se velmi liberálně, jsou oblečený úplně jinak, než oni jsou zvyklí, tak jako jestli někdo čekal, že se nestane vůbec nic, tak já tomu nerozumím.
--------------------
A co je podle vás horší. To vědomí, že by se dokázala takhle velká skupina mužů domluvit, že něco takového udělají, nebo to, že nedokázali ovládnout sami sebe v tu chvíli?
--------------------
No určitě to organizování si myslím, že je horší, protože to už znamená potom nějaký opravdu jako drastický záměr nějakého násilí. To by bylo vážnější myslím.
--------------------
Tenhle případ i jeho rozsah se veřejnost dozvídala až s odstupem času. Média i politici ho zamlčovali. Kde jsou podle vás hranice té politické korektnosti?
--------------------
No to je určitě dobrý dotaz a těžký k zodpovězení. Ale no tam kde, kde začíná zákon a kde je potřeba ho dodržovat. Asi to je ta nejjednodušší odpověď. A k tomu je potřeba někdy odvaha taky.
--------------------
Jak byste, a jak byste tenhle skandál, který se stal v Německu, nazval pravým jménem, kdybyste měl odhodit tu politickou korektnost?
--------------------
Já nevím, jedno ze selhání srážky těch civilizací nebo střetů těch civilizací, řekněme. To je selhání prostě. Když my tvrdíme o sobě, že jsme tedy ta vyspělá evropská civilizace, tak součástí té vyspělosti z mého pohledu by mělo být i to, že jsme schopni předjímat ty situace, že jsme schopni si říct, co se může asi tak stát, když bude ten a ten večer, a to, co jsem popsal všechno, tak jako já myslím, že kdejaká naše turistka zažila na sobě třeba nějaké nepříjemné pohledy nebo nepříjemné výzvy někde v Orientu, když byla na dovolené. Prostě to tak je. Prostě to tak je.
--------------------
A máme se s tím smířit?
--------------------
No smířit určitě ne. Ale, ale nebýt překvapen, když se to stane a být na to připraven, speciálně, když se to ...
--------------------
A jak se na tuhle situaci dá připravit?
--------------------
No, já nevím, jestli musíme si říct přesně, kterou myslíte. Myslíte tu silvestrovskou?
--------------------
Ano.
--------------------
Víte, já nechci působit, jakože všechno vím expost, jako to je snadné. Ale znova zopakuju, tak pokud vím, že v tom městě jsou stovky nebo dokonce tisíce mladých mužů, který prostě chtějí nějakým způsobem řádit a ...
--------------------
Počkejte, jak oni, oni nemuseli vědět, že ti muži chtějí řádit. Chtěli oslavit příchod nového roku a dejme tomu, že tedy politici mi říkají uprchlíci nejsou nebezpeční, nic vám nehrozí, tak má ta žena předpokládat dopředu nebo měly ty ženy předpokládat snad, že je něco takového hrozí?
--------------------
No já teď budu mluvit proti politikům, ale některá ta prohlášení politiků je třeba jako předkládat do nějakých volebních výsledků. Tak asi ti politici tam, ti, kteří tohle to tvrdili, já nevím, jestli to tvrdili, připusťme, že třeba říkali ano, je to bezpečné, nevím. Tak asi bych si řekl, no ...
--------------------
Když tam ty lidi pustí a nechají je tam volně pohybovat se, tak já předpokládám, že mi nic nehrozí od těch lidí.
--------------------
Já bych, ano, já bych předpokládal asi, v první fázi to máte pravdu, že ten stát s tím počítá a že je schopen zajistit nějaký pořádek a nějakou zákonnost, asi ano. Takže to určitě není vina těch, těch žen nebo dívek, to, to není. Zase v situaci, kdybyste, já nevím, šla na nějakou oslavu na Václavské náměstí, byste se blížila tomu Václavskému náměstí, teď byste tam viděla, už asi byste to viděla na nějakou vzdálenost nějaké rozvášněné hordy, šla byste dál? Asi by, asi ne. Asi byste se otočila na podpatku ...
--------------------
Otázka je, jak to bylo. My jsme tam nikdo z nás nebyl na tom místě, takže nevíme, jestli ti lidé ...
--------------------
To je právě to ...
--------------------
... už byli rozvášněni nebo jestli se dostali do nějaké situace. Mně jde spíš o to, jestli člověk má předpokládat, když je na místě veřejně přístupném, kde i jsou na místě policisté, jestli má předpokládat a tušit něco takového, že by se mohlo stát. Mě třeba by to ani nenapadlo.
--------------------
Já nevím, jestli by vás napadlo třeba, teď se nechci dotknout žádného fanouška, ale tohle se vám může stát i někde u fotbalovýho stadionu, jo, když půjdete a ten zápas nedopadne úplně ideálně a vy tam půjdete ...
--------------------
To je asi trošku jiná věc.
--------------------
No je to, ale je to jako nějaké nebezpečí, které lze předvídat? Do jisté míry ano. Ale asi si řeknete, no tak já tam přece půjdu, přece to není důvod, abych tam nešla.
--------------------
Pojďme se teď vrátit k české armádě. V některých jednotkách chybí až 50 % lidí. Vy jste poměrně optimista v tom, že se vám podaří do roku 2020 doplnit stavy ze současných 22 tisíc na 27 tisíc. Kde berete tu jistotu, že opravdu těch lidí budete mít dost, neříkám, že třeba nebudou zájemci, ale těch, kteří projdou i těmi testy, které vy po nich budete chtít?
--------------------
Jasně. No tak já ho beru z toho titulu, že jsme loni byli schopni přijmout 1800 lidí, což není jakoby čistý nárůst, protože zhruba 7, 800 odchází, končí jim ty kontrakty, ale je to pořád čistý nárůst tisíc lidí. A letos bychom rádi přijali 2 tisíce, zatím ty signály jsou pozitivní. Měli jsme jeden týden asi 200 žádostí dokonce. Otevřeli jsme nová rekultační centra. Snažíme se samozřejmě i tu armádu propagovat, představovat, psát o těch podmínkách. Dokonce doufám, že v brzké době bude i v České televizi pravidelný pořad o armádě. Už jsme docela daleko v tom v jednání s vedením televize, takže vytváříme i podmínky pro to, aby to povolání bylo atraktivní, aby na tom trhu práce ta práce byla prostě zajímavá. A to spektrum těch profesí je velmi široké, od řidičů skupiny C přes elektromechaniky a letecké mechaniky až po, co já vím, až po doktory. Prostě ten, ten, to spektrum těch profesí je nesmírně široké, které jsme schopni využít.
--------------------
A co vaše plány na doplnění počtu záložáků?
--------------------
No, jsou myslím taky realistické. Teď, a to číslo je myslím poměrně známé, je velmi nízké, máme jich 1200, to se změní už jenom z toho titulu, že každý voják z profese, který bude končit se svým kontraktem, tak bude automaticky ještě 5 let v té aktivní záloze.
--------------------
V záloze.
--------------------
Jo, čili to už máte poměrně jako vysoký počet. No a k tomu, protože se podstatně změnily ty jejich podmínky, taky platové s prominutím, protože ono to s tím souvisí, a taky pro jejich zaměstnavatele, když ten aktivní záložák jde cvičit ...
--------------------
To bude platit od července.
--------------------
Ano, ještě to musí podepsat pan prezident ...
--------------------
Podepsat prezident.
--------------------
Ale to je docela zásadní změna. No a potom jsme ještě tam uvedli takovou a v Senátu to docela i vítali teda senátoři, takovou kategorii jako dobrovolníků absolutních, řekl bych, taková občanská záloha tomu můžeme říct, a to jsou lidé, kteří se sami přihlásí, že jsou ochotni podstoupit v rámci příštích 2, 3 let cvičení, které může mít maximální délku 3 měsíce, pokud jsou odvedeni, v pořádku zdravotně a tak dále, je to třeba, já nevím, účetní, řekne já bych byla schopná dělat účetní v armádě v případě potřeby, kdyby nastal stav ohrožení státu a my řekneme ano, výborně. Ona dostane ten výcvik a pak se vrátí do svého civilního povolání.
--------------------
Armáda se teď dostává do popředí zájmu, těší se poměrně velké oblibě u veřejnosti. Česká veřejnost je taky připravená na to, že možná budou i nějaké větší ztráty, protože už teď máme v zahraničních misích spoustu vojáků, třeba mise v Mali, sami vojáci říkají, že se změní, že bude nebezpečnější. Je česká veřejnost připravená na nějaké větší ztráty /souzvuk hlasů/?
--------------------
Já nemůžu mluvit za celou českou veřejnost. Já můžu mluvit ze své zkušenosti loňské, kdy jsme přišli o 5 vojáků, což byla na naše poměry obrovská, obrovská ztráta jednorázová, a ty reakce musím říct, že převládaly ty pozitivní, včetně, včetně kont, která vznikala, včetně, včetně pomoci těm rodinám ze strany prostě občanů nebo dobrovolníků, takže určitě na to nejsme připraveni tak, jako některé velké státy, které ty ztráty mají pravidelně a dlouhodobě.
--------------------
Vy chcete uvolnit na Mali ruce Francii, takže chcete rozšířit tu zahraniční misi. Znamená to, že Češi přeberou taky tu aktivní složku té francouzské armády, protože třeba když byla v Burkině Faso teroristický útok když byl, tak na místo přiletěla ta francouzská jednotka přímo z Mali. Tohle budou dělat čeští vojáci?
--------------------
No takhle ze strany Francie nepřišla úplně konkrétní jako věc nebo konkrétní požadavek, ale budou tam naše, část našich speciálních jednotek v té misi MINUSMA OSN a tam se tohle to může stát tenhle ten aktivní zásah.
--------------------
Říká ministr obrany Martin Stropnický. Děkuju za to, že jste přišel do Interview ČT24.
--------------------
Já děkuju.
--------------------
Vám, vážení diváci, děkujeme za pozornost, na řadě je předpověď počasí a Události. Dobrý večer.