Armáda bude hlídat hranice, Bezpečnostní rada o kauze Česká pošta

Martin Stropnický (20. 8. 2015, ČT 24 22:00 Události, komentáře) Záznam ke shlédnutí na konci textu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

České hranice by mohlo hlídat až 2600 vojáků před uprchlíky. Kvůli migrační vlně navíc vláda přidala ministerstvu vnitra 140 milionů korun. Na Balkáně mezitím státy vyhlašují mimořádný stav, aby zastavili další a další migrační vlny. Británie spolupracuje s Francií, v podstatě na tomtéž. Jak tohle dopadne? Začínají Události, komentáře, dobrý večer. A mým prvním hostem je Martin Stropnický, ministr obrany. Dobrý večer, pane ministře.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/

--------------------

Dobrý večer.

--------------------

Vy jste dnes po vládě na tiskové konferenci doslova řekl, že se připravujete na plán pro případ emergence. Na jak velké nebezpečí se skutečně připravujete nebo připravujeme?

--------------------

Tak víte co, my musíme být prostě připraveni. My nemůžeme čekat, až by ta situace nastala, ta situace tady ale není, to bych rád zdůraznil. Ta situace je pod kontrolou Policie České republiky tak, jak to má být a Policie České republiky má ještě samozřejmě rezervy na to, aby pokud by ten proud byl intenzivnější, tak by to nepochybně zvládla. Ale ten mechanismus je takový, že v situaci, kdy už by ty síly policie na to nestačily, tak ministr vnitra jde na vládu s návrhem nebo s požadavkem na pomoc z armády. Vláda, pokud to odsouhlasí, tak potom teda nastane ta naše úloha, řekněme, a my právě už proto pracujeme v nějakých variantách a ne proto, že by to mělo být zítra. To opravdu bych rád zdůraznil, protože já bych hrozně nerad přispíval k nějakému jitření emocí. Ale na druhé straně zase nemůžeme o tom začít bavit a přemýšlet, až kdyby ta situace nastala.

--------------------

Říkáte, že to nebude zítra, na druhou stranu, pane ministře, Maďarsko jen v červenci zaregistrovalo 34 tisíc uprchlíků. Ty vlny v celé Evropě se počítají na stovky tisíc lidí a úplně upřímně ti lidé, kteří jsou v Maďarsku, nechtějí v Maďarsku zůstat a je pravděpodobnost, že směřují do Německa, takže můžou buď přes Rakousko nebo přes nás. A proto já se ptám, co je ten černý scénář, který vy připravujete?

--------------------

No samozřejmě tyhle ty trendy, o nich víme a vyhodnocujeme je. Já bych v té souvislosti možná i poukázal na to, že Evropská unie se dohaduje o rozmístění 40 tisíc lidí v nějakém horizontu dvou nebo dokonce tří let a my jsme na úplně jiných počtech už teďko v situaci, kdy třeba i ta balkánská cesta se podstatně zintenzivnila. Já nechci, nechci tady předstírat, že my víme všechno, ale my jsme na to upozorňovali už s velkým předstihem, když se mluvilo pořád jenom o té cestě námořní a přes Lampedusu na Sicílii a potom přibylo to Řecko a teď se stalo to, co se dalo očekávat, že teda ta balkánská cesta je vlastně ten největší nápor.

--------------------

Takže Brusel podle vás reaguje pozdě nebo špatně?

--------------------

Já se přiznám, že já jsem z toho trochu rozpačitý, protože ta společná zahraniční a bezpečnostní politika už léta vykazuje určitou strnulost, řekněme, nebo nedostatečnou pružnost, taky promítání zájmů jednotlivých těch velkých hráčů a my jsme v jiné situaci prostě než některé velmoci nebo některé hraniční státy a dospět k nějakému společnému razantnímu, efektivnímu postupu, to se pořád bohužel nedaří dostatečně, takže každý se musí zařizovat podle svého, jak jste řekl sám, tak Francie začínala, začala spolupracovat intenzivněji s Velkou Británií. Já naprosto chápu Maďary, protože jsou hraniční země a čelí té první vlně. My ...

--------------------

Takže chápete i ten plot?

--------------------

Já bych ho rozhodně nějakým způsobem nekritizoval, jsou v situaci, která je s tou naší nesrovnatelná.

--------------------

Asi ne plot, ale jedna z otázek, která visí ve vzduchu, je, že Němci v uvozovkách zavřou hranice také, pokud ten, ta vlna bude tak velká. Mluví se o tom v Německu velmi, velmi intenzivně, že prostě Němci začnou strážit svoje hranice. Co v ten moment uděláme my nebo udělá česká vláda?

--------------------

No já předpokládám, že vzhledem k tomu, že máme, musím říct, velmi více než korektní, ale velmi jako blízké partnerské vztahy s německou vládou, že by se to nestalo bez nějakého avíza nebo bez nějakého upozornění. Já jsem tady měl před, před létem na návštěvě svoji německou kolegyni Ursulu von der Leyen a ten, ten vztah a pan Zaorálek je na tom stejně se svým partnerem, jo, ty vztahy jsou velmi blízké, takže já samozřejmě tuhle t u variantu musím nějakým způsobem zvažovat.

--------------------

Takže máte plány na to, že se to stane.

--------------------

To by byla komplikace nebo v tom případě bysme samozřejmě museli, abych tak lidově řekl, přitvrdit, no a ...

--------------------

To znamená zavřít také hranice v zásadě v uvozovkách?

--------------------

To znamená podstatně zintenzivnit ty kontroly, to znamená podstatně snížit ten průchod, ten tranzit, kterýho jste svědky teďko v míře, řekněme, zvládnutelné.

--------------------

A to je těch až tedy maximálně 2600 vojáků.

--------------------

Ano, ale tam je potřeba počítat i samozřejmě s technikou. Ta technika nahrazuje počty a my jsme v 21. století, takže ...

--------------------

A o jaké technice se bavíme?

--------------------

Bavíme se o technice průzkumné, o nočním vidění, o radarech, o prostředcích, které prostě nahradí tu živou sílu a které k dispozici máme v určitém množství. Já nevylučuju, že bysme pořizovali další, ale znova říkám, nejsme v situaci emergence. Ale budeme, jsme na to připraveni, pracuje se na scénářích, dochází k pravidelným setkáním policie a armády, kde se ta stupňovaná situace, řekněme, vyhodnocuje. Do konce září dostane vláda poměrně podrobné scénáře jednotlivých variant, co bychom dělali konkrétně.

--------------------

Cvičí na to armáda v tuto chvíli?

--------------------

Armáda je na to, řekl bych, vycvičená, dokážu si, dokážu tvrdit bez problémů, byť můžete říct, ale vždyť taková situace nenastala, ale ty situace se různě modelují a ta armáda je v tomhle tom, řekl bych, na dobré úrovni profesionální a flexibilní.

--------------------

Jak dlouho by to trvalo, kdyby se vláda rozhodla, že je potřeba zvýšit tu ochranu a řekněme, zavést tu maximální ochranu hranic, jak dlouho by to armádě trvalo?

--------------------

To je otázka dnů.

--------------------

Otázky dnů, než by armáda byla schopna plně zabezpečit celou hranici.

--------------------

Než by samozřejmě, než by začala konat, to znamená jako míru té efektivity, tu nikdy nedokážete posoudit. Ale je potřeba, já jsem přesvědčen, že by byla vysoká. Ale je třeba vzít v úvahu to, že kůry se pohybují, i ti migranti. Ty, ty, ten tranzit, že jo, je to převážně po silnicích a po železnicích, je to vlastně tím standardním způsobem. Jde v první míře hlavně o zesílení těch hlídek, kde by asi patrolovali společně policista - voják s tím, že ta policie je na forhondu, řekněme, jo, nebo je tím gestorem toho zásahu. My jsme pomocná složka. Ale jsme schopni ty exponované úseky, a teď se jedná prakticky o jeden, řekněme, a to je ten jihomoravský, tak tam jsme schopni teda to uzavřít, řekl bych, velmi, velmi účinně. Kdybychom mluvili o tom, že tady vytvoříme nějaký hermetický kruh kolem celé republiky, to ...

--------------------

To jsem nepředpokládal.

--------------------

... opravdu jako takhle ...

--------------------

Ale účinně znamená co pro laika jako jsem já?

--------------------

No to znamená, že těch ilegálů průchozí by bylo naprosté minimum.

--------------------

Do několika hodin, říkáte do několika ...

--------------------

Dnů, dnů.

--------------------

... do několika dnů jste, jste schopni tohle to zajistit.

--------------------

Ti lidé budou připraveni, budou samozřejmě vytipováni, to se nebude hledat už ty posádky, to budou vědět, budou mít své plány a prostě ...

--------------------

A ty vznikají ty plány v tuto chvíli.

--------------------

Ano, ano.

--------------------

To znamená, že vznikají i které jednotky by kam byly dislokovány.

--------------------

Ano, oni už jsou, ale oni se precizují, jo, řekněme, že se dolaďují jako do detailu tak, aby, aby se na vládu daly předložit skutečně v detailní podobě.

--------------------

My jsme se o tom bavili ve spojitosti s tím Maďarskem, my nejsme cílovou destinací, to si pojďme říct úplně na rovinu, takže vlastně úkolem by bylo co? Zajistit, aby ti lidé přes nás nepřešli?

--------------------

Ano.

--------------------

To je ten primární úkol v tuto chvíli.

--------------------

No protože samozřejmě potom nastává nebezpečí v tom scénáři, který jste naznačil, kdyby Spolkový republika udělala nějaké razantní opatření na svých hranicích, no tak samozřejmě tady se nemohou kumulovat, to nemůžeme připustit.

--------------------

Proč se na to ptám, protože v té zprávě nebo v těch informacích, které byly dnes na vládě, se píše mimo jiné, že cílem je zajistit až celkem 1306 míst z celkové kapacity zařízení pro zajištění cizinců. My se tady ale už bavíme v úplně jiných řádech a proto kdyby, řekněme, nedej bože se stalo, že by prostě k nám přišla nějaká vlna, jestli jsme na to připraveni vůbec?

--------------------

No jak říkám, my jsme připraveni na to, že bychom podstatně snížili vůbec ten průchod nebo prostě to, to překročení té hranice, ale v jistém rozsahu i té takzvané zelené, jo, to znamená mimo ty hlavní tahy a cesty. Jsme schopni i limitovat ty přechody, řekněme, jsou tam lesní cesty, polní cesty, čili i tam pro jiné třeba i, já nevím, nějaké terénní automobily nebo prostě jim dát, zařídit to pomocí zátarasů a tak dále, čili jako na různé varianty a říkám, v tom exponovaném, relativně, řekněme, segmentu, já to nechci teďko definovat počtu kilometrů, ale není tak zanedbatelný, tak jsme schopni skutečně to zabezpečit, řekl bych, beze zbytku.

--------------------

Říkáte zátarasy, ploty, takové nějaké věci, o tom uvažujete ...

--------------------

O tom řeč nebyla, já to nevylučuju, ale ...

--------------------

Co to znamená?

--------------------

Zátarasy znamená ...

--------------------

Ne, tomu rozumím, ale říkáte ploty zatím nevylučuju, co to znamená tedy?

--------------------

To, co jsem řekl, že to zatím nevylučuju.

--------------------

Dobře, ale jak si to mám představit, že plánujete, že v určitých místech, kde třeba to strážení té hranice je složité, by se postavil nějaký plot nebo by tam bylo nějaké zařízení?

--------------------

Víte co, ono je strašně choulostivé se bavit o tom kdyby. Já jsem zastáncem té teorie, že skoro stejné nebezpečí jako nějaká nekontrolovaná migrace je vyvolání strachu, neřízených emocí a nějakých prudkých reakcí toho obyvatelstva, proto my musíme být připraveni, ale já tady nebudu popisovat detailně jednotlivé kroky, co by kdyby ...

--------------------

Promiňte, pane ministře, ale na druhou stranu my se tady bavíme, rozumím.

--------------------

... jo, když jsem prostě ...

--------------------

Ale na druhou stranu se tady bavíme o tom, jak je vláda připravena, to je poměrně legitimní otázka a podle mě ...

--------------------

Jistě, já na ní odpovím.

--------------------

... nevyvolává v někom strach, pokud se dozví, že prostě vláda, vy, ministerstvo, vojáci, kdokoli je připraven zvládnout tu situaci a proto se na to ptám.

--------------------

Ne určitě, ale já v tomhle tom smyslu můžu říci to, abych poopravil zase jednu velkou nepřesnost v dnešních zprávách na jednom serveru, že jsem řekl, že dva šest znamená kompli..., to znamená omezení toho našeho zahraničního plánovaného programu. Ale ani vteřinu bychom neváhali co upřednostnit. Samozřejmě, že ...

--------------------

Tomu rozumím, pak nebudeme opravovat servery, pojďme, pojďme tedy ...

--------------------

No ne ale to je důležité, protože potom vznikají fámy, to přečte 200, 300 tisíc lidí a teď si říkají aha, tak oni potřebujou cvičit někde na Aljašce, takže nebudou chránit nás občany ČR? A budou mít pravdu ty lidi, a já říkám budeme chránit občany.

--------------------

Tak jste to veřejnosti teď sdělil, opravil jste tu informaci. Já se vrátím ještě k těm zátarasům, k těm plotům, to mě zajímá. Jenom to znamená, že uvažujete i o tom, že by v některých místech například ...

--------------------

Tak já to nemůžu vyloučit, protože nemůžu vyloučit nějakou extrémní situaci, že prostě to by bylo ode mě nezodpovědné a nepovažuji za pravděpodobnou, říkám, že máme dostatečné prostředky ...

--------------------

Ale jste na to připraveni.

--------------------

... budeme uvažovat ve všech variantách.

--------------------

Jedna z těch variant, která by mě také zajímala, jsou aktivní zálohy, o tom hovořil prezident republiky.

--------------------

Ano.

--------------------

Je tohle to věc, s kterou počítáte?

--------------------

Ani tu bych nevyloučil, ale vzhledem k současné právní úpravě, je to poměrně složité, protože my můžeme použít aktivní zálohy podle současného branného zákona a proto ho také měníme s prominutím a jde do druhého čtení po prázdninách do Poslanecké sněmovny a pak už to bude jednoduší. Ale v současnosti pořád jsme limitováni tím, že můžeme je povolat pouze na mimořádné cvičení se tomu říká, a to může trvat maximálně 14 dnů. A z toho už samotného vidíte, teď i musíte odečíst jeden den na začátku, jeden den na konci, protože je musíte nějakým způsobem vybavit, vyzbrojit a tak dále, a potom to zase musejí odevzdat, takže vám zbývá 12 ostrých dnů, takříkajíc, a to je poměrně jako neefektivní.

--------------------

Takže spíš to zatím nevypadá na ty aktivní zálohy?

--------------------

To by musela nastat skutečně nějaká personální nouze, abychom k tomu sáhli, protože to je poměrně složité a je to taky nákladné. Ti lidé dneska ještě podle té platné legislativy vlastně to musí dělat ve svém volnu nebo musí si na to brát dovolené, je to složité.

Bezpečnostní rada o kauze Česká pošta

;

--------------------

Tak já bych uzavřel tuto debatu, my se samozřejmě ještě v pořadu tomu budeme dále vracet. Ještě bych vás poprosil o jednu věc, reakci na jiné téma, protože předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes řešilo také situaci kole´m České pošty.

--------------------

Ano.

--------------------

A takto mluvil premiér.

Bohuslav SOBOTKA, premiér, předseda strany /ČSSD/

--------------------

Já prostě nechci opakovat chybu, kterou udělala Nečasova vláda, když ignorovala signály a informace, které měla od zpravodajských služeb v České republice a nebyla schopna na základě těchto informací reagovat. Připomenu pouze jednu kauzu, tak se jmenuje Viktoriagruppe, v minulosti tady byly jasné signály, kdyby tehdejší Nečasova vláda reagovala na základě těchto jasných signálů, tak jsme dnes možná nemuseli mít problém s uskladněním ropy v Německu.

--------------------

Pane ministře, já nepředpokládám, že mi budete říkat, co vám tajné služby řekly nebo jaké informace vám poskytly, každopádně ta samotná formulace, že jde o pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra je dosti vážná. Je opravdu ta situace tak vážná?

--------------------

No tahle ta formulace je opravdu poměrně taková jako provokující, jo, a já jsem to takhle neformuloval, čili já ...

--------------------

To takhle formuloval ministerstvo vnitra, abych byl úplně férový.

--------------------

Ano, no tak já chápu, že se ocitlo pod nemalým tlakem, že prostě ty zprávy byly kusé, že některé byly velmi jaksi výbušné, jako když prostě existuje nějaký odposlech, ke kterému se nikdo nehlásí, kde se mluví o konkrétních částkách ať už pro konkrétní stranu nebo nějakého jedince, tak to samozřejmě není ...

--------------------

Mě zajímá, jestli tam jsou informace od tajných služeb nebo od zpravodajských služeb, že tam se děje něco, něco víc než jenom je tento jeden odposlech?

--------------------

Takhle, ta kauze je určitě složitá a figuruje v tom řada subjektů a já když jsem mluvil o tom, že to pro mě bylo, nebyl jsem sám mimochodem, kdo o tom mluvil jako o překvapení, že to řeší předsednictvo Bezpečnostní rady státu, tak jsem vycházel prostě z logiky věci, protože Bezpečnostní rada státu ani v minulých letech, a to jsem si ověřoval u matadorů, jo, kteří tam chodí léta, takovéhle situace neřešila. Já v tomhle tom naprosto souhlasím ale s panem premiérem, že, a vlastně tím vytváří nějaký precedens, jo, protože tahle ta vláda si myslím, že bere ty informace zpravodajských služeb vážně, a nechce ...

--------------------

Takže tam jsou ty informace

--------------------

Určité indicie tam jsou, jsou tam určité otevřené věci, především otevřené bohužel v tuhle tu chvíli, a my jsme ...

--------------------

Z otevřených zdrojů rozumím správně.

--------------------

... a my jsme samozřejmě všechny ty složky plus orgány činné v trestním řízení, zase aby si někdo nepředstavoval, že jsme si je tam nechali nastoupit a že nám říkali ...

--------------------

To nepředpokládám, ale znamená to, že tedy vám bezpečnostní, nevím, prostě máte zpravodajské služby vás informovaly o tom, že ta situace v České poště je opravdu tak složitá, že to není jenom jeden příklad jednoho odposlechu, který se objevil na veřejnosti?

--------------------

No ono všechno to, co se objevilo na veřejnosti je potřeba skutečně ověřit, nějakým způsobem prostě verifikovat ...

--------------------

Takže to teď ověřují ty zpravodajské služby.

--------------------

Určitě ano a taky prostě ta prohlášení těch v uvozovkách protagonistů jsou, jsou zavádějící, některá si odporují ...

--------------------

Neměla by to dělat policie?

--------------------

Dělá to, dělá to ÚOOZ, pracuje na tom, tam byl přítomen i nejvyšší státní zástupce pan Zeman dneska tomu jednání, čili to bylo jakoby na vysoké úrovni, my jsme zároveň ...

--------------------

/Souzvuk hlasů/ informoval o tom, jakým způsobem to probíhá?

--------------------

Ne. My jsme v žádném a to bylo i s prominutím moje teda předem právě tím mým prohlášením avizovaná obava nebo poznámka, že bych byl hrozně nerad, aby padl jakýkoli stín na to, že tam prostě si vláda nechává referovat o živém spisu, to se v žádném případě nestalo.

--------------------

Když tam byl přítomen, tak to může k tomu vést nebo může takovou domněnku ...

--------------------

To je spekulace, kterou já vám mohu tady naprosto jednoznačně vyvrátit.

--------------------

Dobře.

--------------------

Nic tam takového nebylo. Já si myslím, že ...

--------------------

Já to uzavřu větou nebo otázkou, je ta situace v České poště opravdu natolik vážná?

--------------------

No vážné je to obvinění. To prostě není běžná věc, jo, to je, to míří jaksi vysoko. Míří to na stranu, která má vládní většinu, míří to na jednoho ministra. To, to není legrace, a ...

--------------------

Takže spíš je to politická záležitost podle vás?

--------------------

Těžko říct, to bych, to bych jenom spekuloval. Ten pan Čadek, myslím se jmenuje, má určitě problémy, má nějakou minulost, má nějakou podnikatelskou nepříliš úspěšnou minulost, snaží se to řešit způsobem, který je asi velmi, velmi diskutabilní, takže je tam spousta otevřených věcí a my jsme jenom, a to si myslím, že je strašně podstatné, ty orgány činné v trestním řízení dostaly jako jasnou důvěru, pokyn k urychlené intenzivní práci a aby se z toho především, a to bych i já rád zdůraznil, bych hrozně nerad, aby se z toho stala jedna z mnoha dalších kauz, které tak někde vysublimují do mlhy.

--------------------

Dobře, budu brát to, že vláda nebo předsednictvo Bezpečnostní rady říká policii, aby konala, aby konala intenzivně jako, jako vaší interpretaci. Já vám děkuju, pane ministře, děkuju vám za vaši návštěvu a za vaše odpovědi.

--------------------

Za málo.

--------------------

Těšilo mě, mějte se hezky, na shledanou.

--------------------

Děkuju, na shledanou.

Armáda bude hlídat hranice, Bezpečnostní rada o kauze Česká pošta - Události, komentáře

Autor: Události, komentáře