21.9.2015
Martin Stropnický diskutoval v pořadu Otázky Václava Moravce
Martin Stropnický diskutoval v pořadu Otázky Václava Moravce na téma uprchlická krize (20. 9. 2015, ČT1, 12:00). Záznam ke shlédnutí na konci textu.
Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Evropa za žiletkovým plotem. V ostrosti slov a činů vede bývalý východní blok. Proč se Českem šíří strach a komu to prospívá, proč jdou uprchlíci právě do Evropy a kam by je kdo poslal? Hosty ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO a europoslanec Miloslav Ransdorf z KSČM. V Česku je bez práce 470 tisíc lidí, ale zároveň zbývají 104 tisíce volných míst. Proč je problém sehnat dobrého zaměstnance, proč nejsou české platy vysoké jako v Německu a bylo by za víc peněz taky víc muziky? Diskuse podnikatele a senátora Jiřího Hlavatého a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. Věznice znovu praskají ve švech. Po amnestii Václava Klause před dvěma lety byly zaplněné z 80 %. Teď je to 99,5. Proč se problém řeší neřeší celé roky ba desetiletí? V Aktech OVM s náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Zimmelem. I to jsou témata, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit. S nadhledem a v souvislostech. Vítejte a hezkou neděli vám všem. Proč nejdou někam jinam? Otázka, která teď trápí Česko. I když paradoxně právě sem běženci nemíří.
Zbyněk STANJURA, poslanec, 15.9.2015 /ODS/
--------------------
Proč tito lidé nechodí a nežádají o azyl v arabských zemích? Bohatých arabských zemích, které jsou jim kulturně nepochybně mnohem bližší než evropské země?
--------------------
Ptal se v týdnu při jednání Poslanecké sněmovny poměrně sugestivně šéf poslanců Občanské demokratické strany Zbyněk Stanjura. Hlavními hosty Otázek jsou ministr obrany České republiky Martin Stropnický z hnutí ANO. Vítejte po čase v Otázkách, pane ministře. Hezký dobrý den.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Děkuju, dobrý den.
--------------------
A pozvání přijal i europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf. I vám přeji hezké nedělní poledne.
Miloslav RANSDORF, europoslanec, stínový ministr zahraničí /KSČM/
--------------------
Děkuji za pozvání. Pěkný den.
--------------------
Pane ministře, proč podle vás tedy nejdou jinam a může se ta situace změnit, že by ta vlna běženců šla i do arabských bohatých států?
--------------------
V nějakém masivnějším měřítku to rozhodně nelze předpokládat. Ten apel pana poslance Stanjury je sice pochopitelný, ale zbývá k tomu taková drobnost, přesvědčit o tom ty státy, o kterých mluvil. Je v tom určitě řada faktorů. Je v tom faktor sunnitský a šíitský, je v tom faktor toho, že Saúdská Arábie přece jenom zaujímá jakési privilegované postavení vzhledem k islámu jak strážce Mekky a Káby a těch svatých míst. Je tam samozřejmě i ekonomický zájem. Ti Saúdové a státy emirátů to celé okolí používá na ty běžné práce nebo na ty méně kvalifikované práce své jaksi emigranty z východních zemí, vůči sobě východních, to znamená z Indie, z Pákistánu a tak dále.
--------------------
Vy tedy nevěříte tomu, že by se to mohlo v budoucnu změnit?
--------------------
No samozřejmě, že v zájmu celého toho světového společenství je vyvinout nějaký tlak, aby aspoň, aspoň částečně tam k nějaké úlevě došlo, protože ta logika toho samozřejmě speciálně pro Evropana je na bíle dni. Ale jsem skeptik, že by to bylo nějaké masivnější.
--------------------
Také jste tak skeptický, pane europoslanče?
--------------------
Víc než skeptický. Já bych chtěl říci, že bychom si měli uvědomit, že ten proces není spontánní, je řízení a řídí ho americké a turecké služby.
--------------------
Co by z toho měly?
--------------------
Tenhleten potok do Evropy dělají uměle a v podstatě tahleta kanalizace je spojená s tím, že dlouhou dobu vlastně se snažily Spojené státy zlikvidovat režim Bašára al-Asada. A natáhli na tu likvidaci prostě Asadova režimu tam lidi z Afghánistánu, Pákistánu, z různých dalších zemí, kteří dneska tam jakoby překáží. No tak kam je poslat, do Evropy, že? A koneckonců je to celé zaměřené na to, aby byla Evropská unie oslabená.
--------------------
Ze kterých zdrojů, pane europoslanče, máte ty informace, že jde o operaci amerických a tureckých tajných služeb, ona masivní vlna běženců do Evropy?
--------------------
Ty zdroje jsou různé, ale já vám doporučím...
--------------------
To není příliš konkrétní.
--------------------
Protože předpokládám, že česky čtete, takže vám doporučím článek /nesrozumitelné/, který vyšel na serveru Střípky ze světa.
--------------------
Tak já jsem Střípky ze světa teda nečetl, ale přece jenom jsem nečekal, že tady uslyším nějakou Putinovu ideologickou příručku. Já bych rád od pana poslance, já vím, že přes otázky jste tady vy, jsou to Otázky Václava Moravce, ale jaký by na tom měly Spojené státy prosím zájem, na destabilizaci Evropy? To je teďko taková jako oblíbená fráze, kterou se šermuje. Já tam nevidím jediný důvod, pro který...
--------------------
Vy nevěříte tomu, že existuje konkurenční boj mezi jednotlivými centry kapitálu? Nevěříte tomu?
--------------------
Samozřejmě, že existuje konkurenční boj, samozřejmě, že existuje, ale přece jenom jsou to vzájemní nejvýznamnější obchodní partneři. Nevím, jestli si Spojené státy...
--------------------
Já nevím, jestli třeba TTIP, to je projekt, který my v Evropském parlamentu posuzujeme...
--------------------
Jen dodám, že to je ona evropsko-americká smlouva.
--------------------
Ano. Transatlantická vlastně smlouva o investicích a partnerství. Takže jako v každém případě... A obchodu a investicích. Chci říct, že tam jsou věci, které dneska nám nepřipadají, jako že by byly v zájmu Evropy. Já si myslím, že třeba je velmi zvláštní, že tato smlouva je v režimu tajné, že i já jako europoslanec musím podepsat slib mlčenlivosti, dostanu se k těm dokumentům jenom na vyhrazenou dobu, dopředu musím říct, jaké chci a se mnou celou tu jednu hodinu, na kterou je to vyhrazené, tam sedí prostě zřízenec Evropského parlamentu.
--------------------
Dobře, víte, ale ty smlouvy vždycky mají...
--------------------
Tato věc, já vám řeknu například finanční služby. Finanční služby tam nejsou a ty jsou prostě klíčové. Budou dodány později. Je tam třeba problém, problém je s postavení arbitrážních soudů, ty jsou vlastně v podstatě v tom konceptu, který zatím neexistuje, jsou postaveny výš než národní státy, kdyby došlo k tomu obchodnímu sporu.
--------------------
Pane ministře, když vy tady oponujete tomu názoru Miloslava Ransdorfa...
--------------------
Já o těch věcech vím velice konkrétně, takže bohužel jsem vázaný teda slibem mlčenlivosti, ale musím vám říci, že...
--------------------
Že to s tím souvisí podle vás, s tou transatlantickou smlouvu, oslabení Evropy?
--------------------
Ano podle mě souvisí, teď souvisí... Oslabení Evropy je věc, která je ve hře.
--------------------
Pane ministře, když vy těmto informacím nevěříte a považujete je za Putinovu propagandu, chápu-li to správně. Ale myslíte, že ten proces té silné migrační vlny je spontánní, že to není věc, protože válka v Sýrii trvá 4 roky, podíváme-li se na další ohniska konfliktů, tak to není věc nová. A najednou se dá do pohybu masa lidí. Vy věříte tomu, že to je spontánní?
--------------------
Ono to není úplně najednou, ono přece jenom rostlo v rámci i let, ale samozřejmě, že došlo k určitému zlomu.
--------------------
To právě tak není. To tak není.
--------------------
Ne, tak když se podíváte na ta čísla migrací do Itálie třeba z Libye, tak tam je samozřejmě jasný nárůst.
--------------------
Ale Libye se destabilizovala sama, že?
--------------------
Ale to já netvrdím, že já mluvím o tom, to mě chytáte demagogicky za slovo.
--------------------
Jak demagogicky?
--------------------
Já tady mluvím o tom, že ten nárůst byl progresivní, že to není blesk z jasného nebe, že najednou ten nárůst byl řádový, to s vámi souhlasím. Ale to souvisí s délkou samozřejmě také té krize, protože ti Syřané jsou třeba v tom Libanonu už skutečně čtvrtý rok, jo. A do toho vlastně ten konflikt se...
--------------------
A v Jordánsku taky.
--------------------
No jsou leckde, já tady nebudu říkat celou tu...
--------------------
V Turecku.
--------------------
No samozřejmě, pane poslanče, doplnil jste mě. Ale já jsem tady neměl ambici říkat výčet, ale říkat příklad, že ta situace se prostě vyhrocuje i v čase. Není na dohled pro ty lidi nějaké /nesrozumitelné/ řešení, takže to si myslím, že je spíš ten důvod a také to, že ze západní Evropy zní různé povzbudivé hlasy, kolik koho přijmeme, tak samozřejmě to je jako náborový leták potom.
--------------------
Ale jestli můžu ještě faktickou poznámku.
--------------------
Ano.
--------------------
Když tady padlo to, že to řádově poskočilo někdy, tak je zajímavé, že právě tato věc řádově poskočila v okamžiku nebo v době, kdy vlastně byla uzavřena dohoda mezi Ruskem a Německem o druhé větvi Nord Stream.
--------------------
A to zase, já se teď omlouvám, že nemám ani informace, které máte vy, natož tak bujnou fantazii. Můžete mi říct, jak toto zase souvisí?
--------------------
Fantazii jistě máte, to byste nemohl dělat redaktora tohoto pořadu.
--------------------
Tak mi teď jenom řekněte, jak to s tím souvisí? Jak souvisí migrační vlna s dohodou Německa a Ruska týkající se...
--------------------
To by Německu druhá větev Nord Streamu by dala v podstatě energetickou samostatnost. To by vyřešilo jejich energetické problémy na dlouhou dobu.
--------------------
Znovu se ptám, jak to souvisí s migrační vlnou?
--------------------
Protože bez Německa Evropská unie jakožto integrační projekt nemůže existovat.
--------------------
Víte, já, jestli do toho můžu vstoupit, můžeme tady samozřejmě mudrovat a filozofovat dlouhé hodiny, ale já myslím, že naší povinností jako s prominutím teda politiků je se pokusit přispět k nějakému aspoň náznaku řešení té situace a ne tady spřádat jako spiklenecké teorie. Protože ono především je důležité co teď a co nejdřív udělat, aby tomu ta Evropa mohla čelit.
--------------------
Jaké spiklenecké teorie? To jsou fakta.
--------------------
A zároveň aby ty flagrantní příklady osobního neštěstí v některých těch uprchlicích, a není jich málo, případech, aby byly jaksi s lidskou důstojností řešeny co nejdřív.
--------------------
Pánové, zmiňoval jsem, promiňte, pane poslanče, že máme k dispozici výčet, ono vlastně ani není kam by měli oni migranti jít, protože bohaté arabské země mají přísnou azylovou politiku a všude jinde je plno. Podívejte se.
redaktorka
--------------------
Naprostá většina syrských uprchlíků je právě v sousedních zemích. V Turecku jich žijí skoro 2 miliony a v Libanonu víc než milion. Třetí zemí, kde Syřané hledají pomoc, je Jordánsko, které se stará o takřka 630 tisíc běženců. Tábory v těchto zemích nápor nezvládají. Běženci tak stále častěji míří do Evropy. O mezinárodní ochranu žádají nejvíce v Německu a ve Švédsku. Němci evidovali do letošního června asi 99 tisíc žádostí o azyl, Švédové zhruba 65 tisíc. Mezi 15 zemí, kde Syřané hledají pomoc, patří ze západních demokracií ještě Velká Británie, Francie, Belgie, Nizozemí, Rakousko, Španělsko či Švýcarsko. V severní Evropě míří migranti i do Norska a Dánska a hledají pomoc také v Řecku. Ze zemí střední a východní Evropy jde o Srbsko, Maďarsko a Bulharsko. Občanská válka v Sýrii se ani po 4 letech neblíží ke konci.
--------------------
Tuzemská vláda opakuje, že efektivnější je pomáhat co nejblíže válečnému konfliktu. Prezident Miloš Zeman v uplynulém půlroce několikrát zmínil vyslání polní nemocnice do Jordánska, která by pomáhala. Pane ministře, vy jste několikrát oponoval, že to není dobrý nápad. Chápu správně, že ta česká polní nemocnice v Jordánsku je už mrtvý plán?
--------------------
Je to pasé. My jsme o tom s panem prezidentem mluvili. On uznal ty argumenty, protože jednak vojenská nemocnice v civilním táboře je trošičku problém. My některé ty lékařské profese nebo specializace, zvláště pediatry třeba nemáme vůbec. Čili i v kontextu toho, že Jordánsko má svoje polní nemocnice, tuším, že 3, z toho 2 v zahraničí, tak jsme si říkali, že asi by tu svoji stáhli, kdyby ta potřeba byla tak urgentní. Ale na druhou stranu je tam...
--------------------
Prezident republiky ten nápad tedy už nebude opakovat?
--------------------
Ne. Ne. Ne. Ale uznal ty argumenty. Čili my se scházíme dál a pan prezident polní...
--------------------
Když ne polní nemocnice do Jordánska, jak by mohla vypadat česká pomoc na místě, necháme-li stranou pravidelné mise, tedy i působení českých vojáků v Afghánistánu v současnosti?
--------------------
Ano. Já si dovolím jenom bleskově větu k tomu Jordánsku. Ještě tam padlo číslo, ono není úplně asi přesné, protože já jsem od jordánského velvyslance se večera nebo převčírem v Ostravě dozvěděl, že už by tam těch migrantů mělo být milionu a půl, jo, pokud zhruba Jordánsko má 6 milionů obyvatel, tak to máme neuvěřitelné procento a když jsem se ho ptal, jak to zvládají a proč vlastně ten průchod je relativně hladký, tak on říkal zjednodušující větu, ale ona má nějaký jako metaforický význam, když je nepřijmeme my, tak je naverbuje ISIL, jo. Čili prosím neberte to doslova, ale je pravda, že s tímhletím vědomím oni jako jeden z mála stabilizačních bodů v tom nesmírně rozpáleném regionu postupují určitě racionálně. Mimochodem jenom malá odbočka, jordánská armáda má 3 nebo 4 ženy v hodnosti generála. Jedna z nich přijela do Ostravy a převezla tam jednotku speciálních sil složených ze samých žen. To chci říci jenom proto, že i ten pohled na ten arabský svět by neměl být zjednodušující a jenom jaksi jednosměrný.
--------------------
Když ne polní nemocnice, říkáte, že to je nápad, který definitivně spadl k ledu, když ne polní nemocnice do Jordánska, jaká pomoc by tedy měla být na místě? Co vláda a vy jako ministr obrany považujete za efektivní pomoc?
--------------------
Takhle, já si především myslím, že ten středeční summit, který je před námi příští týden v Bruselu, by Česká republika neměla jet jenom s tím, že trvá na jakémsi vetování slova kvóta nebo přístupu ala kvóta, ale měla by především navrhnout nějaké konkrétní věci. Jsme předsednickou zemí V4, je to výborná příležitost přijít skutečně i s nějakými návrhy, které budou koordinované, protože ten názor uvnitř V4 je poměrně jednotný na to, jak je ta situace složitá. A těch kroků je několik. Ale rozhodně jeden z prvních by měla být jasná dohoda v Evropě na tom, co to znamená ochránit vnější schengenskou hranici, abychom nevyčítali tu Maďarům, že mají plot nebo tu Řekům, že nechávají prostě plout lodě. On to nikdo přesně neřek. Bez té registrace není možné se o ty utečence postarat. Je to pokrytectví, když řekneme, vy vezmete tolik a tolik tisíc, my tolik a tolik tisíc, v tom má ministr Chovanec pravdu. Jak máme zaručit to, aby 5 tisíc potencionálních utečenců v České republice okamžitě neprchlo do Německa. My je tady nemůžete přivázat ke stromu.
--------------------
Já se omlouvám, že po vás budu chtít tu konkrétní pomoc, například armády...
--------------------
Ale ona toto je konkrétní, protože bez té registrace, bez té evidence, bez toho, že bychom měli možnost ty lidi s prominutím zkontrolovat. Jestli si vzpomenete...
--------------------
A to bude tedy i v rámci českých sil? To znamená, že třeba by mohla česká armáda pomoci, že na vnější straně schengenské hranice bude nasazena část našich vojáků?
--------------------
Takhle, když se mluví o armádách, je velmi důležité říct, že kdekoli jsou nasazeny nebo jsou v pohotovosti v Evropě, tak proto, aby asistovali policiím těch jednotlivých zemí nebo aby tam plnili různé logistické nebo ženijní úkoly. To nepředstavujme si nějaké nabité kanóny. Je potřeba prostě to personálně posílit. Co já si myslím jako konkrétum, abychom třeba i ve středu navrhli v Bruselu, je, že dobrá, Maďaři se poctivě snaží tu svou porci hranice Schengenu ochránit, dobře, ale musí to mít ještě nějaký další rozměr a to znamená nějaké to velké záchytné středisko, kde by mohlo být v lidských podmínkách ty migranti evidováni, registrováni a zkontrolováni.
--------------------
Jak by se na tom podílela Česká republika?
--------------------
To si myslím, že bychom jako V4 společnými silami klidně vybudovat, takový tábor. To by mohl být náš konkrétní příspěvek.
--------------------
Stačí vám to, pane europoslanče?
--------------------
Ne. Základní věc je stabilizovat situaci v regionu.
--------------------
Promiňte, ale když se to nepovedlo v uplynulých /nesrozumitelné/.
--------------------
Počkejte, nechte mě domluvit. V Sýrii v současné době je 4 miliony lidí v zahraničí, 7 milionů lidí se nachází mimo své bydliště a když jsem tam jezdíval, byl jsem tam několikrát, v Sýrii, za Háfize al-Asada neutíkal nikdo. V současné době ta věc je opravdu v pohybu a musíme si uvědomit, že klíčové je, aby skončila démonizace Bašára al-Asada. Bašár al-Asad a jeho vláda jsou jediným garantem sekulárních hodnot v téhleté oblasti. Dále se musí efektivně pomáhat Kurdům, že Kurdové jakožto jediní efektivně bojujou proti Islámskému státu.
--------------------
Promiňte, i když, ne, pane poslanče, jenom přípodotek. Vy myslíte, když ta jednání mezi Spojenými státy a Ruskem naznačují, že by pozice Bašára Asada, syrského prezidenta, mohla být jenom dočasnou, že dříve či později bude muset odejít, chápu správně, že podle vás není v Sýrii není nikdo krom Bašára Asada, kdo by zajistil stabilitu Sýrie? Chápu správně vaše slova?
--------------------
Momentálně nikdo. Momentálně nikdo. A Spojené státy celou dobu se snažily Bašára al-Asada svrhnout a svrhnout ho za každou cenu a podporovali i islamisty. Islamisty, Islámský stát, to je jejich dítě.
--------------------
No to byste musel dokázat, pane poslanče. To opravdu jsou vážná obvinění. Možná trošičku zapomínáte, že to je náš spojenec.
--------------------
No tak vy třeba pochybujete o důkazech, které předložil /nesrozumitelné/, generálmajor íránský, který ukázal prostě záběry, jak vlastně tedy na letištích, které kontroluje Islámský stát, přistávají nákladní letadla Spojených států.
--------------------
No tak jediné letiště, které tam je teďko ve velké výstavbě, je ruské, jo. Takže já bych s tím byl opatrnější a ten ruský zájem je tam evidentní. Já předpokládám, že pan Putin...
--------------------
Ale samozřejmě, že je ruský zájem evidentní, protože je to jediná země, kde oni mají, pane ministře, ale to vy určitě víte...
--------------------
Určitě.
--------------------
Mají základnu Tartús, zatímco Spojené státy mají 800 základen ve 151 zemích světa.
--------------------
Ta vaše preference je evidentní teda.
--------------------
Ne, moje preference není evidentní, moje preference je taková, aby se pomohlo lidem a nikoliv aby se dělala planá politická gesta.
--------------------
Ale tady Martin Stropnický jako ministr obrany řekl, že V4 by mohla vybudovat a mít na starosti jeden z hotspotů, tedy těch záchytných míst, zatím jsou 4, v Řecku a v Itálii, ale jejich kapacita nedostačuje. Chápu to správně, pane ministře, že to je jako jedna...
--------------------
Možnost. Jedna nabídka, řekněme, kterou tady zatím prezentuju jako svoji osobní. A další ale je zásadní věc a to je, že Evropa by měla bejt daleko angažovanější v těch táborech v místech.
--------------------
A co nám řeknete...
--------------------
Dovolte, abych to domluvil. Máme půldruhého milionu utečenců v Libanonu, což je 25 % populace nebo kolik, máme zhruba totéž v Jordánsku, v Turecku 2 miliony a Evropa tam, pokud vím, tak pomáhá symbolicky. Tam je potřeba masivní jak finanční, ale taky personální pomoc. Vůbec Turecko bych považoval za klíčového partnera, protože Turecko zatím má největší břemeno těch utečenců. Je to samozřejmě velký, bohatý stát, ale dává na to nějakých 5 miliard dolarů ročně a dostane třeba půl miliardu od unie. A zároveň pouští ty lodě do Řecka. Je to problém teda.
--------------------
A jaká by tady, počítáte vy s tím jako ministr obrany, že v tom bude i konkrétní pomoc Armády České republiky, když jste mluvil o pomoci Turecku, pomoci státům, které jsou kolem ohnisek bojů, především tedy Sýrie, tak jaká je vaše konkrétní pomoc jako ministra obrany, respektive Armády České republiky?
--------------------
Pokud bude požadavek na to, aby naši vojáci pomohli třeba v těch táborech, ať už to bude logistická pomoc nebo organizační pomoc nebo zásobovací pomoc nebo řekněme i ochrana, ochranu čistě toho tábora, tak samozřejmě, a budeme, sjedná se to v rámci teda toho evropského společenství, protože tady se odkazovat na alianci asi není úplně správné, tady by ta Evropa se měla s prominutím pochlapit a to třeba, že má momentálně svoji /nesrozumitelné/, jednotku složenou momentálně z Francouzů a Belgičanů zaparkovanou někde támhle v posádce a nic nedělá, je docela zvláštní, protože si myslím, že by mohla pomoct tam, kde to nejvíc hoří teďko s těmi utečenci. Ale prosím, nepředstavujme si to tak, že vojáci někam pochodují a střílejí. Představujme si to tak, že vojáci zmnožují počet policistů a pomáhají organizačně a svým know how.
--------------------
Jak velká kapacita je tedy armády, pokud by tento evropský projekt vznikl?
--------------------
To strašně záleží na tom požadavku. Je to ve stovkách. V nějaké maximální... Za nás, pane poslanče. Já bych se neuculoval, protože těch členských zemí je poměrně dost. Čili jde o tu skladbu.
--------------------
Já jenom připomínám, že tahle země měla kdysi 250tisícovou armádu, 4,5 tanků a 800 letadel.
--------------------
To byla totalita. Pokud se vám po tom stýská... Ano. To bylo báječné.
--------------------
A to byste chtěl, aby česká...
--------------------
Ne. Já jenom připomínám, že dneska spíš je česká armáda řekl bych v takovém miniaturizovaném stavu.
--------------------
Pane ministře, tedy do tisícovky?
--------------------
To určitě, ale taky jsme měli tehdy jako program nadiktovaný Ruskem útočit na Francii, pane poslanče. Takže to už je pasé.
--------------------
Ale Sověti nás, pokud vím, netahali do Afghánistánu.
Andrea STROHMAIEROVÁ, redaktorka
--------------------
No, tam jsme ve svém vlastním zájmu.
--------------------
Pane ministře, chápu, že do tisícovky je kapacita armády?
--------------------
Já bych to takhle úplně ostře, za sebe jakoby vlastně necítím potřebu to kvantifikovat, protože strašně záleží na tom, jaká bude práce pro armádu a povinnost tady, jo? Protože já zase teda nepatřím k těm, kteří tvrdí, že armáda má především plnit nějaké misijní a zahraniční úkoly. Samozřejmě, my máme svůj závazek, bylo by dobré ho dodržet. Ale mohu vám garantovat, že já budu poslední, kdo by tady odsaď vojáky posílal pryč, když budou potřeba být tady.
--------------------
Ale proto se vás ptám, je-li úvaha 2,5 tisíce tuzemských vojáků na ostrahu tuzemských hranic, tak jaká je pak další kapacita, když říkáte, že by Česká republika měla společně s dalšími evropskými státy pomáhat i vojensky, rozumějme spíš logisticky, v těch státech, které jsou v okolí Sýrie a kolem...
--------------------
Já vám to číslo přesně neřeknu, ale dostaneme se opravdu výrazně výš než na těch 2,5, o kterých jste mluvil, když bude ta potřeba, tak prostě budou. Dohromady.
--------------------
Teď mluvíte dohromady.
--------------------
Dohromady.
--------------------
Takže ta kapacita může být i dvojnásobná.
--------------------
I víc než dvojnásobná.
--------------------
I víc než dvojnásobná. A neochromí to plnění armádních úkolů.
--------------------
Ne. No co je potom větším armádním úkolem než střežit třeba hranici a pomáhat tam, kde ten problém vzniká, to znamená na Blízkém východě.
--------------------
Pane poslanče, vy jste říkal, že důležité je ukončit konflikt v Sýrii. To je podle vás zásadní řešení. Co kdybych vám namítl, že se to nepovedlo v těch uplynulých čtyřech letech, takže...
--------------------
Protože tam celou dobu někdo, a byla to americká administrativa, přikládala oleje do ohně. A já se domnívám, že je třeba zdůraznit ještě jednu věc. Že si pamatuju, že teď už je to 6 let, bylo to v roce 2009, když se projednávala Lisabonská smlouva před Ústavním soudem, tak tehdy ústavní právník Jaroslav Kuba tam uvedl, že může nastat eventualita evropských kvót pro uprchlíky. Už tehdy on právě o těchto věcech mluvil a tehdy se mu Štefan Füle, který se později stal komisařem, vysmíval. A já se domnívám, že se ukázalo, že to, co se zdálo jako blbost, jako nesmysl, jako fantasmagorie, najednou se stalo něčím, co tady je a to samozřejmě tyto kvóty odporují článku jedna článku dvě české ústavy. Takže toto je třeba zdůraznit.
--------------------
Pane poslanče, myslíte, že teď, když dochází k dohodám a ke komunikaci amerického ministra obrany s ruským ministrem obrany, ministrů zahraničí, že spolupráce Američanů s Rusy může vést k tomu, že ten konflikt bude snadněji a rychleji vyřešen, chápu to správně?
--------------------
Když nebudou velmoci si vzájemně tedy podrážet nohy a dojde k nějaké konstruktivní spolupráci, zdůrazňuji konstruktivní spolupráci, pak je možné umravnit Turky, aby nebombardovali kurdské pozice, pak je možné stabilizovat situaci v Sýrii, protože si nemysleme, že Islámský stát je skutečně nějaký stát. To je v podstatě projekt, který měl destabilizovat Asadův režim a domnívám se, že prostě ta, já Sýrii znám, to je velice komplikovaná a složitá země, ale v minulosti tam žádný náboženský konflikt nebyl.
--------------------
Vy byste dodával, protože Česká republika...
--------------------
S výjimkou roku 82, kdy bylo islamistické povstání v Hamá a udělal samozřejmě tehdy Háfiz al-Asad to, co bych udělal taky, to znamená, že to povstání potlačil.
--------------------
Česká republika dodává v rámci pomoci a boje proti Islámskému státu, dodává munici Kurdům v Iráku, přitom právě tyto pozice bombarduje Turecko. Dodával byste dál munici Kurdům v Iráku, býti ministrem obrany?
--------------------
Kudrové si zaslouží co největší pomoc. Jsou jedinou efektivní silou, která bojuje s Islámským státem právě v těch klíčových oblastech.
--------------------
Česká republika a výpomoc by tedy měla pokračovat?
--------------------
To je jedna věc je ta, že nedávno se ukázalo, že to s tou, že s těmi Turky je to taky složitější, protože řecká loď, řecká námořní kontrola odhalila tureckou loď, která převážela údajně, údajně humanitární pomoc uprchlíkům do Evropy, pak se podle dokumentace ukázalo, že to měly být stavebniny do Libye a když udělali kontrolu Řekové, tak zjistili, že tam je 5 tisíc brokovnic a půl milionu nábojů vesměs americké provenience, jak ty brokovnice Remington, tak ty náboje. A turecká vláda následně prohlásila, že to prý jsou brokovnice a náboje, které jsou pro policejní jednotky v Súdánu. Takže je moc otazníků najednou, ale já se domnívám, že to ukazuje, že je potřeba Turkům nahlížet pod prsty.
--------------------
Pane ministře, bude Česká republika...?
--------------------
Já teda opravdu... No ne, ale vy to dokážete, pane poslanče, tak zašmodrchat a vždycky ale z toho vypadne prostě jak z automatu nějaká negace a samozřejmě namířená na ty Spojený státy. Mně už to přijde obsedantní, ale budiž. Ale prosím, aspoň nezjednodušujme v tom smyslu, že Kurdové...
--------------------
Jak obsedantní? To jsou fakta.
--------------------
To jsou vaše fakta.
--------------------
To jsou fakta. Fakta jsou...
--------------------
Ano, to jsou fakta. Jak vy jste říkal, že ze Sýrie nikdo za Asada neutek. No tak z totalitních států se utíká blbě, to si pamatujem oba, že jo.
--------------------
Ale vždyť mohli cestovat ven. Mohli.
--------------------
No, já bych o tom měl jisté pochybnosti.
--------------------
Byl jste v Sýrii v té době?
--------------------
No ježišmaria, je nutný být v Sýrii kvůli tomu? Ne, nechte mě domluvit.
--------------------
Jo a ono není nutné v Sýrii být, aby člověk znal podmínky.
--------------------
Heleďte, ti Kurdové, Kurdové nejsou monolit nějaký samozřejmě, to všichni víme. Mají svoji v podstatě PKK organizaci, která je evidovaná a uznaná jako teroristická organizace. Čili to je ten subjekt těch tureckých útoků, ne ti Kurdové, ne ti pešmergové, kteří tam dělají...
--------------------
Promiňte, vy tedy souhlasíte s bombardováním kurdských pozic Tureckem?
--------------------
Ale to není bombardování kurdských pozic. Tam došlo k několika vzájemným atakům s nemálo obětmi i na civilistech a byla to taková vzájemná...
--------------------
Takže to je bombardování.
--------------------
No ne, ale jako to není žádná masivní vojenská akce. Je to jenom další komponent, tragický a složitý, který tu situaci činí ještě komplikovanější.
--------------------
A vy s tím souhlasíte, pane ministře?
--------------------
No vůbec s tím, Ježiš, jestli já s tím souhlasím, já nesouhlasím s tím, aby se říkalo, že obecně, že Turci bombardují Kurdy. Tak to prostě není.
--------------------
No ale bombardují, Turci bombardují, promiňte, pane poslanče, Turci bombardují kurdské pozice, pozice v Iráku.
--------------------
Tam, kde jsou ti extremisté.
--------------------
Ale kam i my dodáváme tu munici. Proto se vás ptám...
--------------------
Moment, já chci...
--------------------
My ji dodáváme přes Bagdádu Kurdům. Je to určitá řekněme podmínka téměř, aby ta centrální vláda na to měla vliv, aby nad tím měla nějakou kontrolu. A my nemůžeme samozřejmě dohledat, kam se dostane kdejaký náboj, to bychom nemohli dělat nic. To je riziko.
--------------------
Budeme v tom tedy pokračovat. Počítá se za armádu...
--------------------
Počítá se s podporou těch pešmergů, kteří si to určitě zaslouží.
--------------------
S dalšími dodávkami munice.
--------------------
Když dovolíte, pane...
--------------------
Ne, promiňte, pane poslanče.
--------------------
Já nevylučuju, že to můžou být i dodávky jiného materiálu. Navíc tam působí komerční subjekty, které normálně s iráckou vládou jednají o poskytnutí nějakých zbrojních systémů, čili to už je potom, to jde mimo nás.
--------------------
Jaký další materiál tedy krom munice můžeme dodat?
--------------------
V tuto chvíli jsme ještě vlastně neukončili tu kompletní první dodávku, ona byla opravdu velmi masivní, takže v tuhletu chvíli to není jakoby aktualita na pořadu dne.
--------------------
A co by to bylo tedy v budoucnosti?
--------------------
Je to dost možné, že to můžou být lehké zbraně.
--------------------
Lehké zbraně.
--------------------
Tak já jsem chtěl říct následující věc. Já mám i konkrétní zkušenost z Kurdistánu, s tureckým Kurdistánem. Já jsem tam byl a byl jsem ve vypálených vesnicích, 3,5 tisíce je vypálených vesnic, které vlastně nechala zlikvidovat turecká armáda, paní ministerská předsedkyně tehdy dala bezpečnostnímu šéfovi...
--------------------
Co kdybysme řešili tu současnou situaci, pane poslanče? Vy pořád odkazujete na nějaké příběhy, kde jste všude byl. Jestli to vezmeme celý, tak budeme celý zeměkouli s váma.
--------------------
No dobře, ale 3,5 tisíce mírumilovných vesnic, které prostě oni zlikvidovali. A musím říct, já jsem viděl i třeba pohřeb údajných teroristů kurdských, byl to řidič a jeho syn, 12letý syn v městě /nesrozumitelné/ u syrských hranic. No tam žijí už Arabové, ale vlastně mám tuhletu konkrétní zkušenost.
--------------------
Pojďme podívat teď na českou pozici. Vyvrhelem ve své vlastní politické straně se v tomto týdnu stal Jiří Dienstbier, to když oznámil, že Česká republika je schopna přijmout několik tisíc běženců, včetně tedy rodin, když mě, pane poslanče, tady takto hezky doplňujete. Na jeho slova reagoval ministr vnitra, místopředseda ČSSD Milan Chovanec i prezident republiky Miloš Zeman.
Jiří DIENSTBIER, ministr pro legislativu a lidská práva, 16.9.2015 /ČSSD/
--------------------
Pro zemi, která má 10 milionů obyvatel, zvládnout přijetí, rozumné, solidní, důstojné přijetí 4 tisíc nebo necelých 4 tisíc lidí, jak Evropská komise navrhovala, by neměl být žádný nezvladatelný problém. V tuto chvíli bychom byli s pomocí průmyslových podniků schopni přijmout a integrovat možná 7 až 15 tisíc lidí.
Miloš ZEMAN, prezident ČR, 17.9.2015
--------------------
Já mám rád bonmoty a proto budu opakovat výrok jiného ministra, ministra Chovance, který říkal, že nevěděl, že ministr Dienstbier má tak velký byt. Myslím si, že tento bonmot je hoden ocenění.
--------------------
Konstatovali v tomto týdnu prezident a ministr vnitra. Přijde vám to vtipné, tak diskuse, pane europoslanče?
--------------------
Já si myslím, že je třeba zdůraznit jedno, že obětem konkrétního utrpení je třeba konkrétně pomáhat, ale na druhé straně je třeba mluvit i o těch věcech, které jsou riskantní. Třeba...
--------------------
Ne, promiňte, když se vám zeptám, jestli vám to přijde na úrovni, taková diskuse, kdy se poměřuje, jak veliký má kdo byt, ostatně Pražský hrad je poměrně také velký, přijde vám ta diskuse jako diskuse na úrovni politické?
--------------------
Já si myslím, že už dlouhodobě česká politika je něco, co nemá s nějakým, řekl bych, informačním zázemí co dělat.
--------------------
Vy patříte v rámci evropské levice, dá se říci k rebelům, co se týče přijímání a postoje k té migrační vlně.
--------------------
Ano.
--------------------
Ale když v tomto týdnu Evropský parlament schválil velkou většinou uprchlické kvóty, Česko se brání s tím, že kvóty nebudou fungovat, co by fungovalo, ovšem nikdo neřekne, protože například ta záchytná místa, hotspoty, jak o nich mluvil Martin Stropnický, tak jsou zatím k dispozici 4 a země jihu, Itálie, Řekové tvrdí, až se rozhodne o kvótách a přerozdělování, budeme budovat vícero těch záchytných míst, těch hotspotů.
--------------------
Kvóty já zásadně odmítám. Odmítám masivní migraci z těchto zemí. Mimo jiné jsou tady věci, o kterých je třeba mluvit, jako je třeba, jsou rizika zdravotní, jako jsou rizika v oblasti kriminality, třeba ve Švédsku za 50 let vlastně stoupla kriminalita více než 8krát a ta kriminalita stoupla hlavně díky migrantům.
--------------------
Promiňte, proč se v té diskusi i v Evropském parlamentu nevěnuje zásadní část právě budování těch záchytných center, aby se vědělo, kolik lidí, z jakých zemí, aby zkrátka Evropa měla běžence a migraci pod kontrolou. Proč se tolik věnuje kvótám a proč se nevěnuje čas budování hotspotů, tedy těch záchytných...?
--------------------
Bohužel to byla debata, která už byla předtím, že ten systém schengenských hranic byl děravý. Řecko ještě před vypuknutím této uprchlické krize bylo v situaci, že 500 lidí vlastně každý den ilegálně přecházelo jeho hranici, přicházelo na území Evropské unie, přes ně. A vlastně bylo děravé, neplnilo podmínky, které byly spojeny v Frontexem, ale to se přehlíželo. Dlouhou dobu se přehlížela situace, která byla v Lampeduse na jihu Itálie, přestože...
--------------------
Promiňte, ale proč se přehlíží teď budování těch hotspotů?
--------------------
Že vlastně toto je zástupný problém, toto je, celá uprchlická krize funguje jako zástupný problém kvůli tomu, aby se nemluvilo o otázkách úplně jiných.
--------------------
A teď zase se vracíte na začátek. Pane ministře.
--------------------
Já jenom k tomu výroku a k tomu, jaká je naše politická scéna, tak samozřejmě na tu se dá spolehlivě hudrovat donekonečna, ale my jsme její součástí, takže bychom se měli možná pokusit ji malinko zkultivovat. Ty nešťastné výroky ale jako ty létají vzduchem ze všech možných stran a ze všech možných států, včetně těch nejzkušenějších a jaksi nejsilnějších politiků a jistě asi tušíte, o kom mluvím. Různé podmiňování evropských fondů přijetím kvót a podobně jsou v podstatě jsou v podstatě opravdu nehorázností.
--------------------
Evropa jako výhrůžka, že?
--------------------
Ano. V tom asi spolu budeme souhlasit. Ale ono je to také mediální válka. Samozřejmě kdejaký politik vycítil, že se na tom dá utrhnout pár bodíků a tak prostě to téma opečovávají, což je krajně nezodpovědné v tomto případě, jo. Čili...
--------------------
Poměřovat si velikosti bytů.
--------------------
Ne, ale i prostě jakoby, strašit lidi třeba. Nikdo netvrdí, že ta situace je bez jistého nebezpečného potenciálu, ale myslím si, že u nás se to dostalo někam, kam to nepatří a je to emoční a hysterické. Já bych ještě k tomu, abychom měli nějakou, mimochodem víte co, ten hotspot, to je typický jako /nesrozumitelné/ bruselský, protože je nekorektní patrně říct utečenecký tábor. Já nevidím na tom nic špatného.
--------------------
Nebo sběrné místo. Jsem už přemýšlel, jak to přeložit.
--------------------
To se teď říká redistribuce.
--------------------
Jako schovat do toho nějakého sloganu, aby to nebylo nekorektní. Tábor je takové nekorektní. Dobře, tak to je jenom tak jako bokem. Ale co je strašně potřeba, je ta práce, aby ten člověk, když je zaregistrován a požádá o ten, tak abychom mu garantovali tu práci, abysme mu byli schopni nabídnout práci, protože to je základ. Co se jinak stane? Ten člověk tam jde, promiňte, dostane 300 zhruba euro, neuvěřitelný balík peněz. Ale za dva za tři měsíce pozná, že má jeden z nejmíň. A co se stane, když nebude mít práci, začne krást, začne se živit jako nějaký lumpen proletariát a v důsledku může být i naverbován nějakou extremistickou skupinou. Čili ono to nejde jenom o to je přijmout na základě kvóty, ale to musí mít, to je jenom jeden článek toho řetězu. Pokud ta Evropa nebude schopna vystavět ty články za sebou, tak jak mají být, no tak se máme na co těšit.
--------------------
A přitom jde, promiňte, pane poslanče, přitom jde o poměrně velký počet žadatelů o azyl. Evropa je vysněným místem. V červenci poprvé počet lidí žádajících o mezinárodní ochranu přesáhl hranici 100 tisíc a dost podstatně. Tady jsou data.
redaktorka
--------------------
Nejvíc žadatelů o azyl přichází do Evropské unie ze Sýrie. V červenci to bylo 31 tisíc. Na druhém místě je Afghánistán, skoro 19 tisíc. A na třetím balkánské státy, které unijní statistika počítá společně. Ze 6 zemi Balkánského poloostrova požádalo v Evropské unii o mezinárodní ochranu skoro 18 tisíc lidí, z toho jen Albánců bylo skoro 10 tisíc, následuje Iráku přes 8 tisíc lidí, Pákistán a Eritrea více než 6,5 tisíce, z Nigérie pochází přes 3700 žadatelů, ze Somálska asi 2300. Skoro dvě tisícovky lidí jsou původem z Bangladéše. Za pozornost stojí ještě asi 1700 žádostí z Ruska a 1500 z Ukrajiny. Připomeňme, že to je statika pouze za měsíc červenec.
--------------------
My jsme, pane ministře, viděli, že Afghánistán je na druhém místě, respektive Afghánci, co se týče žadatelů o azyl, co možná námitka, že vlastně přítomnost vojsk Severoatlantické aliance v Afghánistánu v těch uplynulých letech, včetně českých vojsk, situaci nestabilizovala a šlo de facto o vyhozené miliardy?
--------------------
No takhle jednoduché to zase úplně není. Tam proběhly zhruba před rokem volby, je tam nová legitimně zvolená vláda a prezident. Ale ta mise se změnila, ta už není bojová, ale je to /nesrozumitelné/ a je to podpůrná nebo instruktážní mise, která spočívá především v tom, že se pomáhá místním represivním složkám, ať už je to armáda nebo policie.
--------------------
Vy si tedy nemyslíte, že ta přítomnost Severoatlantické aliance v Afghánistánu, včetně české přítomnosti, přispěla i k té migrační vlně.
--------------------
Rozhodně ne. To slábnutí tomu přispívá. A proto je velmi pečlivě teďko nutno zvážit, co dál.
--------------------
Slábnutí, když je Afghánistán na druhém místě?
--------------------
Ne, slábnutí té přítomnosti. Ta mise dostala úplně jiný charakter, ta mise už není jaksi aktivně vojenská.
--------------------
Myslíte, že to bylo tedy chybou opustit aktivně vojenskou misi v Afghánistánu?
--------------------
Já mám obavu, že kdyby se něco takového neuváženě udělalo, že se bude opakovat Irák. Teď se všichni tváří chytře a říkali, že odtamtaď se odešlo brzo. No tak teďko pozor na to, aby se z Afghánistánu neodešlo brzo. A promiňte, ještě jednu jenom větu k tomu, co tady bylo řečeno. K těm podmínkám nebo k těm pravidlům, která je potřeba zásadně, a to pokud možno příští středu, zpřesnit, je určení bezpečných zemí. Jak je možné, že Evropa přijímá lidi ze Srbska a z Albánie? To je přece totální protimluv a tam skutečně můžeme mluvit jenom a jenom výhradně o ekonomické emigraci a to prostě na to tam není místo.
--------------------
Já jenom řeknu k tomu pár poznámek. Nejdřív k tomu, co jste zmínil naposled. No Albánci, to je Kosovo hlavně. 60 tisíc Kosovanů je ilegálně v Maďarsku. Při zátahu, který udělala maďarská policie, aby bylo vidět, jak obtížná je práce tamějších orgánů, udělali, zjistili, že se převádělo za jednu noc 2 tisíce lidí a v současné době taky má 60 tisíc Kosovanů zažádáno o srbské pasy, aby mohli cestovat po Evropě. To je velice zajímavé. 7 let poté, co s velkou pompou byla vyhlášena samostatnost v rozporu s mezinárodním právem, samostatnost Kosova. Druhá věc je taky to, že samozřejmě tam je stále špatná ekonomická situace. Důchod na jeden den je tam v průměru 1,1 euro, takže asi nějakých 40 euro za měsíc. Druhá poznámka se týká těch Afghánců, když dovolíte, abych to...
--------------------
Chápu správně, že těmi poznámkami tady souhlasíte s ministrem obrany, že ve středu by mělo dojít k přehodnocení bezpečných zemí...
--------------------
Ale to není věc, která je, o tom mluví třeba Merkelová taky. Ale to není věc, která je řešení té situace.
--------------------
No promiňte, zatím se o tom jenom mluví.
--------------------
I když bude, i když třeba budou tady ti imigranti, i když budou mít práci, tak tím s neřeší celý ten problém. Podívejte se třeba na takovou věc, o které vůbec nikdo nemluví, protože je to takzvaně politicky nekorektní, že na území Evropské unie zavraždí muslimští příbuzní 3 tisíce žen pro odpor kvůli vynucenému sňatku. Prostě vynucený sňatek je něco, co narušuje "šaraf", tedy čest. No a tak jako když to odmítne ta žena, tak 3 tisíce, na území Evropské unie 3 tisíce žen je zavražděno a mlčí se o tom. Proč? Ta kulturní rozdílnost mezi, prostě ten mezi evropskou civilizací a muslimským světem je tak zásadní, že to, že se dá pracovní místo, prostě nevyřeší.
--------------------
Já mám pocit, že je strašně důležité, abysme nepodléhali, ta debata, nemyslím ta naše teďko, ale obecně o tom se začíná strašně extremizovat. Buď jsme globální Ježíš a o všechny se postaráme anebo všichni jsou pro nás jakoby nějakou hrozbou, ženám uříznou hlavu. To je nedospělé. Prostě takhle jednoduché to není. To je jedna věc. Chtěl bych říct, že zhruba 1,3 miliardy lidí na celém světě žije za méně než dolar dvacet denně, co jako, tak si jenom vezměme, kde je asi ta evropská kapacita toho mesiáše. Za tu dobu, co tady sedíme, tak umřelo několik desítek dětí na podvýživu, jo?
--------------------
Kdybychom byli všemohoucí, pane ministře, tak pracujeme v jiném oboru, ne?
--------------------
Já nevím, co jste teďko říkal, protože jste mi do toho skočil, ale já si to někde přečtu.
--------------------
Tak já to zopakuju.
--------------------
To je to poslední, co jsem chtěl.
--------------------
Pane ministře, to jste si teď o to řekl. Ale když to vrátím k té české debatě, tak vy jste říkal, že česká armáda je schopna vyjmout nebo dát k dispozici ať už na střežení českých hranic nebo i na tu evropskou pomoc dvojnásobek, tedy téměř 5 tisíc mužů a žen.
--------------------
Tolik, kolik bude potřeba, pane redaktore. To znamená, když... Pořád platí jaksi branná povinnost ještě od Marie Terezie, to znamená od 18 do 60 let, já bych k tomu nerad sáhnul, ale není vyloučeno, že budete povolán.
--------------------
Vy myslíte, že to přijde.
--------------------
No já samozřejmě myslím, že to nepřijde, ale prosím nechytejte mě za slovo. Já jenom říkám, že někdy je u nás ta představa pořád jako v rámci nějakých stovek. To je jedna z evropských tradic mimochodem, že jaksi dospělý zdravý muž je schopen bránit svou vlast. Jak vidíme, v tom Blízkém východě to tak není.
--------------------
No pod vás, promiňte, pod vás jako pod ministra obrany spadá i hradní stráž a když se podíváme na to, co se odehrálo před několika desítkami hodin na Pražském hradě, tak vidíme, jak střežený je Pražský hrad. Ano. Teď už ty záběry vidíte. Perfomeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražský hrad obří červené trenýrky a to na místě, kde se běžně nachází vlajka prezidenta republiky. Jde o akci s tím, že perfomeři byli přestrojeni za kominíky. Co říkáte, teď už ta vlajka tam nevisí, to jsou aktuální obrázky tady ze žižkovské vysílací věže. Pane ministře, tomu říkáte dobrá ostraha Pražského hradu, že se může kdejaký falešný kominík, jak teď vidíme na té fotografii, procházet po střechách Pražského hradu?
--------------------
No, já bych to možná řekl, že to je určitá forma demokracie. Jestli je přílišná, to je jiná věc. Ale mě to, někoho to jistě právem může pohoršit, někdo se nad tím pousměje. Já si myslím, že to je podstatně lepší, než aby se tam střílelo. To tam nestřílí. Jako nezaměňujme trenýrky a granáty.
--------------------
Počkejte. No ale ukazuje to, jak neprofesionálně funguje Kancelář Pražského hradu, že se může na střechu Pražského hradu dostat kdokoli v přestrojení, nechci strašit, ale co kdyby to byl někdo z buňky Islámského státu.
--------------------
Ne, tomu rozumím, ale teda opravdu, když nechcete, tak nestrašte, ale v každém případě Kancelář prezidenta má svoje pracovníky, kteří jsou za bezpečnost odpovědní, má svoji vojenskou kancelář. Už jsme o tom v minulých týdnech mluvili, a to bylo absolutně bez vazby samozřejmě na trenýrky, že vzhledem k těm souvislostem bezpečnostním je potřeba zpřísnit tu kontrolu Hradu. Takže to se stane.
--------------------
Takže vypovídá ta situace o ne zcela dobrém střežení Pražského hradu i...
--------------------
No tak ideální to není, samozřejmě.
--------------------
Ještě abyste to hájil.
--------------------
Já z toho hrůzu nemám, na rozdíl možná od některých, ale tak stávat by se to nemělo.
--------------------
Dojde tedy ke zpřísnění ostrahy Pražského hradu?
--------------------
Já předpokládám, že no.
--------------------
Můžu se zeptat na něco? Když tady máme pana ministra, tak je to docela exkluzivní příležitost, abych se zeptal, jak vlastně to bude s tou všeobecnou brannou povinností? Bude to podle, v podstatě souvisí to s tou doktrínou Steel Rose?
--------------------
Ne, bude to tak, že ten zákon jde do druhé čtení, bude na říjnové schůzi, novela branného zákona. A je tam několik zásadních věcí. My jsme na tom hodně pracovali mezi těmi jednotlivými čteními. Takže bude to především akcentováno na aktivní zálohy, které budou posíleny, bude to akcentováno na to, že každý voják, který ukončí svůj kontrakt, tak ještě 5 let bude povinen nastoupit, když bude povolán, čímž podstatně zvýšíme teda ty počty, které potřebujeme zvýšit. A pak tam bude určitá dobrovolnost v té záloze. Budete se moct jako občan dobrovolně, ať už žena nebo muž, přihlásit.
--------------------
Jste spokojen s tou odpovědí?
--------------------
No tak to souvisí vlastně s tou doktrínou Steel Rose, to je v podstatě totéž.
--------------------
Teď tím směřujete, co je pointa?
--------------------
No pointa je v tom, že...
--------------------
Říká se, chytrému napověz a mě trkněte.
--------------------
Ne, tak jako já říkám...
--------------------
Ne, týká se to, pan poslanec naznačil, že zná doktrínu s anglickým názvem. Já myslím, že to je na tom nejdůležitější.
--------------------
Ne, ta doktrína je spojená vlastně s tím, kam teď vlastně má směřovat NATO a kam chtějí vést vlastně...
--------------------
Promiňte, pane poslanče, to je absolutní hloupost. My potřebujeme prostě navýšit stav lidí, máme, jak tady padlo, že máme relativně útlou armádu a to je úplně normální. Každá, i ta velká 300 a více tisícová armáda je závislá na zálohách. Čili tady jenom my co máme teď? Profesionální armádu a pak stav ohrožení státu a nic mezi tím. Je mojí povinností tohleto vakuum vyplnit i vzhledem k té situaci.
--------------------
Dobře. No tak tady jde o to, kam ti vojáci půjdou. Můžete nám garantovat, že nebude...
--------------------
Na to existují zákony, pane poslanče, kam ti vojáci půjdou. Na to existuje ústava, kam půjdou. To víte velmi dobře.
--------------------
Ústava těžko. Ústava těžko.
--------------------
Buďte v klidu. Buďte v klidu, skutečně.
--------------------
Hlavními hosty Otázek byli europoslanec Miloslav Ransdorf z KSČM a ministr obrany České republiky Martin Stropnický z hnutí ANO. Pánové, děkuji za vaši diskusi.
1. část - Martin Stropnický diskutoval v pořadu Otázky Václava Moravce - Uprchlická krize
Autor: ČT1
2. část - Martin Stropnický diskutoval v pořadu Otázky Václava Moravce - Uprchlická krize
Autor: ČT1