20.10.2015
Ministr obrany - tisková konference poslaneckého klubu Hnutí ANO
Vystoupení ministra obrany Martina Stropnického k dezinformacím médií o nákupu pancéřovaného vozu pro potřeby ministerstva obrany a k nákupu vojenské techniky a zbraní na ČT24 (20.10.2015, 13:37)
osoba
--------------------
A ještě poprosím pana ministra obrany.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Ano, dobrý den i ode mě. No, mně se stalo to, co se stává nám, co se pohybujeme ve světě politiky poměrně často a že jsem ráno otevřel čerstvý denní tisk a konečně jsem se o sobě něco dozvěděl, to tedy podle některých dělám. No, musím reagovat na to, že ministerstvo obrany pro mě nepořizuje žádnou opevněnou limuzínu. Chtěl jsem zdůraznit a ono to v těch dostupných informacích je, ale ono se s nimi nakládá bohužel často selektivně. My jako ministerstvo obrany a jeho složka Vojenská policie je zodpovědná za bezpečnost zahraničních delegací a řada z nich má právě tu pancéřovanou limuzínu v požadavcích. My bychom v podstatě přišli o řadu svých partnerů, respektive setkáních s nimi tady v Praze. A to, že některé specielně pro to zřízené složky vyhodnocují tu bezpečnostní situaci a že mě občas vedou k tomu, abych dodržoval docela striktně vzhledem k okolnostem nějaká bezpečnostní pravidla, to je další věc. Čili není to tak, že ministerstvo obrany kupuje nějakou pancéřovanou limuzínu pro Stropnického. Ministerstvo obrany těmi vozy disponuje už z minula a jediná osobní limuzína tohoto typu je z roku 2003. Takže možná i ten, kdo o tom psal, tak uzná, že to není poslední výkřik automobilového průmyslu. Pak jsem se ještě dočetl, že nákupem zbraní nějak agresivně postupujeme proti migraci. To je naprostý nesmysl, prosím. Včera vláda schválila materiál, který jsme předložili jako ministerstvo, kde je nákup zhruba za jednu miliardu 250 milionů korun. Jedná se o kombinovaný nákup, řekl bych. Jsou tam ruční zbraně, jsou tam ale také kamiony, těžké i středně těžké, jsou tam pozorovací prostředky, jsou tam stany a tak dále. Čili je to určeno jak pro naši armádu, je to v souvislosti s tím, že jsme chtěli ty prostředky účelně investovat, je to proto, že teprve několik týdnů víme, že budeme moct na základě rozpočtu, který jsme od ministerstva financí dostali, rekrutovat zvýšený počet vojáků a konečně doplňovat ty stavy armádní na ta čísla, která jsou pro nás závazná a pro bezpečnost našich občanů potřebná. A k tomu samozřejmě přibyly i některé další, další vybavení nebo další výbava pro armádu, která už k té, řekněme, v případné migrační krizi má blíž, to jsou ty stany a ty pozorovací prostředky. Čili já bych byl velmi proti tomu a velmi bych se rád ohradil, že nějakým způsobem tady rozdmycháváme nějakou, nějakou protiimigrační hysterii. Ne, naopak, jsou to vesměs věci, které používá armáda, které jsou české provenience a které si zaplatíme ze svého řádného rozpočtu. To je vše, děkuju.
Ministr obrany ČT24 - TK
Autor: ČT24