25.3.2015
Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Dvacítka Radiožurnálu - ČRo Radiožurnál
Přepis rozhovoru ministra obrany s moderátorem pořadu Dvacítka Radiožurnálu - ČRo Radiožurnál (24.3.2015, 17:06 hod.).
Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
--------------------
Je průjezd amerického konvoje Českou republikou demonstrací jednoty nebo demonstrací síly, anebo obojího? Na co se v souvislosti s ním má připravit české obyvatelstvo a proč jej provází tak vášnivé emoce? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický. Vítejte ve studiu. Dobrý den.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Dobrý den.
--------------------
Odpůrcům konvoje vzkázal dnes prezident Zeman, že jsou antiamerickými blázny. Vnímáte protestující proti průjezdu konvoje také tak?
--------------------
No, já vnímám především to, že se těmi protestujícími zabýváme v míře, která mi přijde naprosto excesivní nebo příliš velká, abych mluvil česky. Je podle nějakého průzkumu nedávného, který vyšel v jednom z předních deníků, nějakých 75 nebo dokonce 80 % lidí to přijímá bez sebemenších problémů, nějakých 16 si klade různé otázky v různém stupni intenzity, řekněme. A tady se to prezentuje v tom našem veřejném prostoru jako nějaký zásadní masivní problém.
--------------------
Tak dnes tedy o nich, promiňte, pane ministře, mluvil i prezident Zeman, tak přece jen asi ...
--------------------
Ano, jako okrajově, protože mu zase dali tu otázku. Všichni dostáváme tu otázku, co s těmi, nebo jak vážný, co říkáme tomu těm vážným protestům a tak. Já nedostávám, nebo velmi málo otázky, jestli není něco nového v té organizaci nebo tak, ale vlastně pořád musím komentovat různé, různé výkřiky z internetu, a to mě trochu mrzí, no.
--------------------
Je něco nového v té organizaci, pane ministře?
--------------------
No, v té organizaci je nového to, že se schází velmi pravidelně taková poměrně široká pracovní skupina, protože ono to kromě jiného má ještě jeden takový, řekl bych, lidově tréninkový cíl, a to je, že se na tom podílí spousta složek u nás myslím. Je to pod jakousi egidou ministerstva obrany, ale participuje na tom Policie České republiky a celní správa, samosprávy, některé obce, některá města, některá velká města, kraje, čili ta už jenom, řekněme, nějaká informovanost poměrně přesná, vymyslet její mechanismus, aby nedocházelo k tomu, k čemu občas dochází při nejrůznějších událostech, a to je, že levá neví, co dělá pravá, tak to se snažíme samozřejmě absolutně tohle to potlačit. Výběr tras, bezpečný výběr tras, výběr rizikových míst na těch trasách, případně objezdových míst a přesné dělení kompetencí, to jsou věci, které se projednávají. V pátek bude taková, řekněme, závěrečná velká vyhodnocovací porada stavu té přípravy, v ní jsou také přítomni zástupci americké ambasády, kteří zase jsou v kontaktu s těmi veliteli vojenskými, kteří už jsou na cestě, čili plánování třeba toho volného času nebo aspekty toho, jestli budou moci občané, kteří mají zájem se s těmi vojáky potkat, kde, v jakých případně hodinách a tak dále. Je spousta docela, docela důležitých detailů.
--------------------
A to už je jasné, co se týče právě třeba toho setkání těch českých občanů, kteří by se chtěli setkat s americkými vojáky, kdy a kde to bude?
--------------------
No, vlastně nejjednodušší je to v podstatě v Praze, kde budou ubytováni na Ruzyni ve vojenských prostorách a tam je den na servis a na údržbu.
--------------------
Čili v pondělí 30. března?
--------------------
A to je 31., čili v úterý.
--------------------
V úterý.
--------------------
A část ovšem jich odjíždí do Plzně položit tam květiny k památníku těch amerických vojáků z druhé světové války. Bude tam velká snaha, protože těch, mimochodem těch zájemců je docela hodně, kteří se s nimi chtějí setkat jakoby v tom dobrém, i třeba různé kluby veteránských vozidel americké provenience. Teď se ozývají velmi hlasitě umělci, že by rádi uspořádali nějaký koncert, takže vymýšlíme, jak to všechno skloubit. Ale abych se vrátil k té otázce, tak toho 31. v dopoledních hodinách tam nepochybně bude nějaký prostor pro veřejnost a snažíme se, aby byl ještě jeden odpoledne a zároveň ho chceme dát jenom k dispozici, my nic neorganizujeme jako ministerstvo.
--------------------
Co se týče té trasy, pane ministře, tak v rámci té široké pracovní skupiny, zabýváte se třeba otázkou právě těch možných blokád protestujících, nakolik je to významné, nebo ne?
--------------------
No, zabýváme se tou možností, protože vyloučit se nedá nic a měli bychom být připraveni na všechno a zároveň upřímně řečeno s nimi nepočítám. Víte, ono se trošičku i v tom vytváří, já nevím, jestli slovo psychóza je moc asi, ale máme samozřejmě řadu telefonátů na můj sekretariát třeba a myslím, že dneska ráno volala jedna paní - už jedou, už jsem je viděla, u nás pod oknama už jedou. Máme strach, co máme dělat? Tak to si myslím, že je opravdu jako výsledek nějaké masáže teda. Je pozoruhodné ...
--------------------
Počkejte, říkáte masáže, ale nemůže přece jen opravdu z hlediska psychologického konvoj nebo ten průjezd přispět k tomu, že člověk se zkrátka v rámci třeba toho geopolitického vývoje může obávat vypuknutí války?
--------------------
Já si myslím, že rozhodně ne, pokud jenom trošičku sleduje nějaké seriózní zpravodajství, tak tuší ten kontext a určitě nikdo nežije v nějakém totálním vzduchoprázdnu. Mluví se o tom v práci nebo ...
--------------------
Že ty strachy třeba jsou neopodstatněné.
--------------------
Nějaké obavy samozřejmě, ne ty obavy jsou pochopitelné, ale ne takhle extrémního typu samozřejmě. Já se snažím ve svých vystoupeních, za sebe teda mohu mluvit, mluvit jakoby realisticky, střízlivě, nemalovat nějaké čerty na zeď a zároveň nezastírat třeba to, že ta bezpečnostní situace se změnila. Já si myslím, že je velmi dobře, že občané si uvědomí, že existuje něco jako obrněný transportér a že ho mohou vidět na silnici, že to prostě patří k tomu, aby u nás ten klid a mír, abych tak řekl, mohl být, no, tak k tomu samozřejmě patří být připraven. A udělat ze sebe nějakého jakože proklamativního pacifistu, tak to nevím, jestli je ten nejlepší způsob případné obrany.
--------------------
Když říkáte, že tedy bychom se měli smířit s tím, že nějaké vojenské vozidlo zkrátka uvidíme na silnici, tak jen loni na území České republiky se uskutečnilo 131 podobných přesunů, nicméně okolo toho nebyl vůbec zdaleka takováto atmosféra, v čem se tedy lišily ty přesuny, protože patrně probíhaly určitě jinak?
--------------------
No, lišily v tom, že byly pomocí vlaků, byly menší, byly, myslím, i noční tam byly některé.
--------------------
Proč je to tedy teď ve dne a nejede se po železnici, ale po silnicích?
--------------------
Je to proto, co nikdo nezastírá, že je to ta viditelnost je důležitá a je to součást toho přesunu, je to vzkaz a je to vzkaz pozitivní ve smyslu ujištění právě obyvatelstva, že máme spojence, máme spojence, kteří jsou ochotni nám pomoct v případě nebezpečí a musím říct, že co se týče třeba těch pobaltských států, tak tam samozřejmě ta populace na to reaguje unisono a jaksi velmi vřele vůči americkým vojákům, protože oni určité obavy konkrétní mají.
--------------------
Vy v této souvislosti mluvíte o demonstraci jednoty, jiní zase o demonstraci síly a zbytečné demonstraci síly. Tak demonstruje se tu síla nebo jednota?
--------------------
Ale já myslím, že já bych s těmi slovíčky za sebe teda to nekomentuji tu otázku, jako zas tak nehrál. Je to jedno, jak si to lidi nazvou. Podstatné je ...
--------------------
Ale řekl jste jednota.
--------------------
Prosím?
--------------------
Vy jste mluvil o jednotě, což je něco jiného než síla.
--------------------
Ano, protože nechci, nechci pořád rozvíjet tenhle slogan, který musím neustále komentovat a vůbec mi to nepřipadá podstatné. Mně připadá podstatné, že jsme se jako demokratický stát dobrovolně rozhodli, že se staneme členem nějakého společenství rovněž demokratických států, které vytváří bezpečnostní blok, který je nejsilnější na světě, si dovolím tvrdit, a který nám dává bezprecedentní bezpečnostní záruky a až mi to přijde někdy takové zvláštní, že je třeba tohle to opakovat, že naopak je to prostě naše obrovská výhoda, přednost, takže my musíme přispět. Jestli máme přispět tím, že několik dnů se po našich silnicích s maximální ohleduplností a ohledem na běžné řidiče bude pohybovat nějaká kolona, tak to si myslím, že je skutečně to nejmenší, co může Česká republika jako alianční člen udělat.
--------------------
Ten průjezd se také liší z hlediska délky toho průjezdu. Proč je tento delší? Je to opět tím, abychom jaksi ukázali to, že patříme k tomu společenství, jak říkáte?
--------------------
No, ty trasy jsou 3 především z toho důvodu, že přece jenom těch prostředků je zhruba 110 a samozřejmě, že při vší organizaci by to způsobilo dopravní paseku, takže je to ..., ten hlavní důvod je průchodnost nebo prostě průjezdnost těch silnic, ty 3 jednotlivé budou ještě děleny na každý na další 3 segmenty tak, aby ta doprava byla narušena co možná nejméně. No, a pak jsme taky docela pečlivě volili ta přenocovací místa, ať už je to Vyškov nebo Liberec nebo Pardubice, aby to bylo v nějakém zase úseku, oni mají povinné pauzy, určitý povinný nebo řekněme maximální počet kilometrů, který můžou najet a tak dále, čili tam byla řada těch ohledů, ale je pravda, že kdyby to někdo rigorózně měřil pravítkem, jestli to je ta nejkratší trasa, není, ale já vůbec nevidím důvod se za to nějak stydět, že ta trasa není nejkratší. Znova říkám, že ta viditelnost toho je hrozně důležitá. Na summitu ve Walesu se to v září v loňském roce říkalo. Řada zemí říkala: "Není viditelná ta Aliance." Provokace vypadá úplně jinak, demonstrace síly vypadá jinak úplně. To bysme se museli podívat na to, jak ji demonstruje Ruská federace, ta ji demonstruje.
--------------------
I právě kvůli té délce průjezdu, to tvrdí KSČM, že to povolení průjezdu v takové délce amerického konvoje je naprosto nestandardním krokem a že to schválení průjezdu vládou může být protiústavní.
--------------------
Není.
--------------------
Vy jste si jist, že vláda schválením průjezdu konvoje neporušila ústavu?
--------------------
Ne, jsem si naprosto jist, vláda si je jistá, má na to právní expertízy a komunisté jenom shání hlasy. To prostě bohužel, to vždycky někdo spočítá, co mu přinese nějaký hlas, a to nějakou dobu vykřikuje. A když byste se zeptala komunistů, jakou nabízejí bezpečnostní alternativu, tak jim asi zaskočí, tak já myslím, že žádný nápad mít nebudou.
--------------------
Vy se potkáte s americkými vojáky, o tom jste mluvil. Jak budou vypadat ta setkání?
--------------------
Neformálně velmi. Já tam nepřijedu na bílém koni, ani na jiném koni. Možná, že tam ale nějací koně budou, protože dneska mi telefonoval Václav Vydra, že by tam rád ...
--------------------
Martin na bílém koni.
--------------------
... přijel na koni v nějaké historické uniformě. Já doufám, že to třeba i vyjde, že někdy je dobré to taky odlehčit. Ne, já tam přijedu na prostě podání si ruky a nějaký krátký hovor s pár vojáky, které nechci připravovat o volno.
--------------------
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický. Zanedlouho si připomeneme 70 let od konce druhé světové války, co už je dlouho jasné, tak to, co bude 9. května dělat prezident Zeman, který bude v Moskvě. Vy jste ohledně jeho záměru prohlásil, že to nepovažujete za nejšťastnější rozhodnutí. To zní hodně diplomaticky, pane ministře.
--------------------
No, já to jinak nevyslovím ale, a už jsem to říkal dvakrát, už se mě ptáte asi jako čtvrtá.
--------------------
Já to vím, já to vím, já se ptám na to, protože není nejšťastnější může znamenat, že je to docela šťastné rozhodnutí.
--------------------
Všechny noviny to napsaly. A já fakt necítím potřebu ... Ne, to si myslím, že takhle to interpretuje opravdu velice originálně, to si nemyslím, že takhle to vnímá běžný posluchač.
--------------------
Byl byste proto třeba, aby tuto vládu, tuto cestu vláda neproplatila, jak třeba zamýšlela Miroslava Němcová?
--------------------
Já nevím, jestli mám komentovat opravdu každý zase jakoby hlasy získávající výrok. Politici toho spoustu řeknou a někdy je to legrační, někdy to hlavu a patu, někdy ji to nemá.
--------------------
A tohle byste zařadil do jaké kategorie?
--------------------
Já nebudu, ne, ne, nebudu známkovat jako starší pani kolegyni, jako to zase nějaký minimum etiky člověk musí držet. Já si nemyslím ale, že to je ten správný prostředek, jak docílit nebo přesvědčit někoho, aby někam nejezdil, tak mu prostě zamknout kufr doma, to si nemyslím.
--------------------
Já se ptám proto, že to může být celkem třeba ta cesta prezidenta Zemana do Moskvy pro vás komplikujícím prvkem, když jednáte třeba v Bruselu s aliančními kolegy nebo s kolegy z Evropské unie. Jste připraven třeba na otázku, proč český prezident, vrchní velitel ozbrojených sil přihlíží spolu s Kim Čong-unem, Raúlem Castrem a Vladimirem Putinem vojenské přehlídce?
--------------------
Já pochybuji, že ji dostanu. Můžu ji dostat možná, ale ono to opravdu není zas až tak atraktivní mezinárodně myslím, můžu ji dostat možná od nějakého zahraničního novináře, určitě s ní nepočítám u nějakého svého kolegy ministra obrany. My si většinou tykáme ...
--------------------
Myslíte, že ministry obrany by nezajímalo, nějakého kolegu z Evropské unie ...
--------------------
Ne, ale já myslím, že on to čte naprosto jasně, on čte, co dělá vláda, co dělá ten ministr obrany, jo, čte ten kolega Ital, Francouz ...
--------------------
Chápu, že čte, co dělá vláda, ale pak, když jsou potom do toho kroky prezidenta ...
--------------------
No, a to je podstatné, to je podstatné, ta vláda vládne a měla by, a to je důležité, a my jsme tam všichni členové tedy různých vlád a tam se dohoduje ta bezpečnostní politika. A pak samozřejmě jsou jiní politici, kteří jedou tam či onam a dávají tím určitý vzkaz třeba, ale když se mě ptáte, co v tom Bruselu, tak v tom Bruselu se to nějakým způsobem rozebírat nebude, o tom jsem přesvědčený.
--------------------
Čili vám to nijak nestěžuje pozici tato cesta prezidenta republiky 9. května na Rudé náměstí na vojenskou přehlídku?
--------------------
Mně by stěžovalo pozici třeba, kdyby, kdybychom měli nějaký nízký rozpočet na obranu, kdybychom byli pasivní, co se týče účasti v nějakých cvičeních, kdybychom odmítali jezdit do misí, tak pak by se mě právem všichni ptali - a prosím vás, to členství v té Alianci si představujete jak?
--------------------
A postava prezidenta v tomto kontextu není důležitá?
--------------------
Ne, my tam řešíme docela praktické věci a ne, řekněme, nějaké vzkazy. Tohle to lze interpretovat jako nějaký vzkaz pana prezidenta, a tím se tam ministři obrany nezabývají.
--------------------
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický. Ty oslavy konce druhé světové války, tak na ty se už připravuje i Česká republika. Vy jako ministr obrany jste hlavním garantem a koordinátorem těch akcí, pietních aktů. Jaké budou ty hlavní akce tedy?
--------------------
No, je jich strašně moc, to musím říct hned na začátku.
--------------------
Ano, vezměme ty hlavní.
--------------------
Je jich snad 119 a mně se to zdá ale, že to je dobře, protože je to od těch velkých oficiálních až někdy možná oficiózních až po ty malé až venkovské a já jsem rád, že spousta obcí třeba má svoji nějakou ambici to oslavit a připomenout a máme teda, jsme zaplaveni žádostmi o ukázky vojenské techniky nebo přítomnost našich, co já vím, pyrotechniků, hasičů, kohokoliv, samozřejmě kde kdo chce přelety gripenů, to bysme jich museli mít 120, to asi nebudeme moct všechno uspokojit. Čili je to zhruba do 4 kategorií rozděleno. My jsme tím jakýmsi zase garantem toho, v rámci teda celého státu tam spolupracuje úřad vlády, ministerstvo kultury a ministerstvo financí a další složky, nejdůležitějších akcí zhruba je 5 bych řekl, a to je 5. 5. dvě akce, památka bojů o rozhlas, ta se určitě do té první kategorie právem zařazuje a potom to bude koncert v Kongresovém centru. Já budu hrozně rád a myslím, že se to povede, aby to nebyl jenom takový zase jakoby v uvozovkách suchý koncert s několika projevy, ale měly by tam bejt i nějaké projekce zajímavé, nějaká možnost vystoupení veterána nebo příslušníka nějakého odboje, zajímaví lidé by tam ..., mělo by to být pestřejší než v uvozovkách jenom běžný koncert. Pak to bude ta slavnost svobody v Plzni, ta se organizuje 6. a 8. potom pietní akt na Vítkově a ještě bych nerad zapomněl na terezínskou tryznu 17. 5. Účast ústavních činitelů bude různá. Předpokládám, že kdybych měl říct jednu akci úplně za všechny, tak patrně ten koncert bude ta akce, kde by ta účast ústavních činitelů měla být nejširší.
--------------------
Bude tam i prezident republiky?
--------------------
S velkou pravděpodobností, my teďko jsme vlastně, jak jsme si ty akce dali do kategorií, tak si do toho dosazuje teda, kam bychom, kde bychom viděli přítomnost toho či onoho ústavního činitele jakoby z našeho pohledu tu správně nastavenou a teď se to samozřejmě musí sladit s těmi příslušnými, kanceláří prezidenta, kanceláří nebo úřadem vlády premiéra a tak dále, ale na těch hlavních určitě ta, to zastoupení bude silné, řekl bych.
--------------------
Čili toho 5. května myslíte, že tam pronese svůj projev i prezident republiky Miloš Zeman?
--------------------
Já to předpokládám, ale tyhle přece jenom důležité, ale detaily ještě nejsou uzavřeny.
--------------------
Protože podle dnešního deníku Právo, tak podle svého mluvčího pan prezident potvrdil účast pouze 8. května tedy na to pietním aktu na Vítkově a 17. května na tryzně v Terezíně, tak tyto informace máte, toto potvrzení?
--------------------
Ano, ale já to nevnímám zase jako nějaké drama. Je to ...
--------------------
Já také ne. Jen se ptám, jestli tedy bude 5. května, jestli to máte trošku ...
--------------------
To Právo to tak trošku prezentovalo jako, že už jako máme březen, že, a oni ještě nevědí, kdo ... Ne, to jsou věci, které se dolaďují do poslední chvíle a my ..., pan prezident se rozhodne podle svého, kde by chtěl se objevit nebo objevit se a zároveň promluvit.
--------------------
On totiž tedy podle citovaného deníku, tak 5. května se pan prezident setká na Hradě s veterány, tak, jestli mu zbude čas na ten koncert a jak byste pociťoval, jak velkou škodu, pakliže tam tedy chyběl?
--------------------
Je to umění možného. Organizujeme něco, já myslím, že při vší úctě k jakémukoliv ústavnímu činiteli je podstatné si tu, to výročí připomenout, uvědomit si, že 70 let bez velkého konfliktu v Evropě je malý zázrak a kdo tomu nevěří nebo si myslím, že přeháním, tak ať se mrkne na chvilinku do nějaké učebnice dějepisu a zjistí, že ty pauzy mezi různými konflikty se počítají na roky, ne na desetiletí, jaksi v minulých stoletích. Takže tohle to je podstatné. A uvědomme si třeba, besedy jsou podstatné, to, aby studenti o tom mluvili, aby třeba se tady objevily aspoň v klubových kinech nějaké zajímavé filmy, aby se to využilo k prohloubení nějakého historického poznání, které je docela asi leckdy mělké, to si myslím, že je daleko důležitější než to, jestli v Kongresovém centru bude ministr zemědělství nebo ministr životního prostředí.
--------------------
Nebo prezident.
--------------------
Nebo prezident.
--------------------
Já se ptám, jestli se nakonec třeba spokojíte s tím příslibem dvou akcí ...
--------------------
Nejde o to, abych se já spokojil. Já nejsem žádný jako ředitel hotelu, který organizuje ples.
--------------------
Tak jste hlavním garantem a koordinátorem celých těch akcí.
--------------------
No, organizačním, no, organizačním a tu nabídku dostanou ti lidé a využijí ji podle svého rozumu, já nedělám žádný taneční pořádek.
--------------------
Příslib dvou akcí, kdyby to tak zůstalo, tak jste s tím v pořádku spokojen ze strany pana prezidenta?
--------------------
Já vůbec nevidím, já nerozumím otázce.
--------------------
Pakliže vám bude stačit, když zůstane tedy u toho 17. května a 8. května.
--------------------
Ale nejde o to, promiňte, aby mně něco stačilo. Přece prezident nesplňuje nějakou kvótu.
--------------------
Jde o to, že jste hlavní, ano, ale vy zvete, jste hlavní garant a koordinátor, čili ...
--------------------
No, tak já pozvu ty lidi, které si myslím, že je mojí povinností pozvat a oni na to budou reagovat tak, jak uznají za vhodné. A já, žádný pán bůh mě za to vysvědčení dávat určitě nebude.
--------------------
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr obrany z hnutí ANO Martin Stropnický. Děkuji vám za to. Na shledanou.
--------------------
Já děkuji za pozvání.
--------------------
Od mikrofonu se loučí Karolína Koubová.
Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Hyde Park ČT24
Autor: ČT24