Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Hyde Park ČT24

Přepis rozhovoru ministra obrany s moderátorem pořadu Hyde Park ČT24 (23.3.2015, 20:05 hod.). Záznam ke shlédnutí na konci textu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

--------------------

Dobrý večer v Hyde Parku. Za necelý týden příští neděli vjede na české území americký armádní konvoj na cestě z Pobaltí na základnu v Bavorsku. Rozdělený do tří tras se sjede v Praze, přes Plzeň bude pokračovat do Německa. Přes 500 amerických vojáků a víc než 100 převážně kolových vozidel, půjde o test možností přesunu spojeneckých armád v případě potřeby, a taky vzkaz zemím střední a východní Evropy, že spojenci jsou s nimi. Jenže speciálně v Česku to budí emoce a vášně, chystají se akce na podporu i protesty odporu vůči americké armádě. Debatuje se, zda jde jen o průjezd nebo už rovnou pobyt cizích vojsk, jestliže tu američtí vojáci budou nocovat a setkávat se s lidmi a proč vůbec tolik rozruchu, když přejezdy spojeneckých armád přes české území jsou vcelku běžné? Jen loni takových bylo 131. Jde o záměrné zveličování toto vcelku rutinní akce a proč vlastně? Začíná Hyde Park, jehož hostem je ministr obrany Martin Stropnický. Pane ministře, dobrý večer. Vítám vás ve vysílání.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/

--------------------

Děkuju. Dobrý večer.

--------------------

Konvoj s americkými vojáky už je na cestě, jak bylo řečeno, do Česka dorazí v neděli a pobude tu 4 dny. Tady jsou k němu další informace.

/ Reportáž /

redaktorka

--------------------

Na 120 vozidel a 520 vojáků se v rámci operace Atlantic Resolve vrací z Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Trasu dlouhou 2 tisíce kilometrů urazí konvoj za 13 dní. Má demonstrovat solidaritu mezi aliančními spojenci a připravenost ke společné obraně.

Christopher BOLDT, vedoucí čety

--------------------

Ukazujeme tím schopnost vzájemné spolupráce a sílu vztahů se spojenci z NATO, také nám to umožní zlepšit flexibilitu a schopnost přesunu celé jednotky přes Evropu, přes pětici státních hranic.

redaktorka

--------------------

Po českých dálnicích a rychlostních silnicích mezi 29. březnem a 1. dubnem pojedou 18tunové obrněné transportéry Stryker, pancéřovaná terénní vozidla, nákladní i vyprošťovací auta. Fanoušci vojenské techniky dostanou šanci si ji prohlédnout během zastávek ve větších městech.

genmjr. František MALENÍNSKÝ, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR /20. 3. 2015/

--------------------

Ty kolony, každá bude mít kolem 40 vozidel. My jsme rozhodli, že ještě ty kolony rozdělíme na 3 podkolony, mezi každou kolonou bude 30minutovej interval tak, abysme zabezpečili, že nikde nedojde k problému v silniční dopravě.

redaktorka

--------------------

3 trasy se spojí v České metropoli 31. března, v Praze-Ruzyni vojáky čeká den volna. Tady by měli mít čas i na setkání s veřejností. Následující den se přesunou do Plzně, kde položí květiny za své kolegy, kteří padli při osvobozování Československa. Průjezd amerických vojáků kritizují hlavně levicová hnutí a aktivisté.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/ /22. 3. 2015/

--------------------

V tuto chvíli nemají být demonstrace síly, že má být zvýšená diplomatická aktivita, aby se urovnal spor na Ukrajině a tohle nepovažuju za vhodné, považuju to dokonce za jedno z největších rizik, které, do kterého jde Česká republika, součást NATO.

redaktorka

--------------------

Protesty chystá například sdružen Ne základnám nebo facebooková skupina Neprojdou, kterou vede bývalý senátor za ČSSD Jiří Vyvadil. Členové několika občanských iniciativ naopak chystají protiakce, podpořit Američany chce třeba Svobodné fórum nebo autoři facebookové události Vítání americké armády. Armáda je na případné provokace připravená.

genmjr. František MALENÍNSKÝ, zástupce náčelníka Generálního štábu AČR /20. 3. 2015/

--------------------

My máme ty místa vytipovaný, máme je zrekognoskovaný a v případě, že dostaneme dopředu vědět, máme i připravený objízdný trasy.

redaktorka

--------------------

Podobné přesuny přes území Česka probíhají už od 90. let. Jen loni se jich uskutečnilo 131 za účasti víc než 1600 zahraničních vojáků.

/ Konec reportáže /

--------------------

A právě teď se otevírá čas a prostor pro vás, vážení diváci, ptejte se ministra obrany Martina Stropnického sami, co vás zajímá, možností máte několik. Všechny najdete přehledně a souhrnně na adrese http://www.hydeparkct24.cz a můžete si vybrat, jestli se do našeho pořadu zapojíte prostřednictvím webu, Facebooku, SMSky, telefonátu nebo třeba Twitteru. A my jdeme za prvním dotazem. Je tady od Libora: "Loni přes Česko přejelo podobných konvojů kolem 130, většinou tedy po železnici. Proč myslíte, že zrovna tento budí takové vášně? Jsme přece členem NATO, takže spojenci." Bylo to řečeno už v úvodu, ano, přesně 131 bylo loni takových konvojů a přece mluví se jen o tomto.

--------------------

No, takové vášně. Já myslím, že prostě je to daň době. To není nějaké české specifikum, ale prostě zpráva, která je kontroverzní nebo nějakým způsobem takzvaně voňavá, tak dostane větší prostor. Takže já bych nepřeceňoval množství těch kritických hlasů, oni jsou hlučné, oni jsou, řekněme, po té mediální stránce vděčné, ale pokud já vím, tak v jednom velkém deníku byl dělán průzkum nedávno, zhruba 80 procent občanů s tím nemá sebemenší problém, asi 16 má výhrady, ten zbytek se nevyjádřil nějak jednoznačně. Čili ty vášně budí tam, kde se to dalo očekávat, je to ze strany KSČM především, která si nenechá ujít takovou příležitost k nějakému zviditelnění, no, a potom nejrůznější aktivistické skupiny. Jejich počet nebo počet těch členů nebo sympatizantů bych rozhodně nepřeceňoval, no, a potom by bylo asi naivní si myslet, že tady nefunguje nějaká propaganda, která působí proti tomu konvoji, samozřejmě.

--------------------

Ne, ale víte, stále ještě postrádám odpověď na tu otázku, proč zrovna tento konvoj? Loni 130, 131, 11 z nich jelo taky po silnici, v podstatě nikdo o nich neví, ale tento konvoj je medializovaný, vzbuzuje vášně, proč zrovna tento?

--------------------

Těch vojáků je víc. Ten transport nebo ten přesun je jaksi věcí veřejnou, je i záměrně věcí veřejnou, to vůbec nepopírám.

--------------------

O to jde, proč? Proč je záměrně věcí veřejnou?

--------------------

A určité, a určité bezpečnostní situaci, to je taky důležité. Ta bezpečnostní situace je nějakým způsobem definována, není zrovna bůhvíjaká v posledních měsících a všichni víme, z jakých důvodů, takže ta viditelnost toho je záměrná a já jsem hluboce přesvědčen, že je správná, na waleském summitu v září loňského roku řada členských států, a my jsme mezi ně patřili, volala po větší přítomnosti, řekněme, aliančních jednotek v tom prostoru střední a východní Evropy, čili to je jenom reakce na tyhle ty hlasy.

--------------------

Čili je to, je to záměrná demonstrace přítomnosti amerických jednotek? Z tohoto pohledu o jakési záměrné, záměrně inscenované divadlo?

--------------------

Ne, inscenované divadlo je strašně emotivní formulace. Promiňte. To je ani demonstrace síly, se teďko používá takové klišé, někdo to vymyslel a všichni to papouškují. Je to ukázka jednoty, je to ukázka akceschopnosti, je to ukázka příslušnosti k té alianci a opakuji, že my jsme se jako demokratický stát dobrovolně svého času rozhodli, že chceme být členem aliance demokratických států, které vytvářejí obranné alianční uskupení s důrazem na obranné a že tím pádem máme v minulosti nepoznanou míru ochrany vlastní bezpečnosti. To jsou strašně důležitá fakta, čili to, že tady přejede zhruba 110 výhradně kolových vozidel, abychom třeba někoho nestrašili, že jakési pásy tady rozbijí hladký povrch našich skvělých silnic, tak to nepovažuji za nic mimořádného z toho mého pohledu. Z pohledu těch, kteří na naše členství v alianci pohlížejí s nevraživostí, když to řeknu kulantně, no, tak samozřejmě je to příležitost, aby byli slyšet a vidět.

--------------------

Ondřej vám pokládá tento dotaz na webu: "Jak je Česká republika připravena na průjezd konvoje? Jaké potíže očekáváte? Pokud jste vystavili americké vojáky estrádě," píše Ondřej, "tak proč se divíte emocím? Nebyly náhodou emoce to první, čeho jste chtěli dosáhnout? Myslíte, že jsou vojáci nadšení účinkováním v této estrádě?"

--------------------

Já nevím, jak Ondřej přišel ke slovu estráda. To by asi musel nám nějak nebo aspoň mně vysvětlit. Česká republika je připravena na ten průjezd. Existuje pracovní skupina na ministerstvu obrany, v jejímž čele stojí jeden z mých náměstků, který mě každý den ráno informuje o stavu příprav. V tom příspěvku také hovořil pan generál Malenínský z generálního štábu, který, který se na tom výrazně podílí, ale je to spolupráce celé řady složek. Samozřejmě vojenské policie, Policie České republiky, celní správy, cizinecké policie a samozřejmě jsou do toho začleněny i představitelé, začleněni představitelé krajů, primátoři samozřejmě jsou informováni a budou průběžně starostové a tak dále, čili i ta, i ta samospráva. Nevystavili jsme nikoho žádné, znova to slovo, estrádě. Tak proč se, nevím, to je asi řečnická otázka, to není estráda, to je průjezd. To je viditelný, přiznaný průjezd.

--------------------

Tak ten americký vojenský konvoj bude provázený českou eskortou. Je to tak?

--------------------

Ano, to je standardní postup.

--------------------

Českým doprovodem. Kdo ho bude tvořit, jak bude silný, jaké bude mít pravomoci?

--------------------

Já vám nemůžu říkat počty a úplně všechny detaily, ale bude to, budou to členové vojenské policie, kteří toto dělají standardně jaksi ze zákona, je to jedna z jejich běžných činností a bude to organizováno i za součinnosti s Policií České republiky i kvůli těm trasám, kvůli právě dopravě, kvůli případným některým asi nelze úplně vyloučit, že ta doprava nebude na všech místech úplně hladká, ale já věřím, že to občané jaksi vezmou s porozuměním. Snažíme se, a to už říkal i pan generál, aby ty kolony obtěžovaly co nejmíň a aby se rozdělily na co nejmenší části a ta kolona se bude pohybovat relativně velmi pomalu, zhruba 50kilometrovou rychlostí, takže já věřím, že při troše nějaké vzájemné ohleduplnosti a kázně se to, se to dá zvládnout bez problémů.

--------------------

Vy říkáte, doufám, že to lidi přijmou s porozuměním. No, tak, ony se formují i různé, různé skupiny, které chtějí vyjádřit svůj protest, zcela záměrně a plánovaně vyjádřit protest vůči průjezdu této americké armádní kolony. V té reportáži byla zmíněna skupina Neprojdou, kterou vede bývalý senátor sociální demokracie Jiří Vyvadil. Formuje se ta skupina na Facebooku a její členové chtějí vojenským jednotkám přejezd co nejvíc znepříjemnit i různými zátarasy. Jak jsou na to, jak je na to ta česká eskorta třeba připravena? Co bude dělat, když narazí na zátarasy?

--------------------

Víte, co, ta dnešní hodinovka je samozřejmě ve vašich rukách, ale mám dojem, abysme těch 16 procent, o kterých jsem mluvil, kteří mají nějaké výhrady, nepřetavili v 50 minut, protože potom bysme trošičku zanedbali ten většinový názor a ten tady prostě je, čili ...

--------------------

Tato necelá hodina je v rukách diváků a rozvíjíme dotazy diváků.

--------------------

Ano, ano, tak s tou estrádou jsme to snad vyřešili, no, oni se jmenujou občas docela zábavně. Já, nezlobte se, já to nemůžu brát úplně vážně, protože tady je nějaká facebooková událost, která se jmenuje Zastavme americký okupační konvoj nebo, nebo Odmítnutí spanilé jízdy amerických žoldáckých hrdlořezů. To snad si nepamatuju ani já, jako že už jsem starší ročník z té nejhroznější normalizační propagandy. To je normálně z nějaký politicko-ideologický příručky ze 70. let, já ...

--------------------

Ale nechme stranou terminologii a způsoby komunikace.

--------------------

No, ne, tak ona něco, ona něco jaksi vypovídá o těch autorech.

--------------------

Můj dotaz směřoval k tomu, jaké jsou pokyny pro to, když kolona skutečně narazí na nějaké problémy, na nějaké třeba zátarasy, protože někde se na Facebooku psalo i o tom, že by se snad stromy mohly kácet přes silnici ať tak, nebo tak, zátarasy ...

--------------------

Na Facebooku se píše úplně všechno.

--------------------

... třeba symbolické mohou být. Jak se v takovém případě ta česká eskorta zachová? Kolona bude stát, bude se tam otáčet nebo co se bude dělat?

--------------------

Odstraní zátarasy.

--------------------

Takže třeba silou.

--------------------

No, tak, strom nezvednete jen tak, že jo, takže pokud nějakýho opravdu troubu napadne, aby tam porazil strom, což bych mu skoro dal k úhradě, tak, včetně toho odtažení potom, tak se prostě počítá se s lecčíms, ale já opravdu mám pocit, že malujeme čerty na zeď.

--------------------

To znamená, že součástí té eskorty budou i taková vozidla, která budou umět odstraňovat velké překážky?

--------------------

Máme tam, počítá se s lecčíms, takhle vám odpovím.

--------------------

Tak jdeme dál. Na Facebook za Davidem: "Je, nebo není průjezd vojsk NATO demonstrací síly směrem k Rusku? K čemu je takový průjezd dobrý při vojenském cvičení? Nemělo by vojsko spíš cvičit jiným způsobem, nebylo by levnější přepravovat techniku například vlaky?"

--------------------

No, k tomu dochází ve většině případů, teď byla zvolena tahle ta cesta a ona má samozřejmě i svůj jakoby logistický obsah, protože i ten přesun je výcvik, i ten přesun je nějaká kapacita, nějaká schopnost, ten má nějaké parametry, má nějaké zastávky, má technické parametry, samozřejmě lidský faktor a tak dále, čili to prostě nenatrénujete tím, že ty vojáky posadíte na vlak a dáte jim do ruky knížku, takže si myslím, že to je úplně v logice toho. Myslím si ,že právě těch silničních je tak relativně málo, svědčí o tom, že nechceme s tím občany nějak pravidelně obtěžovat a tohle to je v podstatě spíš ten téměř výjimečný případ, jo, čili ...

--------------------

Tam byl dotaz, jestli jde o demonstraci síly vůči Rusku. Já bych to ještě doplnil, jestli je to test toho, jak Rusko bude reagovat třeba na takovýto konvoj?

--------------------

Víte co, demonstrace síly vypadá jinak. Demonstrace síly vypadá tak, že třeba hlava státu příslušného vyhlásí, že posílá na Krym stíhačky, které jsou schopné nosit jaderné hlavice, tak vypadá demonstrace síly. Nebo to, že cvičí v bezprostřední blízkosti ukrajinských hranic třeba 10 tisíc vojáků, tak tomu bych říkal, nebo tím, že se neustále narušuje vzdušný prostor Norska, Finska, Švédska a že to v minulosti skoro přivodilo leteckou katastrofu, srážku s civilním letadlem, že se narušují soustavně výsostné vody některých států ze strany Ruska, tomu říkám demonstrace síly. Tohle to je přesun.

--------------------

A že takovým míň medializovaným cílem je i test ruské reakce, to, je to tak? Je to pravda?

--------------------

Já bych to nepřeceňoval, tak nakonec Rusko je ve svých reakcích poměrně dost nevyzpytatelné a rádo vysílá samo nějaké takové jakoby anonce do světa, jako třeba při tom výročí okupace Krymu, jak prezident Putin řekl: "No, samozřejmě, že to byli vojáci ti zelení mužíčci." Skoro jako myslel, že to bude nějaký mezinárodní bonmot. Já to považuju za vrchol cynismu, tak to jsou jako vzkazy, kdežto tohle to si myslím, že opravdu jsme tady v úplně jiné kategorii.

--------------------

Václav Kopecký na webu se zajímá o toto: "Jak odhadujete počty účastníků akcí pro a proti průjezdu, neprokáže účast, že většina odpůrců je pouze virtuální? Probíhá podobná debata v Polsku nebo mají Poláci vyvinutější historickou paměť?"

--------------------

No, já to vezmu odzadu. Tak v Polsku věru takováhle debata neprobíhá. V Polsku naopak je zájem a drtivou většinou občanů podporovaný zájem, aby měli na svém území stálou jednotku, to samé je v pobaltských zemích, takže dokonce někdy během loňského roku polská armáda udělala takový test, že přijme záložníky a že je vycvičí a že to cvičení bude trvat zhruba 5 týdnů a měli asi 5 tisíc míst a přihlásilo se jim asi 35 tisíc lidí zcela dobrovolně, včetně podnikatelů, kantorů, žen, dělníků, všechny možné profese. Čili tam je ta situace úplně jiná.

--------------------

No, a čím si to vysvětlujete? Pobaltí, průjezd nekonfliktní, Polsko průjezd vítaný, Česko očekávané problémy. Čím si to vysvětlujete?

--------------------

Uvidíme. Uvidíme, jestli ty problémy, jestli skutečně nemá pravdu tady Václav Kopecký, který říká, že většina odpůrců je pouze virtuální. Oni samozřejmě budou vědět, protože jedno hozené rajče je výtvarně zajímavější, než když projede 60. obrněný transportér, který prostě jenom projede padesátkou, jo. Takže nepochybně, jeden pukavec, pokud padne, tak bude zaznamenán na obraz, jo, a často se to dává jakoby do ekvivalentu, a to si myslím, že je určitá mediální manipulace, že tohle to by se dít skutečně nemělo. Já jsem byl v jiném pořadu a tam byl nějaký příspěvek, jak nějaká dáma plná rozhořčení svatého se ohrazuje proti vůbec našemu členství v alianci. Tam nezazněl žádný jiný názor na tom náměstí toho středně velkého města, jo, čili tím se vytváří určitá disproporce informační, a to si myslím, že je špatně. Já jsem velmi zvědavý na ten počet. Já si myslím, že nebude bůhvíjak vysoký, tady ostatně k těm peticím třeba, tady americký žoldácký hrdlořezové, tady 153 osob se zatím k tomu přihlásilo, k jiné, k té největší akci na Václavském náměstí snad zhruba tisícovka. Uvidíme. Já, mně to, mně to přijde skoro taková jakoby tragická groteska.

--------------------

No, a při těch setkáních s obyvateli, ta setkání jsou plánovaná po celé trase, samozřejmě i tady v Česku, tak jak to bude zajištěné, prostě američtí vojáci, psalo se to, mají nereagovat. No, a teď, když tam bude na ně někdo házet rajčata, vajíčka, tak to je bude někdo chránit nebo jak to bude probíhat?

--------------------

Ono je to v tom transportéru moc neohrozí teda. Ale to nebudou nějaká masivní a vůbec ne organizovaná, jako že teď a vypusťte 20 tisíc mávátek a holubice a jak to znám já z dětství teda, z tý normalizace. To teda opravdu takhle nebude. Jedna ta kolona bude přespávat v Liberci, jedna v Pardubicích, jedna ve Vyškově a potom všecky v Praze a tam ...

--------------------

To ano, ale mají se ti vojáci setkávat s lidmi.

--------------------

Ne, promiňte, promiňte, ale tam se mají setkávat, tam.

--------------------

A tam mohou být ta setkání, jak se ukazuje podle těch avizovaných protestů, ta mohou být velice konfliktní.

--------------------

Velice, já nevím, tak tam přijdou 3 lidi a budou říkat: "Hanba," no, a pak tam přijde třeba 30 lidí nebo 300 lidí a budou říkat: "To je fajn, že jste tady."

--------------------

No, a na webové stránce příznivců konvoje, tam se zase píše: "Přivítejme naše spojence podobně jako naše babičky a dědové vítali Američany před 70 lety." To si přejete, to byste si přál takovéto vítání amerického konvoje?

--------------------

Ale já nevím vůbec žádný představy konkrétní. Já, lidi se mají chovat tak, jak cítí, ale zároveň nemají překračovat zákon. Jestli někdo nějakou kultivovanou formou projeví svůj nesouhlas, budiž, jsme, zaplať pánbůh, demokratický právní stát, pevně v to věřím a pokud někdo vyjádří naopak svoji spřízněnost, tak nechť má probůh tu možnost, aby ji vyjádřil, ale my nebudeme nic organizovat.

--------------------

Jára: "Podobné excesy, jakým je přejezd a krátkodobý pobyt vojsk Spojených států na našem území jsou pro naše lidi vzhledem ke zkušenostem velmi citlivou záležitostí," píše Jára. "Uvědomujete si, že to bude mít velký dopad na sílící protiamerické nálady? Není tato akce kontraproduktivní?"

--------------------

No, já bych rozhodně odmítl slovo exces. Co to je za exces? Už jsme zase v kategorii jakoby citově zabarveného slovníku. Krátkodobý pobyt, jo, co to je za krátkodobý pobyt? To žádný krátkodobý pobyt není. My jsme postupovali přesně podle ústavy a podle příslušného zákona, který je tou normou potom, která to dále rozvíjí ty detaily. Zkušenosti. Já si myslím, že to je naopak dobře, že budou vidět ti vojáci, protože samozřejmě, že u nás ty kategorie odpůrců jsou různé. Je mezi nimi i část lidí, kteří netrpí ani třeba nějakým antiruským postojem nebo nemají problém s Ruskem jako takovým, ale tak nějak vůbec s armádou jako takovou jakoukoliv, jo, a to je zase zcela iracionální přístup a já si myslím, že je potřeba vysvětlovat trpělivě a neustále, že jsme členy oné aliance a to, co jsem řekl, čili dobrovolně a tak dále a že je potřeba si říct: "Tak je tady nějaká bezpečnostní situace, která není, věru, standard?" 70letý mír v Evropě není mandatorní, to není samozřejmost a to, že je někdo připraven se bránit a že má k tomu spojence, je dobré vědět, to je všechno.

--------------------

Jára tady použil oba výrazy, o které se vede spor, přejezd a pobyt. Takže přejezd nebo pobyt? Protože někteří organizátoři těch protestních akcí, speciálně třeba politici KSČM argumentují: "Nejde o přejezd, nejde o průjezd, tím, že se tu američtí vojáci budou setkávat s obyvateli, ten průjezd bude trvat déle než 48 hodin," říkají, "znamená, že nejde o průjezd, jde o pobyt," a pak, že podle těchto, kteří takto argumentují, jde o porušení ústavy, jestliže ho schválila jenom vláda a neschvaloval tento průjezd či pobyt, neschvaloval to parlament.

--------------------

Ne, k silným slovům není nikdy daleko, takže když chce člověk něco napadnout, tak zahrozí dnes ústavou. Je to nesmysl. Říkám to s plným vědomím odpovědnosti svých slov.

--------------------

Kdy by se tedy jednalo, v jaké situaci by se jednalo o pobyt? Kdy už by nešlo o průjezd či přejezd, ale o pobyt cizích vojsk?

--------------------

O pobyt by se jednalo, pokud by tady byly konány nějaké vojenské činnosti, které jsou jiné, než je průjezd. Za pobyt není považován průjezd, zní zákon, zhruba, neznám to, úplně tu dikci nazpaměť do slabiky, který zpravidla, a pozor to slovo, to tam je, zpravidla nepřekročí 48 hodin. Čili to umožňuje samozřejmě, proč je tam zpravidla? Protože některý ten průjezd může být náročnější a vyžaduje třeba větší přestávky a může se ta doba prodloužit. Vládu jsem o tom informoval, vláda dokonce přijala jaksi nad standard toho, co nám ukládá zákon, příslušné usnesení, okamžitě podle zákona informovala obě komory parlamentu. Nikdo z poslanců ani senátorů si nevyžádal mimořádnou schůzi a má na to svaté právo, čili já tam žádnou, ale nejenom já, ale právní experti ministerstva obrany, ale dokonce i parlamentní ústav a právníci z úřadu vlády v tom sebemenší kolizi se zákonem nevidí.

--------------------

Zkusíme Facebook, dotaz od Zdeňka, ten by se rád zeptal: "Zda američtí vojáci na českém území budou podléhat české jurisdikci nebo pouze americké a podle našich, tedy českých zákonů budou nepostižitelní, zejména ve světle toho, že Spojené státy neuznávají ani jurisdikci mezinárodního trestního tribunálu v Haagu?" Ptá se Zdeněk.

--------------------

Nebudu rozebírat to tvrzení z té poslední věty, ale mohu Zdeňka ujistit, že budou podléhat našim zákonům, zcela.

--------------------

To je dojednáno, to je vyjasněno.

--------------------

Tak to funguje v rámci takzvané smlouvy SOFA, které mají uzavřeny jednotlivé členské země aliance mezi sebou pro takový případ, protože nemůžete úplně vyloučit třeba nějakou kolizi na silnici nebo nějakou jinou událost.

--------------------

Martin se ptá: "Jestli má Bezpečnostní informační služba zmapováno, z kolika asi procent organizuje protiamerické protesty a proruskou propagandu českých občanů ruská strana? Netrpí lidé, Češi, kteří to myslí vážně, tak trochu stockholmským syndromem nebo jak se to dá vysvětlit?" Ptá se Martin.

--------------------

No, ministerstvo obrany má takzvané Vojenské zpravodajství, jak je známo bohužel i v souvislosti s tím případem paní Nagyové-Nečasové, čili BIS, ta jaksi s náma nemá absolutně co do činění, ale samozřejmě, že, mimochodem, já jsem odešel sem do tohohle studia ze zasedání Bezpečnostní rady státu a tam se ty informace nějakým způsobem zveřejňují, projednávají, v jistém režimu přirozeně, a já mohu říct jenom tolik, že ta aktivita té proruské propagandy je nesmírně intenzivní, je do ní skutečně, jsou do ní nasazeny nemalé prostředky, jak lidské, tak i hmotné, protože ono to samozřejmě všechno něco stojí, ale to už je, to už je delší dobu. To už je vlastně od toho ukrajinského nebo krymského počátku a samozřejmě, že teď tito lidé cítí příležitost.

--------------------

No, a má teda, tedy třeba Vojenské zpravodajství, které vám podléhá, ty informace, že je to organizováno z ruské strany nebo třeba dokonce z ruského velvyslanectví?

--------------------

Uf, to už jsme na hraně toho, co já tady můžu veřejně sdělit, ale myslím,že jsem na to do značné míry odpověděl. Vojenské zpravodajství má svoji složku zahraniční a domácí, jak je taky asi známo, čili ta domácí se samozřejmě tímhle zabývá, pokud se to týká obrany státu, ne hlídání někoho na objednávku kohosi, ale pokud se to týká obrany státu, tak my samozřejmě máme nějaké poznatky a samozřejmě, že také nejsme zrovna pasivní teďko.

--------------------

Čili to, čeho jsme svědky, je i jistá psychologická a mediální válka s tím, že kdo má na své straně domácí obyvatelstvo, tak je ve výhodě?

--------------------

A tak já si, víte co, my tady nesoupeříme o nějaký trh s obyvatelstvem. Tady prostě ta republika někam patří. Ta republika se rozhodla před 25 lety, jakým směrem dlouhodobě se chce ubírat ...

--------------------

Ano, ale teď mluvím, teď mluvím o tom, o tom ovlivňování z ruské strany, pokud o něj jde, tak jestli toho jsme svědky?

--------------------

No, já teda mám pocit, že už se opakuji. Já se tady snažím naznačit, že jsme toho svědky a že to ovlivňování je relativně masivní a není to jenom v případě České republiky, ale rozdělit nějakou jednotu, ať už alianční, nebo evropskou, unijní, to je, to je velké přání ruské strany.

--------------------

Víte, proč se na to ptám, také náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, je to 2 roky, co formuloval novou ruskou vojenskou doktrínu a ta je do jisté míry založená na konceptu takzvaných hybridních válek, kdy se stírá rozdíl mezi mírem a válkou, je založený na kombinaci konvenčních prostředků a nekonvenčními, typu psychologických operací například, tak jestli náhodou už nejsme v té situaci, v té situaci hybridní války, jestli její psychologická součást už není to, co se teď odehrává?

--------------------

Ne, tak, jestli myslíte třeba tu informační, tak ta nepochybně. Já nevím, jestli bych použil slovo válka, ale, ale značné informační aktivity ve smyslu maximalizace svých pozic, tak to samozřejmě existuje a možná, že to není ani tak úplně nové, jenom některé ty technologie jsou nové a ta hybridní nebo tak víte co, tam ani to není úplná jako novinka, vždycky člověk má pocit, jako že ta jeho současnost všechno vymyslela, jenom ty podoby se mění, ale neoznačení vojáci se myslím, už taky v minulosti docela používali, teď to samozřejmě problém je. Tento problém je, protože zvlášť, když teda opakuji se, ale když prezident Putin řekne: "No, ano, to byli naši vojáci," tak to, to je obtížný partner potom.

--------------------

No, právě, protože v té hybridní válce, jak tam byla formulována, tam se stírá rozdíl mezi tím, kdy ještě je mír a už je válka. Pořád si myslíme, že je mír a najednou jsme obklopeni válkou. Tak jak to poznáme, že ta hybridní válka už začala? Jestli už neprobíhá.

--------------------

Ne, to neprobíhá. Jestli myslíte na území jakém? Evropském? Teda ne, neprobíhá.

--------------------

Kupříkladu.

--------------------

Určitě ne.

--------------------

Jestli tyto armádní přesuny přes střední Evropu už také nejsou součástí té hybridní války, kdy si ještě neuvědomujeme, že už začala.

--------------------

Ne, to, to bych rozhodně tvrdil, že nejsme, jsme jenom ve chvíli nějaké větší aktivizace vyvolané výhradně teda přáním těch států, které se cítí ohroženi, speciálně ty tři pobaltské. Tam, kdybyste se bavil s kýmkoliv, tak opravdu asi těžko narazíte na člověka, který by neměl vysloveně akutní obavu, relativně akutní obavu, čili je dobré, abychom si i my uvědomili, byť jsme o kousek dál, ten kousek je malý, já nechci vůbec nikoho strašit, ale dát si jaksi, natáhnout se na kanape a říci: "Ono to nějak dopadne," tak to rozhodně není ten moment teďko.

--------------------

Jan: "Bude možné si někde danou techniku v klidu prohlédnout a pohovořit s vojáky? Kde všude se zastaví a na jak dlouho?"

--------------------

Tak s největší pravděpodobností ta možnost bude vždycky to ráno nebo dopoledne, než vyrazí z té další etapy, to znamená, měla by taková možnost být v Liberci, v Pardubicích a ve Vyškově a v Praze, v Praze vlastně asi největší, to bude 31. na Ruzyni?

--------------------

V Praze kde, na Ruzyni.

--------------------

Ano. A 30. nebo respektive 30. dopoledne, ano, v těch 3 městech, která jsem jmenoval.

--------------------

Co budou nejzajímavější součásti kolony?

--------------------

No, asi ty Strykery, ta, ty obrněné transportéry, které vzdáleně připomínají Pandury. Humwee tam budou, budou tam ty vyprošťovací, ty budou možná docela zajímavé, ale jak říkám, na rozdíl třeba od toho, co se chystá na květnové výročí asi na Rudé náměstí, tak tohle to, to je prostě, to je praktická výzbroje, to není zase nic tak exkluzivního. Jsou to vlastně běžné prostředky.

--------------------

No, a zkusíme, tak další dotaz zatím nemáme. Vy jste zmínil to Rudé náměstí, tam se chystá prezident Miloš Zeman.

--------------------

To jsem vám nahrál, no.

--------------------

Co si o té jeho cestě myslíte?

--------------------

Já jsem to už řekl v sobotu a otiskly to snad všecky noviny, co jich máme v České republice, takže já považuju to téma ze své strany za vyčerpané.

--------------------

Vyčerpané.

--------------------

Ano.

--------------------

No, je to, vyčerpané do určité míry. Je to ...

--------------------

Jestli jste chtěl slyšet můj názor, tak ...

--------------------

Ne, víte co, je to několik týdnů, co se vládní politici s prezidentem republiky sešli na Hradě ke koordinaci zahraniční politiky.

--------------------

Já tam byl, no.

--------------------

Ano, a teď má prezident republiky naplánovanou cestu do Moskvy k oslavám konce 2. světové války. Říkáte: "Ano, uctění památky padlých, ano, ale účast na té monstrózní vojenské přehlídce na Rudém náměstí není vhodná."

--------------------

Zase, já nevím, jestli bude monstrózní, vy už to víte?

--------------------

Tak /nesrozumitelné/ to čeká, byla ohlášena.

--------------------

Bývá velká, to je pravda, tam asi nepochoduje 30 vojáčků.

--------------------

Tak velká, řekněme, velká. Tak kde je ta koordinace zahraniční politiky, jestliže vám se to úplně nelíbí tato prezidentova účast, tak ty koordinační schůzky evidentně k ničemu nejsou.

--------------------

Dobře, tak já to zopakuju znova. Já jsem řekl, že to nepovažuju za rozhodnutí šťastné, a to je tak jako všechno. Já tady nejsem od toho, abych nějak rozebíral a výrazněji komentoval názory nebo kroky hlavy státu, to po mně opravdu nemůžete chtít, a to není z nějakého oportunismu nebo z nějaké vystrašenosti.

--------------------

A co jste si k té prezidentově plánované cestě 9. května do Moskvy, co jste si k ní říkali na vládě?

--------------------

Já si nevzpomenu, že na vládě se k tomu vedla nějaká delší debata, tak ono to není úplně zítra, že jo. Není tam už nějaký dotaz? Ne. Dobře.

--------------------

Je tam, ale odpovězte nám na toto.

--------------------

Čili já už bych jenom opakoval to, co jsem říkal. Já s panem prezidentem musím relativně často řešit nebo prostě konzultujeme nějaké věci, má z ústavy pravomoc, jakou má a je to v tomto smyslu můj nejvyšší nadřízený, takže pokud se dohadujeme o, já nevím, ať už to jsou mise, nebo naše pomoc těm či oněm, tak to je pro mě důležité, to je pro mě důležité.

--------------------

To ano, ale tato účast na té vojenské přehlídce v Moskvě za situace, která se děje na Ukrajině, a tak dál, a tak dál, víme, o čem je řeč. Miroslava Němcová říkala: "Vláda a stát by prezidentovi takovouto cestu neměly proplácet." S tím nesouhlasíte, vláda o ničem takovém neuvažuje?

--------------------

Já, ne, tak to mi přijde takový, tak někomu zašněruju boty, aby si je neobul, takhle se to neřeší. Buď se to podaří vyřešit nějakou debatou, argumentací a nebo prostě se pan prezident rozhodne a pak se rozhodne, ale ...

--------------------

A vládě to nebude vadit ta účast?

--------------------

Ale já nevím, já nejsem vláda. Stropnický bude dál povídat ...

--------------------

Vy jste ministr obrany, čili vládní činitel, který speciálně s armádou má co do činění, takže?

--------------------

No, no, to už jsem řekl, já už jsem to řekl, proč to potřebujete slyšet 3krát, ale až budu v Bruselu a budu jednat s kolegy, ministry obrany aliančními a nebo unijními, tak já prostě nebudu svoje nějaký stanoviska měnit a ta jsou v souladu s programovým prohlášením nebo s dlouhodobými bezpečnostními zájmy téhle republiky, mně o nic jinýho nejde.

--------------------

Jestli jsou v souladu s dlouhodobými bezpečnostními zájmy republiky i takovéto cesty do Moskvy hlavy státu?

--------------------

No, to já nevím.

--------------------

Nevíte jako ministr obrany?

--------------------

No, to nevím.

--------------------

Prosím?

--------------------

Ne, už jsem to řekl, nevím, nevím ...

--------------------

Ministr obrany neví.

--------------------

A to má, no, tak, potřebujete být doslova explicitní? Já už jsem vám to řekl, pane Klepetko.

--------------------

Řekl jste, že nevíte.

--------------------

Ale vy jste to přece pochopil a náš inteligentní televizní divák už dávno.

--------------------

Tak nechme na divákovi, aby si to přebral.

--------------------

Já bych mu nechal samostatnost.

--------------------

Tak pojďme za dalším dotazem od diváků. Na webu je tento: "Kdyby to byl konvoj vojáků z Evropské unie, neměl bych námitky. V Evropě si to ale musíme vyřešit bez Spojených států. Řešení konfliktu ve světě Spojených států kontraproduktivní. Nemyslíte?"

--------------------

Nebo kým čím Spojenými státy.

--------------------

"Spojenými státy je kontraproduktivní:" Ano, ano, takto, ano. "Řešení konfliktu ve světě Spojenými státy je kontraproduktivní, nemyslíte?"

--------------------

Nemyslím. Nemyslím, protože Evropě to kolikrát trvá dost dlouho, když třeba budu se bavit v nadpisech jenom. Evropa někdy docela ráda donekonečna diskutuje nebo hledá různá úniková řešení. Obětujeme to, či ono a teďko nechci dělat nějaké laciné historické paralely, ale teda že jich sakra je. Čili ta určitá ráznost nebo akceschopnost Spojených států v tomhle tom je docela zásadní, a to neříkám jenom já, to říká spousta lidí a říká to i spousta politiků z evropských zemí. Čili naopak to, že Obamova administrativa trošku jako by opouštěla ten evropský prostor, řekněme, myšlenkově nebo ambicí s tím, že má větší zájem nebo věnuje větší pozornost třeba Dálnému východu, tak to vlastně bylo pozorováno docela s obavami ze strany Evropy a naopak na tom summitu řada zemí říkala: "My potřebujeme tu participaci Spojených států na té evropské bezpečnosti." A Spojené státy na to říkaly: "Jo, to je v pořádku, ale my nemůžeme platit 70 procent rozpočtu aliance, musíte se pochlapit a musíte také trošku do té svojí obrany investovat," což si myslím, že je naprosto logický požadavek a některé státy se skutečně pochlapily, jako třeba my.

--------------------

Lída: "Do NATO jsme vstoupili po tom, co to vládní strany podepsaly bez referenda, aniž by to měly ve volebním programu a navzdory tomu, že tehdejší průzkumy ukazovaly, že lidé do NATO nechtěli. Proč se vláda stále tolik brání referendu o setrvání v NATO?"

--------------------

Tak my nemáme zákon o referendu, pokud vím, ale víte, ono se hodí do luftu nějaké tvrzení a už žije. Já si nejsem jistý, že tehdejší názory ukazovaly, že většina lidí je proti. Nejsem si ti tím vůbec jistý, takže na tomhle celé to tvrzení stojí, teď už ho nevidím, jste to smáznul, takže já bych docela pochyboval, že to takhle bylo. Naopak myslím si, že speciálně po tom listopadu to byly dvě naše jaksi ústřední ambice a že na tom byl založen kromě privatizace a dalších věcí, tak na tom byl založen nějaký jakoby porevoluční étos té české společnosti a naplnění představ a já si dovolím použít i slovo snů generací, že se konečně oddělíme od toho trošičku nešťastného prostoru toho středovýchodního pásma evropského, které je pod tím permanentním a nevypočitatelným ruským vlivem a že se jaksi vrátíme tam, kam bytostně, civilizačně, kulturně a hodnotově patříme. To bylo obrovské rozhodnutí, a to členství v alianci je jedním z garancí tohoto rozhodnutí, takže to, když někdo zpochybňuje, tak ač to tady snažím trochu vylehčovat, tak to je vážné. To si myslím, že je velmi vážné a je to docela hazard od těch lidí.

--------------------

Tam poslední dotaz Lídin byl, proč se vláda brání referendu o setrvání v NATO? Tak ještě abychom na to odpověděli.

--------------------

Tam žádný tlak na to nebyl, aby bylo referendum na setrvání v NATO, čili není žádný tlak, vláda se nemá čemu bránit, když žádný tlak není.

--------------------

A pokračujeme na webu dotazem od Čeňka Vlacha: "Nemají lidé v Česku poněkud divnou představu o členství v NATO a z toho vyplývajících závazků? Záruka bezpečnosti ano, ale konvoj ne. Není chyba také na straně politiků, že málo o tom v minulosti diskutovali?"

--------------------

Já myslím, že Čeněk Vlach udeřil na hlavičku. Je to do značné míry pravda, co tady říká. Ty představy jsou opravdu poněkud divné. Benefity ano, povinnosti ne, to tak někdy máme tendenci, že to je chyba politiků, některých nepochybně. Třeba teď to převedu třeba do Unie, ale když se léta tady argumentuje tím, že: "Dobrá, budeme v té Unii, protože to nemá alternativu." To je, jako když řeknete někomu u oltáře, že teda si tu dámu berete, protože tam není žádná jiná. No, tak to jako, tímhle tím se člověk jako spojencem aktivním a kredibilním členem nějakého uskupení nestává, jo, nestává. Čili my bychom tohle to opravdu neměli zpochybňovat a politici by měli opakovaně vysvětlovat a měli by k tomu mít i příslušný prostor, aby mohli vysvětlovat, v čem jsou ty důležité aspekty toho našeho členství, přes třeba některé drobné nepříjemnosti, jako jsou dopravní omezení a nebo větší nepříjemnosti v uvozovkách, jako jsou výdaje, které s obranou souvisí, ale obrana opravdu není zadarmo.

--------------------

No, ona Česká republika dokonce nedává na obranu tolik, kolik by měla podle aliančních závazků.

--------------------

Proto to říkám, proto to říkám a tato vláda byla první po mnoha letech, myslím, že po 6 nebo 7, která ten klesající trend otočila a ten rozpočet stoupá a máme i záruku ...

--------------------

Tuším 2 procent HDP stále nedosahujeme.

--------------------

Ono to nejde skokem.

--------------------

Na rozdíl třeba od Polska.

--------------------

To nejde skokem, protože to by, ty peníze se nedají ani vysoutěžit. Máme tak šílený zákon o veřejných zakázkách, že jedině ta postupná progrese nebo ten nárůst, tak ten smysl má, ten trend je strašně důležitý, a to samozřejmě, abysme nekupovali předražené věci.

--------------------

A na Facebooku nám naběhl dotaz od Ondřeje Podškubky, chtěl se optat: "Jak budou vypadat naše silnice po projetí pásových strojů? Copak se tím neničí naše cesty?"

--------------------

No, budou vypadat jako před projetím, úplně stejně, jo, protože pásové stroje, opakuji, tady žádné nejsou. Nevím, kdo kde vyčetl, že jsou pásové stroje, ale určitě nějaká nezávislá, zcela bohulibá iniciativa bude tvrdit, že jsou nějaké pásové stroje. Žádné nejsou. Takže já můžu jenom toho tazatele pozvat, jo, to, kdybych, teda mimo otázku. Mně vám od včerejška volá spousta muzikantů a bývalých kolegů a v La Fabrice bude 31. večer nějaký fajn koncert, budou tam zpívat takoví lidé jako třeba Eva Pilarová nebo Jiří Suchý nebo David Koller a je to naopak na podporu toho konvoje, na podporu našeho aliančního členství a vzniklo to naprosto spontánně a samozřejmě bez nároku na honorář a tak dále, čili oni jsou i jiné akce.

--------------------

A Věra se ptá: "Všichni řešíte dodání zbraní na Ukrajinu. Zajímá vás, co chtějí obyvatele UK?"

--------------------

Ukrajiny asi, no.

--------------------

"Ukrajiny," ano. "My jsme se rozdělili a nic se nestalo, a to se nás ani politici neptali. Humanitární katastrofa není pro Evropskou unii důležitá nebo je zachování celistvosti Ukrajiny důležitější než životy lidí?"

--------------------

To je strašná spousta otázek na hrozně složité téma. Já to nechci povrchně nějak bleskurychle okomentovat. Samozřejmě, že obyvatelé Ukrajiny a ti takzvaní obyčejní lidé jsou vždycky ti, kteří to odskáčí nejvíc a já ty spekulace o Majdanu a o tom, kdo to celé platil a orchestroval, já to prostě odmítám, protože ten začátek, já myslím, že v jistém slova smyslu je srovnatelný s tím, co my jsme tady prožili v listopadu 89 a že prostě akorát po relativně krátké době jim byla ta, ta občanská revoluce prostě ukradena a začal tam lítý boj jednotlivých zájmových skupin o to, kdo si tu zdevastovanou zemi ponechá. Vždyť, když si vezmete, často se o nás o našem vývoji za 25 let mluví kriticky, ale tak přece jenom jsme demokratický stát, máme základní atributy státnosti a jakési funkčnosti při vší kritičnosti, ale ta Ukrajina tohle to nedokázala vytvořit. Tam se dostalo majetkem několika desítek, maximálně stovek lidí, kteří prostě létají svými soukromými letadly jako poslanci na poslanecké schůze, to je v našich měřítcích zcela nepředstavitelné a ta erupce toho musela přijít, no. A samozřejmě, když se tak dělo v situaci, kdy se konala jaksi sbližovací nebo přibližovací a proximační jednání s Evropskou unií, tak to samozřejmě Ruskou federaci nějakým způsobem dráždilo, ale jak říkám, uvědomuju si, že o tom mluvím trochu povrchně, protože ten problém je strašně složitý a ...

--------------------

Tak jenom, abychom Věře ještě odpověděli na tuto otázku, jestli je zachování celistvosti Ukrajiny důležitější než životy lidí?

--------------------

A to je, to jsou takové jaksi spekulativní otázky, určitě jsou životy lidí vždycky nejdůležitější a ta Evropa, ta evropská civilizace, o které jsem tady mluvil, ta vždycky toho jedince vyzdvihuje v jeho jedinečnosti, na tom je založeno i křesťanství. Obávám se, že s rostoucím čtvercem vzdálenosti na východ ten jednotlivec takovou cenu nemívá, bohužel.

--------------------

Filip ...

--------------------

Ten z KSČM?

--------------------

To vám neodpovím. Může být Filip takový i jiný. Takže divák, pan Filip se ptá: "Chci se vás zeptat, zda se s americkými vojáky sejdete a jestli se s nimi sejde někdo jiný z vlády nebo sám prezident republiky?"

--------------------

Jo, já se Filipovi tak trošku musím omluvit, protože na to by se mě asi ten druhý pan Filip neptal. Já nejspíš ano, ale nebude to, nebude to s žádnou pompou, bude to spíš nějaké podání ruky a nevím o tom, že by někdo z vlády se k tomu chystal. Nevím o tom, že by hlava státu něco takového plánovala, nemůžu to ale vyloučit, nevím.

--------------------

A Zdeněk Pitner: "Kdy se Armáda České republiky konečně dočká BVP," bojových vozidel pěchoty tedy, "tanků, houfnic a raketometů, které by splňovaly všechny parametry NATO. Tank T72M4 CZ a zvažovaná DANA M1 CZ střílí stále nestandardní municí. V jaké podobě se počítá s náhradou aut a granátometů?"

--------------------

Tak to je zase, to je otázka jako řemen a já chápu Zdeňka Pitnera, že ho to zajímá, protože naše armáda je dlouhodobě podinvestovaná, bohužel je to tak. Zaplať pánbůh, nějaké akvizice v minulosti byly, bohužel skoro vždycky provázený nějakým skandálem nebo nějakou nepřiměřenou cenou. Teď, a to souvisí s těmi financemi, je konečně možné nějak rozumně plánovat. Nedá se prostě koncipovat armády, když nevíte, kolik budete mít peněz za rok, ale ani za 2 nebo za 3, to musíte vědět, to se prostě nedá dělat ze dne na den. A my teďko máme koaliční dohodu a jistou garanci, že do roku 17 minimálně tedy, protože to je to legislativní období, že tne nárůst bude a jaký bude, to znamená, že my plánovat můžeme ty akvizice, jo, a to je úplně zásadní. A víme, že když budeme, když bude končit tato vláda, pokud to bude v tom regulérním období, tak ten rozpočet bude zhruba na úrovni 50 miliard. Každý z generálního štábu vám řekne, že to je ta hranice, od které už se dá potom ta armáda rozvíjet. Čili my doženeme to nedofinancování a zároveň s tím ještě, abych přece jenom odpověděl trošku asi konkrétněji, co chtěl pan Pitner věděti, v řádu několika málo měsíců bude dokončen docela zásadní dokument, a to je koncepce výstavy Armády České republiky a tam bude přesně definováno, jaké, jak má vypadat ta armáda, z čeho se má skládat, jaké jsou její hlavní úkoly, a také, co na to potřebuje, jaké množství a kdy?

--------------------

A z této konkrétně vyjmenované zde vojenské techniky, je něco, co se skutečně plánuje v dohledné době? Z modernizace?

--------------------

BVP. Tanky ne, protože tanků máme modernizovaných 30 a nebudeme to rozšiřovat, pak máme mnoho, mnoho desítek nemodernizovaných. Nejsme na tom tak zle, nejsme na tom tak zle. Máme teďko už novou generaci gripenů v té nové smlouvě, je tam celá řada už schopností, která je docela podstatná nebo které jsou podstatné jako vzduchzemě nebo Link 16, to je komunikace krypto, nebo noční vidění. Munice jsme teďko nakoupili opravdu za hodně, hodně peněz, na konci loňského roku a teďko znova, čili tam už se ten deficit dohnal.

--------------------

A je to tedy skutečně tak, jak píše Zdeněk Pitner, že tato technika stále ještě po těch letech, kdy jsme členy NATO, nesplňuje parametry aliance?

--------------------

Ty země jsou jaksi svobodné v tom, co si zvolí za techniku a NATO nikomu nepřikazuje, jestli si má koupit ten či onen ...

--------------------

No, ale přece jenom ta armádní technika by měla být kompatibilněji s výzbrojí armád NATO.

--------------------

Je samozřejmě, především v té komunikaci a třeba v komunikaci to je prostřednictvím vysílaček Harris, které používá většina aliančních partnerů, snažme se, aby tam určitá, neříkám unifikace, ale interoperabilita byla. To znamená, že musí být ty prostředky srovnatelné. To určitě ano a někdy se i snažíme, věřte, že to je docela složité, abychom něco pořizovali společně s nějakým sousedem, třeba s Poláky nebo Slováky. Je to docela svízel.

--------------------

Co třeba se takto společně pořídilo?

--------------------

Mobilní radary třeba, no, ale víte, každá ta země má docela přesné představy o nějaké specifikaci a z té jaksi nechce couvnout, a tak se jedná a jedná a jedná a my třeba ty mobilní radary potřebujeme docela urgentně, tak tam jsme se třeba nedohodli, tak je budeme pořizovat nebo poptávat sami, jako ministerstvo obran, ale jednáme dál s Poláky, no.

--------------------

A jak se o tu techniku pak, společně pořízenou, jak se o ní pak ty armády dělí? Kdo ji obstarává, obhospodařuje.

--------------------

Ne, tam jde o tu specifikaci, že se dohodnete, že chcete stejné parametry, aby ten systém měl a Polsko si řekne o x kusů a my x minus ypsilon kusů.

--------------------

Jasně. Karel Kičmer: "Jak probíhá ruská propaganda konkrétně v Česku a kdo a jakým způsobem ji šíří? A propaganda Spojených států v Česku ani jinde ve světě se nepraktikuje?" Ptá se Karel Kičmer.

--------------------

No, propaganda, ruská probíhá samozřejmě na těch sociálních sítích a neustálým klikáním třeba, já myslím, že jsou tam klikači, co mají opravdu odřený prsty z toho a samozřejmě tím, že se napomáhá různým jakoby nezávislým občanským iniciativám a tak a že se i prostě publikují různé články a takzvané nezávislé jako výroky, a to je přesně to. Potom někdo to použije, někdo to zaslechne a to je, v tom je ta doba nebezpečná. Ve zcela okrajovém nějakém periodiku nebo na nějakém serveru někdo vykřikne naprostou hloupost, ale s tou hloupostí se začne prát, hloupost a už se s ní začne pracovat a už ji ministři musí komentovat. Já jako, tohle to si myslím, že, v tom se ta doba jakoby sama požírá a že je to docela nebezpečný a že je docela odpovědný a je to odpovědnost i toho mediálního osvěta, aby dokázal tohle to rozlišovat, čili šíří se všemi těmito technologiemi, které si teďko dovedeme představit. Já dostávám několik mailů denně, které mě věru nehýčkají, možná to píše 1 člověk, možná 2, já nevím, já to nezkoumám, ale tím, že se možná financují některé aktivity, jo, to, o tom bych moc nepochyboval, o propagandě USA v ČR, já moc nevím teda.

--------------------

No, a když se ten divák Karle Kičmer ptá, jestli se tedy praktikuje nebo nepraktikuje, tak abychom odpověděli, nepochybně i tato propaganda probíhá.

--------------------

Propaganda, co je propaganda? Počkejte, propaganda je nějaká informační manipulace. Já necítím žádnou informační manipulace ze strany Spojených států v České republice. Tady nikdo nevykřikuje, že přijede nejlepších 530 hochů, kteří jsou všichni krásní, inteligentní a ...

--------------------

Čili ta propaganda je jednostranná?

--------------------

No, tak ta je tak jako masivní a evidentní. To, co třeba tady budou dělat, pokud se k nějakým aktivitám, vypadá to, že ano, nějací naši občané odhodlají ve smyslu toho konvoje, no, tak to není proto, že je někdo jaksi propagandisticky zmasírován, to je jejich svobodné občanské rozhodnutí a myslím, že by to byla hrozná urážka, kdybyste nebo kdokoliv jim řekl: "Tak vy jste zmanipulováni nějakou propagandou." Já pochybuju, že pana Suchýho někdo zmanipuloval propagandou.

--------------------

Tak tolik dnešní Hyde Park, jehož hostem byl ministr obrany Martin Stropnický. Pane ministře, já vám děkuji a přeji vám dobrý večer.

--------------------

Já moc děkuju taky, na shledanou.

--------------------

Dobrý večer, vážení diváci i vám a zítra na viděnou.

Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Hyde Park ČT24

Autor: ČT24