Ministr obrany Martin Stropnický hostem pořadu Události, komentáře ČT24

Přepis rozhovoru ministra obrany s moderátorem pořadu Události, komentáře ČT24 (30.3.2015, 22:00 hod.)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

--------------------

A my se pojďme vrátit k tomu, co je nebo o čem je dnešní speciál Událostí, komentářů, a to je průjezd amerických vojáků a situaci a vztahu k NATO s mými dalšími hosty. Těmi jsou ministr Martin Stropnický, který je se mnou ve studiu, dobrý večer.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/

--------------------

Dobrý večer.

--------------------

Proti němu sedí Alexandr Vondra, exministr obrany. Dobrý večer.

Alexandr VONDRA, exministr obrany /ODS/

--------------------

Hezký dobrý večer.

--------------------

A ve spojení s námi je také Jaroslav Foldyna, poslanec, dobrý večer i vám.

Jaroslav FOLDYNA, poslanec /ČSSD/

--------------------

Dobrý večer.

--------------------

Pánové, a já začnu u vás, pane ministře, čekali jste všichni, ale čekal jste vy, že to vítání, pokud to tak mohu říct nebo obráceně, že ty protesty budou tak malé?

--------------------

No, je to, je to příjemné vidět, že to probíhá, jak to probíhá. Myslím si, že naši občané zas jednou projevili takovou svoji vlastnost vřelosti a i improvizace a byla tam spousta velmi osobních momentů v tom, třeba v těch Pardubicích konkrétně, ale, ale nechci v tom rozlišovat, takže určitě je to dobrá zpráva.

--------------------

Příjemné, to hodnotíte své emoce. Já jsem se ptal na to, jestli jste to čekal?

--------------------

Čekal. Svým způsobem to, ta reakce je pozitivnější než. Snažil jsem se být v tomhle tom odhadu při zdi a protože se v těch dnech, které tomu předcházely, hodně jaksi vařilo pod kotlem mediálním, a tak se jako říkalo, co se všechno stane a tak, a je pravda, že třeba na těch sociálních sítích to byla docela divočina, tak, tak tohle to je určitě pozitivum.

--------------------

Při sledování mediálního kotle, Alexandr Vondra, cítil jste se jak, čekal jste, že, že ten protest bude větší a že vystoupí větší počet odpůrců?

--------------------

Tak rozumíte. Já jsem strávil asi 23 let tady usilovnou prací, abychom přesvědčili NATO, aby se otevřelo novým členským zemím a posléze aby se tam dostala Česká republika, pak dokonce aby se tam dostaly baltské země. Teď já jsem se držel trošku stranou ty poslední dny a musím říct, že jsem trošku žil v napětí, vlastně jsem si říkal, jestli si to český národ tak jako vlastně vůbec zaslouží mít tyhle ty bezpečnostní záruky. A myslím si, že velké poděkování tady zaslouží prostě ti lidé, jako Pavel Šafr, jako Václav Marhoul, jako Martin Kotas z Kavárny tady v Mlýnské. A všichni ti motorkáři, všichni ti veteráni, všichni ti, co tady opečovávají ta historická vozidla, protože najednou se všichni objevili u těch silnic. A myslím, zajistili to, že republika nemá ostudu. Takže aspoň já za sebe těmto lidem děkuju, protože vláda poslední dny mluvila jak z partesu, ale předtím, bych řekl, to zdaleka tak dobré nebylo.

--------------------

Jaroslav Foldyna, stejná otázka. Diváci to neviděli. Vy jste tam významně vzdychal. Znamená to něco, co chcete říct?

--------------------

A významně jsem se usmíval.

--------------------

Já jsem viděl vzdychání, ale dobrá.

--------------------

Ne, mě to nepřekvapilo. Mě by překvapilo spíš, kdyby, kdyby, kdyby došlo k nějakým excesům. Já jsem rád, že nedošlo k ničemu, nikomu nic jaksi neupírám. To znamená, celá řada lidí šla vítat vojáky Spojených států, šla se podívat na tu, je to věc zcela přirozená. A určitá část té veřejnosti zase vyjádřila svůj nesouhlas s tím průjezdem. Já si myslím, že to je v demokratické společnosti normální. Takže nebyl jsem ničím překvapen, ani zaskočen.

--------------------

Pánové, Česko, všichni si to pamatujeme, má za sebou poměrně nedávno nebo nedávno bouřlivou debatu o radaru. Já jenom připomenu nejenom pro vás, ale samozřejmě pro diváky, že ta debata tehdy byla trošku v jiné atmosféře, se mluvilo o íránské hrozbě tehdy. Pane ministře, budu citovat vaše slova z dneška. "Musí nastoupit jistá politická odvaha jít do toho čelem a říct, není sice důvod k panice, ale je důvod brát dnešní situaci vážně a být připraven." Mě by zajímalo, jestli tahle ta vaše dnešní slova znamenají, že ta situace už je tak daleko, že by politická reprezentace, což jste vy, měla začít veřejnost připravovat na to, že vojáci tu nemusí být jenom čtyři dny průjezd, ale že tu můžou, mohou být také delší dobu?

--------------------

Já bych to neviděl takhle explicitně.

--------------------

Já se tak explicitně ptám.

--------------------

No, ne, ale prostě ono to má nějaké fáze a má to nějaký kontext. A my prostě musíme reagovat na to, jak se ta situace vyvíjí, jak se především vyvíjí ten rusko-ukrajinský konflikt, jak se dodržuje Minsk II., respektive jak se dodržuje, řekněme, selektivně velmi, a musíme na to nějak reagovat. To znamená, musíme armádu připravit, musí, musí cvičit, musí cvičit se svými partnery, musí si udržovat a rozvíjet svoje schopnosti, vojáci musí mít co na sebe a co do ruky, abych tak řekl. Čili to znamená finance také v neposlední řadě. A myslím si, že i tenhle ten konvoj má obrovsky významnou úlohu v tom, že vůbec občané vidí ty vojáky. Já mám pocit, že my jsme, stejně tak jako řada jiných evropských zemí, si prostě zvykli tak nějak na ten klid a mír jako na kyslík nebo na nějakou samozřejmost. A bohužel. Ale teď to tak není.

--------------------

Ano, já vám děkuju za odpověď, co je všechno potřeba připravit. Ale já jsem se ptal na to, jestli je zároveň potřeba začít pracovat na tom připravit veřejnost, že, že vojáci NATO tu mohou být delší dobu, že se může stát, že prostě tady budeme mít dočasně, neříkám jaksi ne dočasně, ale dočasně určitou, řekněme, část vojáků NATO.

--------------------

Podívejte se. My se samozřejmě nějakému masivnímu nebo masivnějšímu útoku nemůžeme dlouhou dobu bránit sami. My budeme potřebovat, my bychom v takovém případě potřebovali pomoct a já si opravdu obtížně dovedu představit situaci, kdyby tady někdo říkal, no, tak vy nám smíte pomoct, ne, počkejte, vy ne, no, tak vy byste mohl. Jako takhle to není. Že když bude prostě kdo by vám řekl v žádném případě nebylo vyloučeno, neexistuje, no, tak vlastně mluví přímo proti tomu, aby, aby ta země měla patřičnou obranyschopnost.

--------------------

Bude vaše vláda pracovat na tom, aby zde byli přítomni vojáci NATO?

--------------------

Bude pracovat na tom, aby zde byli přítomni vojáci NATO, pokud bude...

--------------------

Tato otázka je poměrně jednoduchá, vy mi rozumíte.

--------------------

...potřebovat zajištění obrany této země.

--------------------

Ještě předtím, než se cokoliv stane. Ano, ještě předtím, než nás kdokoliv napadne.

--------------------

To už se děje. Ten konvoj je jednou z těch příprav, aby vůbec občané viděli vojáky...

--------------------

Příprav na to, aby lidé viděli vojáci...

--------------------

...aby viděli techniku, aby je nevnímali jako nějaký cizí element. Prosím?

--------------------

Takže to je první krok, první krok k tomu, aby, aby se těch lidí, řekněme, nebáli, to znamená, aby nějakým způsobem jaksi, nechci říci je ošahali, ale aby věděli, co to je...

--------------------

Je to jeden z kroků, jeden z kroků. Tady cvičí stovky vojáků.

--------------------

Takže odpověď na moji otázku je ano.

--------------------

Ano, tady cvičí ve vojenských újezdech stovky zahraničních vojáků, nikdo o tom prakticky neví, jsou to cvičení plánovaná, cvičení, na které, na která existuje vládní usnesení a povolení, povolení parlamentu. Toto je něco jiného, toto je, prostě ten průjezd byl takhle koncipován, to není vůbec něco, co by se muselo tajit.

--------------------

Ano, rozumím tomu, že ta odpověď na moji otázku, zda prostě připouštíte, že začnete pomalu pracovat na tom, že tady může být dislokována určitá jednotka vojáků NATO, je ano.

--------------------

Že si občané musí zvykat postupně na to, že bezpečnostní kontext může vést k takové potřebě. Ale to má celou řadu ještě dalších kroků.

--------------------

To nezpochybňuji.

--------------------

Jako je branný zákon a podobně. Čili jde o to jenom prostě nedělat, že se nic neděje a potom se divit. To by bylo velmi nezodpovědné.

--------------------

Alexandr Vondra. Když vy jste zmínil branný zákony, já si pamatuji, že vy jste mluvil o tom, že pokud jaksi nebude posílena případná přítomnost například tedy, když se tu mluvilo o radaru, tak jste mluvil, že se možná vrátí branná povinnost. Ale je tohle to věc, kterou by vy, kdybyste mohl vládě doporučit, tak byste ji doporučil, aby na tom pracovala?

--------------------

Já jsem říkal, pokud tady nebude dostatečná infrastruktura spojenců, nejenom tady u nás, ale v celé střední a východní Evropě, tak to samozřejmě hrozí takhle ta možnost. To jsem říkal a na ta má slova koneckonců postupně dochází. Litva už to zavádí. Uvědomte si jednu věc.

--------------------

A k té otázce, pardon, a k té otázce těch vojáků, to znamená vojáků NATO, podle vás doporučil byste vládě, aby začala připravovat jaksi společnost na to, že tady mohou být a že by tady měli být?

--------------------

Tak samozřejmě jako ... Já myslím, že ale když pan ministr mluví o odvaze, tak musí mluvit úplně jinak, než takhle chodit okolo horké kaše. My jsme to přeci tady chtěli a dobře jsme věděli proč, protože těch amerických vojáků je v Evropě asi 65 tisíc. Z toho ve střední a východní Evropě, která je nejvíc ohrožená, která je nejvíc na ráně, jich je dneska na stálo 136, prosím, 136 jednotlivců. Estonci, Lotyši, Litevci, Poláci samozřejmě po tom mimořádně touží, zatím jediné, co vlastně z administrativy Baracka Obamy dostali, jsou ty rotační přítomnosti. To znamená, občas někdy přijedou, provedou nějaké cvičení a pak zase odjedou. Teď my jsme vlastně závěr toho jednoho tady, vlastně vidíme tyto dny. My možná tolik na ráně nejsme. Ale každopádně platí to, že ta infrastrukturu, protože to nebezpečí je tady, to riziko z východu, to všichni vidíme, no, tak logicky zejména tváří v tvář těm limitovaným válkám, kdy prostě ten tlak se vždycky udělá tak, že se zabere kus území a využije se tý situace, že vlastně ty obrovské odstrašující prostředky, kterými třeba aliance disponuje včetně těch jaderných, no, tak o tom samozřejmě nikdo neuvažuje, aby byly použity. Čili jedinou obranou proti tomu je okamžitě začít bránit ten kus území, o který, o který jde, kdyby jednou na tuhle tu, na tenhle problém došlo. A proto ta infrastruktura by se měla přesunout blíže prostě do střední a východní Evropy. A nás v to nevyjímaje. Čili celé tohle to cvičení má jedinou chybu, že tady jsou pouze čtyři dny.

--------------------

Jaroslav Foldyna. Slyšel jste ministra obrany, který říkal, že mimo jiné je dobré, aby ten konvoj byl vidět, respektive aby občané ho viděli, aby zjistili, kdo to je, aby se ho nebáli. A tady připustil pan ministr, že do budoucna může k něčemu takovému dojít. Jak se na to díváte?

--------------------

Tak já jsem si všiml jednoho citátu pana ministra, říkal, že to je jednota demonstrace aliance jednoty, jakoby demonstrujeme jednotu a současně i vojenskou sílu. Pan ministr by se měl podívat na Washingtonskou smlouvu, kde Washingtonská smlouva ve svém článku jedna už sama sobě zapovídá, že by se měla demonstrovat vojenská síla, ale já samozřejmě vím, že pan ministr teďko řekne, že to je jednota. To, co mě za ... čeho jsem si všiml, pan ministr říká veřejnosti pravdu, říká, je to první fáze nebo je to fáze určitá tedy o té přítomnosti, delší přítomnosti jakýchsi zahraničních vojsk. A pan Vondra říká, že dostatečná infrastruktura se musí vybudovat. Takže vlastně máme tady takový trošku už potvrzení té, už to avizujeme, co se bude odehrávat. Já prostě odmítám, odmítám tu hysterii, že v této chvíli nám hrozí bezprostředně nějaký vojenský konflikt. Já odmítám tu, tu hysterii s tím, jakým nepřítelem lidstva je Rusko. A já samozřejmě vnímám, že okamžitě budu nazván nějakým agentem nebo pátou kolonou, je mi to tragicky směšný. Já jsem vyrůstal v 60. letech a já si myslím, že obecně česká veřejnost, česká veřejnost je velmi háklivá na přítomnost jakýkoliv spojeneckých vojsk. Takže ta diskuse v této chvíli je do jisté míry velmi hysterická. Je vypjatá. A já bych si přál, kdybychom se vrátili k té normální řeči, to znamená hledání diplomatických východisk, nikoli válečné hysterie.

--------------------

Pane poslanče, ale já budu citovat vás a vaše slova. Je naší povinností vytvořit podmínky i na našem území pro obranu spojenců. To jste sám řekl. To jsou vaše slova. Jak tedy definujete tyto podmínky?

--------------------

Ty podmínky jsou to, že mohou jaksi ty vojenské jednotky, já tady nerozporuji to, že projíždí Českou republikou spojenecké jednotky. Ten, ten průjezd je daný jaksi tím, že jsme členy aliance. Já si tady myslím, že je to do jisté míry nahraně, protože samozřejmě je tady v ústavě napsáno, že to má být průjezd je do 48 hodin a samozřejmě zpravidla, zpravidla je tam napsáno, ten pobyt může být o něco delší, zpravidla se to i dodržuje. Doufám, že žádné další zákony se nebudou dodržovat jenom jako. Nicméně znova opakuji. Já nemám nic proti tomu, že Českou republikou projíždí spojenecké konvoje nebo s nimi cvičíme. To je normální. Ale ta hysterie kolem toho.

--------------------

Rozumím. To jste říkal. Pojďme dál. Pane ministře, jak velká je tedy naše spojenecká povinnost?

--------------------

No, já musím komentovat to opakující se slovo hysterie. Tady vůbec o žádnou hysterii nejde. Hysterie by nastala, kdybychom skutečně nedělali nic, čekali, seděli na zadku a potom se divili. My prostě krok po kroku musíme na tu situaci reagovat a prostě být zodpovědnější a připravenější. To je to celé. A ty naše kroky jsou vynucené, prosím. To je zásadní zcela okolnost. Jako tady by se nic většího neodehrávalo, kdyby nebyl anektován Krym, kdyby jednou neříkal ruský prezident, že na Krymu vojáci nebyli, pak že tam byli, kdyby se neustále nenarušoval vzdušný prostor řady aliančních zemí. Čili my se z toho vůbec neradujeme. A myslím, že to tady řekl i americký velvyslanec. Evropa nebo vůbec všechny demokratické země chtějí mít korektní prostě dělné vztahy s Ruskem, ale to dnešní Rusko to prostě neumožňuje. A skutečně to není vina Unie nebo aliance.

--------------------

Ještě jedna věc, pane ministře, která s tím souvisí a ptal jsem se na to i pana velvyslance, a to je ta cesta Miloše Zemana do Moskvy. Myslíte si, že by měla vláda vést debatu s prezidentem o jeho postojích k Rusku?

--------------------

Pane redaktore, já jsem na to tázán asi potřinácté, jo, doufám, že to je šťastné číslo, já už to nebudu komentovat.

--------------------

Máte spočítáno přesně.

--------------------

Já jsem to řekl úplně jasně, co si o tom myslím. A zároveň se domnívám, že není úplně úlohou ministra vlády, aby nějakým způsobem komentoval, kor když je ministrem obrany, aby komentoval nějaký krok prezidenta. Nebudu to opakovat.

--------------------

Já v zásadě se neptám na ten krok. Já nechci od vás slyšet, jestli tam má ject, nebo nemá ject. To chápu, že, že neovlivníte. Ta otázka je jiná. Ta otázka zněla a doslova se na to ptám, jestli by vláda měla vést debatu s prezidentem o jeho postojích k Rusku?

--------------------

No, zatím se konala jedna takzvaná koordinační schůzka k zahraniční politice. Má být v dohledné době, to znamená, v řádu týdnů má být další. A já vůbec nevylučuju, že tam tohle to téma může padnout.

--------------------

A mělo by?

--------------------

Víte co, já si myslím, že důležité je z mého pohledu jednoznačně, co děláme, důležité je, aby český ministr v Bruselu neříkal nesmysly, aby tam prostě nevytvářel nějaké možnosti štěpení těch názorů a tak dále. Důležité je, jak jsme se chovali na summitu, jak jsme vlastně vyzývali i Spojené státy od počátku, aby na tu Evropu tak trošku...

--------------------

Vy mi odbíháte, pane ministře. Ta otázka zněla, jestli by měla ta vláda s prezidentem republiky o tom /nesrozumitelné/.

--------------------

Ale vy chcete, vy chcete vláda. Já nemůžu mluvit za vládu, já můžu mluvit za to, co dělám já. A já se od počátku snažím, aby naopak ta transatlantická vazba neochabovala. A jsem rád, že po jistém skepticismu, který v tomto smyslu pramenil z Obamovy administrativy, tak teď Spojené státy se na to dívají, myslím, že správným úhlem.

--------------------

Opět, opět se dostáváme pryč od prezidenta republiky. Ta otázka byla naprosto jasná, dobře. Já to vezmu úplně na vás.

--------------------

To není pro mě téma.

--------------------

Nechcete se o bavit o tom, jestli máte s panem prezidentem jako...

--------------------

Ne, není to pro mě. Já myslím, že já jako mám, jsem zodpovědný za jiné věci než...

--------------------

Dobrá. Tak položím tu otázku mým dalším hostům. Pane Foldyno, měla by vláda se snažit ovlivnit postoje prezidenta republiky k Rusku?

--------------------

Tak já si myslím, že pan prezident té republiky nemá žádný extrémní postoje k Rusku. Vyjadřuje určitou, určitou skepsi k průběhu vyjednávání jaksi o té složité situaci, vyjadřuje se v souladu se zájmy České republiky. A nevidím, že by tady byly nějaké naprosto zásadní rozpory. Pan prezident samozřejmě vnímá situaci, která je dneska, samozřejmě vnímá to, že jede do Moskvy, do Moskvy v den výročí vítězství nad fašismem, v den vítězství dobra nad zlem. Já si myslím, že nevidím v tom nic, co by se tady mělo tak významně konzultovat.

--------------------

Souhlasíte a myslíte si, že vláda by měla nějakým způsobem mluvit s prezidentem republiky o postoji k Rusku?

--------------------

No, tak vláda by určitě měla mluvit o Rusku, vláda by určitě měla mluvit o Rusku i s prezidentem. Vláda toho ale není schopná, protože vláda je na tom hluboce rozdělená. To vidíte, že na jedné straně prostě Andrej Babiš, pan ministr Mládek, tady pan poslanec Foldyna, na druhé straně možná premiér Sobotka, asi si myslím Martin Stropnický, který je proamerický, ale zároveň se to bojí říct, protože ví, že ta vláda to, vláda je na tom prostě rozdělená. To je stejné, jak pan ministr obrany nedávno poučoval národ vlastně těmi nemístnými paralely, že posunutí infrastruktury NATO srovnával s 68., úplně nesmyslný výrok. Pak se nedivme, no, nedivme, když tady, tady žádnou hysterii mimochodem nevidím. Ti lidé s těmi americkými vlajkami, s těmi ty rodiny, co přišly k těm silnicím, tak ty žádnou hysterii neměly, že jo, ale hysterii sem zavedl Luboš Zaorálek, když bojoval proti radaru naprosto hysterickými prostředky. To si všichni pamatujeme.

--------------------

Já dám na závěr prostor vám, jestli chcete. Pardon.

--------------------

Čili měli by o tom samozřejmě mluvit, ale nejsou toho podle mého hlubokého přesvědčení schopni.

--------------------

Vy jste o tomto tématu nechtěl moc mluvit, ale chcete reagovat?

--------------------

Ne, já ani mně už to přijde omílání jako jednoho výroku pořád dokola, který byl překroucen agenturou Reuters.

--------------------

Dobrá.

--------------------

A bylo to pro mě velkým ponaučením. A myslím si, že je důležité především, co dělám. A za to se jako směle můžu postavit. Já jsem zhruba ve stejné době mimochodem tehdy prohlásil, že považuju za bezpečnostní riziko, aby dva bloky Temelínu dostavovalo Rusko.

--------------------

Dobrá, pojďme...

--------------------

Tehdy kvůli tomu jaksi jsem byl téměř na koberečku a představte si, že by dneska tomu tak bylo, jo, čili tak to byl, to byl nějaký jako docela, myslím, jasný postoj. Takže já chápu pana Vondru jaksi z opozice se o tom mluví snáz. Ale to jsou staré věci.

--------------------

Tak, já to budu považovat, pánové...

--------------------

Já jsem nikdy ani v pozici takovéhle nemístné řeči...

--------------------

Pánové, já to budu, pardon, já to budu považovat za tečku za tou dnešní debatou. Díky za vaši návštěvu, díky, že jste byli se mnou ve studiu. Mějte se hezky.

--------------------

Na shledanou.

--------------------

Na shledanou.

ČT 24, Události, komentáře (19.3.2015 22:00 hod.)

Autor: ČT 24