Ministr obrany v živém vstupu pro ČT na téma uprchlická krize v Evropě

Události (5. 10. 2015, ČT 1, 19:00)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

--------------------

Ministra obrany Martina Stropnického teď vítám živě. Pane ministře, kromě vojáků a kuchyní tedy do Maďarska půjde i technika pro stavbu plotu. Proč právě toto zařízení?

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/

--------------------

Je to na základě přání našich maďarských partnerů. Já jsem je neformálně oslovil už před časem a potom ta debata proběhla na vládě v několika kolech. Mezitím Maďaři specifikovali svůj požadavek, čili i to, že někomu třeba to číslo připadá nízké, teď myslím tu živou sílu, tak to samozřejmě souvisí s obsluhou té techniky a je to na základě jejich přání. A jak už bylo řečeno i ve vašem příspěvku, tak není vůbec vyloučeno, že to číslo bude vyšší.

--------------------

Ministr Chovanec už jednou dostal od vlády mandát kvóty odmítnout, ale názor většiny jeho unijních kolegů byl jiný. Kolik procent dáváte variantě, že ho znovu přehlasují i teď?

--------------------

No, tak to by bylo vysoce spekulativní. Já věřím, že postupně se ten názor v Unii přece jenom vyvíjí. Vezměme si to jenom vzhledem k právě otázce třeba ochrany vnějšího schengenského prostoru, tak ještě před pár týdny se o tom jenom tak jakoby uvažovalo nebo se tak nadhazovalo, teď už se to říká naplno. A pořád se neříká ale, jak. Je to pořád v kategorii nějakých takových záměrů nebo vzkazů politických na veřejnost. A mně už to přišlo, že to trvá dlouho, takže proto jsme taky urychlili teďko ten proces v té spolupráci s Maďarskem a myslím, že to je krok správným směrem.

--------------------

Česká vláda mluví o potřebě jednotného postupu Unie i Visegrádu, ale viděli jsme, že ani uvnitř kabinetu neznějí stejné názory. Jak dlouho jste dnes diskutovali o námitkách pánů Dienstbiera a Pelikána?

--------------------

Tak ony ani nebyly tak předmětem diskuse ty námitky, protože je přirozené, že v tom sboru ministrů nebo v tom vládním týmu, že existují nějaké nuance v těch názorech, to si myslím, že je úplně normální. My jsme dlouze diskutovali o tom spíš, jak vlastně je připravena ta schůzka ministrů vnitra. A nám z těch podkladů, z těch evropských podkladů, nebo budu mluvit za sebe, mně to přišlo zase, že to je takové jenom jakoby heslovité směrem na veřejnost, aby se prostě předhodila nějaká, nějaká práce. Tam chybí termíny, tam chybí konkrétní kroky, tam se mluví o tom, že hot spoty fungují, ale jsou o tom vážné pochybnosti. Takže právě proto to není nějaké sólování z naší strany, ale prostě my jsme v téhle té části Evropy, Maďaři s tím mají problém, V4 má víc smysl tehdy, když je nějak akceschopná, takže si myslím, že to může být ten náš konkrétní příspěvek a nebudeme čekat, až nám k tomu někdo vydá nějakou směrnici.

--------------------

Hostem Událostí byl ministr obrany Martin Stropnický. Děkuju vám.

--------------------

Já taky děkuji.

Uprchlická krize v Evropě