Sněmovna o armádě

Autor: CH., tisková a informační důstojnice 11. úkolového uskupení AČR RS a 14. jedno

Videozáznam a přepis rozhovoru ministra obrany v pořadu Události, komentáře (9.7.2015, 22:00 ČT24).

Daniel TAKÁČ, moderátor

Plošné odvody 18letých stát zřejmě dělat nebude. Tento záměr ministerstva obrany vzbudil v minulých týdnech velký rozruch. Každopádně nemělo to znamenat, že by se zase chodilo na vojnu, i když branná povinnost pro dospělé pořád platí až do 60 let věku. Ministerstvo s plošnými odvody narazilo u poslanců, kterým vadí, že by to byla jen administrativně náročná a poměrně drahá registrace, jak někteří říkají. Nicméně novelu branného zákona poslanci pustili do dalších parlamentních čtení. V nich by se plošné odvody měly změnit na dobrovolné s tím, že takový dobrovolník pak bude muset jít do dvou let na tříměsíční cvičení. Změnit se mají i pravidla pro záložníky, ti by nově, pokud to poslanci podpoří, měli mít možnost účastnit se zahraničních vojenských misí.

V Událostech, komentářích ministr obrany Martin Stropnický. Dobrý večer, pane ministře. Zdravím do Poslanecké sněmovny.

Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/

--------------------

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Když se podíváme na ten stav armády, já jsem začínal tím, že nejsou lidi zní z české armády, tak, kolik vojáků vlastně aktivních i těch v záloze by v dnešní době by česká armáda měla mít?

--------------------

Měla by mít kolem 27 tisíc mužů. To, že nejsou lidi, bych si dovolil jenom upřesnit v tom smyslu, že je to spíš v kombinaci, nejsou přesná pravidla, nejsou, nebo respektive nebyly příslušné finance. Zájem o tu profesní kariéru v armádě, ten registrujeme relativně velký a máme z čeho vybírat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Skutečně je z čeho vybírat, jak početně, tak také kvalitativně?

--------------------

Je tomu tak. My letos budeme nabírat víc těch rekrutů, je to číslo 1800. Máme to kryto finančními prostředky a ten zájem tu je, čili je to spíš soubor jakýchsi pravidel, která mají vyplnit určité vakuum mezi tím stavem, že máme profesionální armádu a ta funguje určitým způsobem, ale nejsme připraveni na skutečně nějakou krizovou situaci. Je to tak, jak si dovolím teda vás citovat přibližně z toho počátku, kdy jste říkal na začátku relace, že se začíná ta debata. Ta debata nebo respektive už pokročilé stádium kvalifikované debaty, to je největší plus, kterého si vážím a které si z dnešního jednání Poslanecké sněmovny odnáším.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Ta druhou stranu ta lhůta pro projednávání v Poslanecké sněmovně se natáhla na těch 90 dnů. Ne, že by to bylo něco úplně mimořádného, ale zas tak často se to nestává. Neznačí to, že ty spory jsou mezi těmi představami, jak má armáda vypadat, rozsáhlé, velké, možná vedoucí k tomu, že se jen tak něco nepodaří schválit?

--------------------

Já jsem optimista, já bych tomu neřekl úplně spory, představy. Představy jsou rozdílné. Je to ale třeba pochopit v tom kontextu, že to je obrovské téma. To je skutečně téma, já to nechci srovnávat na úkor nějakého jiného tématu, které třeba někomu může přijít v tu chvíli aktuálnější nebo významnější, ale tohle to je věc poměrně zásadní a také vzhledem k té mezinárodní bezpečnostní situaci. A my máme, já bych se ještě vrátil k tomu předchozímu, abych to upřesnil, co jsem sdělil, my tu máme prostě od roku 2004 profesionální armádu a myslím si, že jsme z pochopitelných důvodů určitým oslněním toho pocitu tak jakoby zapomněli, že je tady ale ještě potřeba vytvořit zálohy, každá armáda potřebuje zálohy, potřebují je i ty velké statisícové armády takových zemí jako je Francie, Velká Británie nebo Spojené státy. Ty zálohy bývají až kolem třetiny mužů té profesionální armády. No, a my tady vlastně známe ten stav mírový a pak známe až stav ohrožení státu, nic mezitím. My jsme právě chtěli vytvořit takové podmínky, ať už pro aktivní zálohy nebo jiný typ záloh, který, které by tohle to vakuum vyplnily.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

A to se vracím k tomu číslu, což jsem stejně chtěl udělat, těch 27 tisíc, to je 27 tisíc mužů a žen v uniformě, nebo je to i s těmi zálohami?

--------------------

To je, mělo by to být to číslo té profesionální armády. U těch záloh, tam to číslo současné je relativně nízké, ty aktivní současné zálohy, to znamená, dobrovolníci, v podstatě lidé, kteří chodí na cvičení v rámci svých dovolených nebo dohod se svým zaměstnavatelem za podmínek, které jsou v podstatě neregulérní, ty podmínky chceme taky samozřejmě změnit a těch lidí je dneska 1200 až 1500, to je málo. My se potřebujeme dostat zhruba na číslo 5 tisíc.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

A myslíte si, že k tomuto číslu se dostanete tím, že příspěvek pro dobrovolníka bude místo pěti set tisíc korun měsíčně, že si možná trochu tedy zvednou peníze pro zaměstnavatele těch lidí, kteří pustí tyto dobrovolníky na cvičení, to jsou dostatečně motivační záležitosti proto, aby lidi začali mít zájem o armádu jako záložáci?

--------------------

Ne, oni dostanou ještě samozřejmě plat, který bude ekvivalentní tomu, co dostává ten voják, který dělá tu stejnou činnost jako by ji dělal ten aktivní záložák.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Ten dostanou za tu dobu cvičení nebo napořád?

--------------------

Přesně tak. Ne, ne, ne, za tu dobu cvičení.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Za tu dobu cvičení.

--------------------

A k tomu tu částku, o které jste už hovořil. Ale přesto si dovolím říct, tam nikdy nevytvoříte takové podmínky, aby to byl nějaký s prominutím byznys. My musíme vytvořit podmínky, aby to ty lidi nepostihovalo, aby to byl jakýsi příspěvek, jakési finanční gesto dobré vůle, ale samozřejmě, že tam, k tomu se nepřihlásí nikdo, kdo vnitřně necítí nějakou povinnost být připraven na to v případě nutnosti svoji vlast bránit.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Proč chcete záložáky ne posílat, ale umožnit jim vyjíždět do zahraničních misí, to má být možnost? Není to jen tak trochu záplata na to, že vojáci říkají, že se v podstatě nestíhají rotovat i s přiměřeným odpočinkem?

--------------------

Ne, ta odpověď je poměrně jednoduchá, je to jejich přání. Oni se tím cítí vlastně přehlíženi, limitováni, chceme to nechat na nich, chceme jim tu možnost dát.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

27 tisíc, ještě jednou se vrátím k tomu číslu, to je číslo koordinované s ostatními armádami Severoatlantické aliance tak, aby byla co nejefektivnější společná obrana?

--------------------

Ne, takhle se ta čísla nekoordinují. Koordinuje se kapacita, společný výcvik, společný, řekněme, trénink na součinnost především a na doplňování jednotlivých činností, ale ta čísla samozřejmě, ta zůstávají v kompetenci toho kterého státu, ale tam je potřeba myslet na ten článek 3 alianční washingtonské smlouvy a nemluvit teda jenom o tom pověstném článku 5 a článek 3 lidově řečeno znamená, že každý stát je povinen se o svoji obranu a bezpečnost starat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Ještě větu, prosím, k těm odvodům. Vypadá to, že ty plošné tedy neprojdou, to ostatně už v jakémsi předběžném jednání obranného výboru neprošlo. Jak by to tedy mělo vypadat s těmi dobrovolnými odvody? Každý, kdo bude chtít, tak prostě přijde, armáda si ho prověří a strčí do šuplíku, lidově řečeno?

--------------------

No, já to dost obtížně mohu předjímat, protože my nemůžeme teďko pracovat mezi prvním a druhým čtením tím způsobem, že lidé z ministerstva nebo já a experti přijdeme na výbor pro obranu a tam budeme říkat - takhle to bude. Ono to je obráceně. Já předpokládám, že ti poslanci, kteří měli s tímhle tím nějaký nesoulad, nebo měli výhrady, tak přijdou se svými návrhy, já mohu tušit, jaké návrhy to asi budou a v těch návrzích je prostor pro nějakou další práci, proto těch 90 dnů, protože znova, ta norma je skutečně závažná. Já netvrdím, že je neměnná, že je jednou provždy, ale je to, je to nějaký průlom. Já prostě považuju za strašně důležité, že je tu, že se o tom debatuje, že lidé i třeba dezinformovaní říkají: "Tak to bude vojna zase?" No, to je nesmysl. A my to vyvracíme, říkáme: "Ne, samozřejmě žádná vojna nebude." Ale to vůbec, že někdo připustí, že ta debata tu je, že tu není jenom profesionální armáda, která to všecko vyřeší za nás, ale že ten občan za jistých okolností má svoji úlohu v té obraně země a ta země mu ale samozřejmě pro to musí vytvořit určité podmínky, a o to nám jde, tak to si myslím, že je strašně důležitá věc. A my jsme si nechali udělat relativně široký průzkum veřejného mínění, ta podpora mezi občany, že je potřeba to vakuum vyplnit, i ta ochota se na tom podílet byla překvapivě v těch průzkumech vysoká.

Daniel TAKÁČ, moderátor

--------------------

Ministr obrany Martin Stropnický. Děkuji za rozhovor, pane ministře. Na shledanou.

--------------------

Já děkuju za pozvání.

Události komentáře

Autor: CT24