19.9.2014
Rozhovor s ministrem obrany Martinem Stropnickým
Autentický přepis rozhovoru ministra obrany s moderátorem pořadu DVTV (18.9.2014). Záznam ke shlédnutí na konci textu.
Martin VESELOVSKÝ, moderátor
--------------------
Tři vládní koaliční politické strany podepsaly na začátku září dokument nazvaný Smlouva koaličních stran o zajištění obrany České republiky. Jde de facto o dohodu, že se bude zvyšovat rozpočet ministerstva obrany tak, aby Česko mohlo dostát svým spojeneckým závazkům. Vypadá to tedy, že vláda má jasno o tom, jak by měla či, neměla být zajištěna naše bezpečnost a kdo jsou naši spojenci. Ministr obrany za hnutí ANO Martin Stropnický. Dobrý den, pane ministře.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Dobrý den.
--------------------
Vyjasněte mi na úvod jednu věc, Mladá fronta DNES dnes píše o tom, že byste mohl být odejit z postu ministra obrany a měl byste začít dělat post velvyslance České republiky ve Washingtonu. Je to tak?
--------------------
No, mě to docela pobavilo, protože je to věc, která se, musím říct, v nějaké podivné periodě opakuje. Někoho to vysloveně baví tahle představa. Já nemám ani od našeho předsedy ani od pana premiéra ani od pana prezidenta dokonce žádné sebemenší náznaky, že by, že by k něčemu takovému mělo dojít. Nevím. Je to možná součást kampaně teďko k těm volbám. Nerozumím tomu a v podstatě musím říct, že tomu vůbec nepřikládám žádnou důležitost, protože té práce je tolik a je tak zásadní, že se věnuju radši té práci.
--------------------
Tak ještě další téma, předsedové tří koaličních stran, pane ministře, podepsali na začátku září dokument nazvaný Smlouva koaličních stran o zajištění obrany České republiky. Souhlasíte s tím dokumentem?
--------------------
No, tak já si se vší skromností dovolím říct, že ač teďko se k tomu leckdo hlásí, tak to vzniklo na ministerstvu, ty ambice brzy po našem nástupu, myslím tím toho nového vedení, tak jsme samozřejmě dělali jakousi inventuru i s těmi lidmi, kteří tam pracují dál a považovali jsme to za důležitý a dobrý krok, protože ta řada zemí má. Takovouhle dlouhodobou vizi, jako je financování. A ono to bohužel ani nijak moc nejde, protože prostě nemůžete ty akvizice plánovat a nemůžete to dělat z roku na rok. Takže ta ambice tady byla, byla taková, aby to bylo pokud možno podepsáno všemi parlamentními stranami, tak to se nakonec nepovedlo, ale i tak si myslím, že i když je to podepsáno koaliční...
--------------------
Je to podepsáno koaličními vládními stranami, respektive třemi předsedy koaličních stran.
--------------------
Tak si přesto myslím, že to nemalou hodnotu má, protože, a to je otázka příštího zasedání vlády v pondělí, kdy má být dokončeno jednání o rozpočtu. Ono to nevyšlo na té první, je potřeba tomu věnovat větší čas, tak takže to dává nějakou perspektivu, no.
--------------------
Dobře, tak pokud je to, tím spíš, pokud je to text vlastně z dílny ministerstva obrany. Jak je tedy možné, že jste, pane ministře, v Poslanecké sněmovně při úterním hlasování o stanovisku k unijním protiruským sankcím jste se zdržel, když se hlasovalo o tom, jestli v tom textu stanoviska bude věta: Sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby ve shodě se západními demokraciemi důsledně hájila bezpečnostní zájmy České republiky?
--------------------
Protože při vší úctě k těm předkladatelům celá tahle ta debata vznikla skutečně ve vazbě na volby. Opravdu, já jsem o tom hluboce přesvědčený. A šlo o to, aby někteří poslanci nebo možná i některé strany jako celek, ne možná, určitě, se nějakým způsobem vymezily a definovaly a aby to bylo hlučné, aby to bylo viditelné. Já jsem součástí nějaké koaliční vlády...
--------------------
Počkejte, pane ministře, já jsem dost pečlivě četl stenozáznam a bez ohledu na to, co kdo říká u řečnického pultíku, když došlo na hlasování o větě, že ve shodě se západními demokracie by vláda měla hájit bezpečnostní zájmy České republiky, tak jste například vy a premiér Bohuslav Sobotka, který shodou okolností pod tím dokumentem je podepsaný, tak jste se zdrželi.
--------------------
Já jsem nechtěl prostě být zneužit pro to, abych hlasoval pro určitou deklaraci, řekněme, s tímhle tím předvolebním charakterem určité strany, protože tam byly ještě jiná prohlášení, tam byla...
--------------------
Akorát nerozumím tomu, co...
--------------------
A tam ta dikce byla velmi podobná a pro ty jsem hlasoval kladně.
--------------------
Jenom to další prohlášení, u kterého jste se zdržel, znělo a nebylo přijato: Poslanecká sněmovna odsuzuje pokračující agresivní chování Ruska ve vztahu k Ukrajině. To je předvolební prohlášení?
--------------------
Je, protože tam v těch prvních dvou, já už si to pořadí přesně, ale bylo jich asi 8 těch prohlášení.
--------------------
Ano.
--------------------
Už to je svým způsobem trošku podezřelé, protože já si myslím, že by mělo když tak nějakou rezonanci unisono prohlášení. Ale takhle jakoby každý tam prostě nosil svoje slohové cvičení a v těch...
--------------------
Vždyť to mělo být prohlášení Poslanecké sněmovny.
--------------------
Ano, ale to se samozřejmě má větší sílu, když je unisono, když je předem předjednané a tam šlo skutečně o slovíčka. Často tam šlo o to, aby vlastně ta vláda z toho vyšla jako někdo, kdo chybuje, řekněme. A já ač s tím můžu být vnitřně nadšený nebo méně, tak jsem členem nějaké koaliční vlády a skutečně jsem nechtěl, aby tohle to bylo zneužíváno, cítil jsem to, že to tak je. A to vůbec neznamená, že já, moje názory...
--------------------
Já chápu, pane ministře, to co říkáte, že je předvolební boj a tak dále. Ale nerozumím, co na těch dvou větách je předvolební boj. Nebo můžu se zeptat ještě jinak, s kým ve shodě by tedy vláda měla bránit svoje bezpečnostní zájmy, když ne se západními demokraciemi, což jsou shodou okolností naši spojenci v Unii a v Alianci?
--------------------
Ale to neznamená, že já to tvrdím, že to tak nemá být. Navíc nejenom tvrdím, ale já i dělám všechno pro to, aby to tak bylo z titulu své funkce.
--------------------
A vypadá to trošku zvláštně, že v momentě, kdy dojde na to odhlasovat nějaké prohlášení Poslanecké sněmovny, která je prostě po volbách jaksi sestavena tak, jak je sestavena, že tam jsou ty politické strany, které tam jsou, tak se ministr obrany zdrží, když jde o to do toho prohlášení dát větu, že bychom měli spolupracovat se západními demokraciemi na udržení bezpečnosti České republiky.
--------------------
Je to i v tom prohlášení, pro které jsem tu ruku zvedl. Takže jsem necítil potřebu ji neustále tam vzpažovat jako panáček a sloužit těm ostatním stranám k tomu, aby se profilovaly.
--------------------
Skrz hlasování ve sněmovně?
--------------------
Ano, protože kdybyste slyšel tu debatu...
--------------------
Sloužit jako panáček ostatním politickým stranám. Já jsem ji slyšel.
--------------------
Kdybyste slyšel tu debatu, tak ta byla opravdu velmi exhibionistická a taková jakoby adresovaná těm nespavcům, kteří si to ve 2 ráno pustí v televizi. Takže mám pocit, že to byla spíš exhibice než jakoby skutečný zájem o věc.
--------------------
A jenom abych si to úplně ujasnil, kdo jsou naši spojenci?
--------------------
No, to je evidentní, to jsou alianční spojenci a to jsou spojenci členské země Evropské unie.
--------------------
Západní demokracie?
--------------------
Především, ano.
--------------------
Máte představu, proč se zdržel při těch hlasováních Bohuslav Sobotka?
--------------------
Já nějak necítím potřebu vysvětlovat pana premiéra nebo jeho kroky.
--------------------
Já jsem po vás nechtěl, abyste to vysvětloval, jenom mi...
--------------------
Já bych to tipoval, já bych to tipoval instinktivně, možná že z podobných důvodů jako já, protože byla za námi ta dlouhá debata právě na to téma. Vůbec upřímně řečeno, i ta ambice možná byla taková, jak bych to řekl, no, měla v sobě takovou skrytou ambici vyslat nějaké poselství kritické třeba i vůči té vládě. A já si nemyslím, že naše postoje vůči Unii nebo unijní nebo alianční vůči té ukrajinské krizi jsou jaksi mimo tu linii unijní aliance.
--------------------
Dobře, jenom ještě abych tomu lépe rozuměl. Tak Poslanecká sněmovna nakonec v tom svém prohlášení nemá větu o tom, že by odsuzovala agresivní chování Ruské federace na Ukrajině nebo vůči Ukrajině. Co to znamená, že prostě by neměla takové věci říkat Poslanecká sněmovna? Ani vláda to dokonce neříká.
--------------------
Ne, to si nemyslím. Já to s prominutím na těch jednáních říkám. Já to říkám i v médiích a říkám to i v našem poslaneckém klubu. A pokud třeba ta koaliční vláda ve svém vedení cítí potřebu tu dikci změkčit, tak budiž, já tu potřebu nemám.
--------------------
Pane ministře, byste mi úplně rozuměl, když dnes v deníku Právo čtu rozhovor s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky panem generálem Pavlem a on říká: "Máme jednoznačné informace, jak naše zpravodajské, tak i alianční zpravodajské o přímé účasti Ruska v konfliktu na Ukrajině." A pak vidím, a dobrý, vy mi tady vysvětlujete, z jakého důvodu jste se zdržel a i premiér pravděpodobně, vidím, že nejste ochotni zvednout ruku pro formulaci o agresivním chování Ruska na Ukrajině. Tak tam vidím nějaký rozpor a chtěl bych ho prostě vysvětlit.
--------------------
Ale já mám pocit, že jsem to udělal, že jsem...
--------------------
Že to prostě bylo kvůli tomu, že to navrhovaly opoziční strany v rámci volebního boje, tak jste pro to nezvedli ruku?
--------------------
Zhruba takhle se to dá říct a takhle jsem to, myslím, i formuloval, protože já samozřejmě jsem, já souhlasím s tou, s tou verzí, ona to není verze, ona to je skutečnost, že tam prostě ty ruské jednotky jsou a i o řadě dalších podrobností prostě vím, že já nejsem ten, kdo tvrdí, že tam nejsou. Ale necítím tu potřebu, když opoziční poslanec potřebuje se nějakým způsobem zviditelnit, tak abych já mu jaksi zvedal, zvedal nějakou kvótu. To si skutečně nemyslím, protože...
--------------------
Jenom na konec této jedné debaty je dobré podotknout, že se jednalo o prohlášení celé Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, nejednalo se o sólo prohlášení opozičních poslanců.
--------------------
Ano, ale pak je ještě dobré možná říct, že jako ta exekutiva vykonává vládu a že nás reprezentuje na mezinárodních fórech v těch, v těch uskupeních, v kterých působíme a tam se dělá ta naše česká pozice.
--------------------
Dobře. Zpátky k tomu dokumentu o zajištění obrany České republiky. V článku 5 toho koaličního dokumentu se píše: rozvoji ozbrojených sil bude věnována pozornost a budou přijata opatření, která povedou k celkovému zlepšení stavu v resortu ministerstva obrany. Co to znamená?
--------------------
Znamená to pokračování v té cestě, kterou jsme začali od těch prvních týdnů. Znamená to to, že jednak se zastaví samozřejmě ten pokles mnohaletý, že jo, zhruba dohromady v tom součtu asi neuvěřitelných 23 procent za 7 let a že ten trend bude opačný, a to tak, že od příštího roku a že to bude následovat i v následujících letech 16, 17 ten výhled tak, aby docílit toho 1,4 procenta HDP bylo reálné. Znamená to v praxi zhruba 2, 2,5 miliardy nárůst ročně. K čemuž se zavázal...
--------------------
Pardon, jenom technická poznámka, podle čeho se budou počítat ty nominální částky? Budou se počítat vůči současnému HDP nebo vůči HDP momentálnímu v tom roce?
--------------------
Momentálnímu, k tomu aktuálnímu. Čili i ten výsledek je ten výsledek HDP 20.
--------------------
To znamená, že když řekněme HDP v dané chvíli bude v daleko lepší kondici a bude prostě vyšší, tak ten příspěvek nebude 2,5 miliardy, ale třeba 3,5 miliardy?
--------------------
Samozřejmě, já jsem to řekl teďko jakoby zprůměrovanou, řekněme, nějakou základní částku, bez které by ten postup nebyl možný. Ale nastalo by to třeba skokově. A opravdu není řešení to, co někteří říkají, dobře, tak tenhle ten rok byl špatný, tak 2,5 to nebude, bude to příští rok 5. To nefunguje takhle. Prostě není, není šance to vysoutěžit kvalitně a prostě takhle, takhle by to, takhle by to nešlo. Ale nejenom tímhle tím způsobem, já jsem, my jsme dělali nedávno tiskovou konferenci a k mému pořád ještě překvapení skoro nikdo nepublikoval, myslím, že nikdo nepublikoval z toho vzešlé číslo, které jsme tam doložili a to byly, to byly úspory, to byly prostě záležitosti, kde jsme dokázali nějak přeformulovat ty priority nebo omezit některé plány, které jsme nepovažovali za prioritní. A to prostě my už dneska víme, že to číslo je zhruba 3,4 miliardy, jo, což je skoro 10 procent toho současného rozpočtu a je to od velkých věcí, jako že jsme zastavili některé investice, které jsme nepovažovali za nutné v situaci, kdy třeba potřebujeme spíš myslet na to, jak dovybavit armádu, to je priorita. Anebo i na takových takzvaných drobnostech, jako jsou služební cesty nebo takové ty vedlejší provozní výdaje, řekněme. Ale nebo i na přejednávání smluv. Na tom jsme ušetřili.
--------------------
Pardon, pane ministře, 3,4 miliardy ročně za tento rok? Za tu dobu, co jste, co jste na ministerstvu?
--------------------
Za to působení, ano, to neznamená, že to budeme mít na Vánoce cash, ale to znamená, že my jsme učinili kroky, které v tom součtu a ten náběh těch úspor bude, v některých případech je okamžitý, v některých se promítne do roku 15 nebo 16. Ale věřte mi, že to dalo docela dost práce a že jsme hodně popojeli třeba s odprodejem nepotřebného majetku, že se nám, věřím, že skutečně ano podaří konečně se zbavit L-159, toho věčného prokletí ministerstva. Teď jsme na velmi dobré cestě, že bysme do dvou let nemuseli mít ani jedno to nepotřebné letadlo. A to bych nepovažoval za marginálii, no.
--------------------
Já jsem slyšel, tuším několik ministrů obrany, jak říkali, co se L-159 týče, je to na dobré cestě, prodej bude co nevidět. Vy teď říkáte, že v horizontu dvou let nebudeme mít ani jedno z těch letadel, která se snaží Česká republika nebo podnik Aero prodat. Na čem stavíte ten optimistický výhled?
--------------------
Stavím ho na smlouvě, kterou máme už prostřednictvím Aera, protože my nemůžeme se zbavovat toho majetku do zahraničí přímo, s americkou firmou Draken. Tam ta jednání byla zahájena, když já jsem nastupoval. Čili to bylo přesně v té fázi té naděje, jo.
--------------------
O tom prodeji Američanům to je celkem, celkem jasné. A ta zbylá?
--------------------
Tam to není malý objem, to je jakoby, to je dva krát 12 kusů, jo. A když nám vyjde ta smlouva s Irákem, která je na velmi dobré cestě a Irák to spíš urguje, než že by to zdržoval, tak se vlastně dostaneme do situace, kdy ani nebudeme moct tu druhou dodávku Drakenu splnit beze zbytku. Ale my už tu smlouvu máme tak připravenou, že ji vlastně nemusíme splnit, Irák na to spěchá a v tom součtu by to znamenalo ten stav kýžený, to znamená mít jenom ty, které potřebujeme.
--------------------
Ještě jedna věc, článek 7 toho dokumentu o zajištění obrany České republiky říká: Po uplynutí 5 let platnosti této smlouvy provedou signatáři komplexní vyhodnocení stavu obrany země a tak dále a tak dále. Po 5 letech? Kde budou...
--------------------
Zdá se vám to brzo nebo pozdě?
--------------------
Spíš to slovo signatáři, kde budou pánové Bělobrádek, Sobotka a Babiš možná? Možná v opozici, možná nebudou v politice.
--------------------
Neberte to teďko jako alibismus, ale nebylo úplně přesné to, že tu smlouvu nebo dohodu nějak formulovalo ministerstvo obrany. Hodně se na tom podílel pan generál...
--------------------
Já jsem měl pocit z vaší první odpovědi, že jste říkal, že to vznikalo ve vašem resortu.
--------------------
Ten, řekněme tomu nápad nebo ta potřeba, ta iniciativa, pojďme, pojďme se pokusit dohodnout se na něčem dlouhodobějším, než je handrkování se každý rok o nějaký rozpočet ministerstva obrany. Pojďme se dohodnout, že obrana je nějaká, nějaká státní priorita, která by neměla mít extra nějaké stranické nuance. Čili tohle to byl ten záměr. Potom jsme samozřejmě měli v té vyjednávací skupině svoje zástupce dva. Tohle to je pravda, že já bych osobně viděl to vyhodnocení spíš někde koncem roku nebo respektive koncem toho našeho volebního období někdy začátkem roku 17 třeba. Ale já si myslím, že to vůbec nevylučuje to, že se to bude hodnotit prostě v případě potřeby, ať už to bude třeba pro pokles HDP nebo naopak růst HDP. Na to jste upozornil.
--------------------
Řekněte mi, část...
--------------------
Promiňte, v každém případě můj nástupce, si dovolím říct, ať to bude kdokoliv a ať to bude třeba dřív nebo v roce 17, tak tohle to bude mít v podstatně lepším stavu, než jsem to měl při svém nástupu já.
--------------------
To se uvidí.
--------------------
Ne, to číslo je jasné, to se ví už dnes.
--------------------
Řekněte mi číslo, které vyjadřuje rozpočet ministerstva obrany na příští rok.
--------------------
Říkám, je to před závěrečným jaksi hvízdnutím a potom samozřejmě ten rozpočet jde do Poslanecké sněmovny.
--------------------
Pardon, hvízdat bude?
--------------------
Vláda, projednání vládou ještě. Ale ta část mimochodem obrany, ta se už projednala na tom prvním zasedání, protože nebyla ta kapitola úplně uzavřena celá v rozpočtu.
--------------------
Tak před závěrečným hvízdnutím?
--------------------
No, je to a před projednáním v Poslanecké sněmovně je to 43,5 miliardy a potom je tam ten nárůst zhruba těch 2,5, ty následující 2 roky každý.
--------------------
Ale pro rok 2015 43,5 miliardy rozpočet ministerstva obrany.
--------------------
Ano, což je miliarda a půl navíc, plus teda to, co neutratíme, když to řeknu lidově. Takže ta částka bude ještě ve sta milionech vyšší ta, která bude k dispozici.
--------------------
No, a pak ještě jedna věc mě zajímá, pane ministře. Před časem byl hostem DVTV vojenský analytik Martin Koller, který byl za minulého režimu spolupracovníkem vojenské rozvědky, tehdy součást Státní bezpečnosti. On kromě jiného říkal, že ta informace o jeho členství, která dlouho nebyla veřejná, byla vytažena na světla na objednávku lidí z ministerstva obrany, které nejmenoval, ale označil je jako politruky a zároveň řekl, že na ministerstvu obrany je politruků mnoho, bývalých politruků. Jaký je váš komentář k tomu?
--------------------
No, já jsem dostával specielně ve chvíli nástupu do funkce, ale i potom, do dneška řadu různých mailů od lidí, kteří mi takzvaně drží palce a kteří mi potřebují sdělit zásadní okolnosti. Ten počet byl neuvěřitelný, zvlášť v době, kdy se sestavoval tým náměstků. Potom to trochu povolilo, když se zjistilo, že už ty náměstky mám, tak ti lidé už to přátelství neprojevovali tak vřele. A já nechci vůbec se dotýkat osobně pana Kollera, ale pan Koller napsal takovou svojí stručnou analýzu některých oblastí. V něčem vlastně mě upozornil na docela důležité věci, které jsme třeba i aplikovali, ty se týkali specielně třeba propagace tisku a podobně. Ale to, že by to ministerstvo bylo nějak jako prolezlé nějakými starými strukturami, to bych si dovolil tvrdit, že neplatí, protože jsou tam na jasné funkce jasně stanovené bezpečnostní prověrky a čisté lustrační osvědčení.
--------------------
Uvažoval jste, uvažoval jste někdy o tom, že by Martin Koller byl vaším náměstkem?
--------------------
Nevzpomínám si na to.
--------------------
To znamená ne, nebo si nevzpomínáte?
--------------------
Nevzpomínám si na to, že bych to někdy s panem, že bych to panu Kollerovi nabídl nebo slíbil už vůbec ne.
--------------------
Měl být třeba vaším poradcem, spolupracovníkem?
--------------------
Jeden čas mi psal častěji než jednou za měsíc.
--------------------
Víte, na co se ptám? Ptám se na to, jestli byl člověkem byť i neformálně spojeným se strukturou a například placeným ministerstvem obrany, na to se ptám.
--------------------
V době mého působení?
--------------------
Ano.
--------------------
Ne, nebyl.
--------------------
Pane ministře, díky za rozhovor, na shledanou.
--------------------
Prosím, na shledanou.
Video:
- Stropnický: Nepotřebných letounů L159 se zbavíme do dvou let (http://video.aktualne.cz/dvtv/)