2.9.2014
S čím pojede Česko na summit NATO - Martin Stropnický hostem Interview ČT24
Autentický přepis rozhovoru ministra obrany s moderátorkou pořadu Interview ČT24 (1.9.2014). Záznam ke shlédnutí na konci textu.
Světlana WITOWSKÁ, moderátorka
--------------------
Severoatlantickou alianci čeká na konci týdne nejdůležitější summit za posledních dvacet let. Její generální tajemník Rasmussen dnes prohlásil, že Rusko zbaběle zasahuje na Ukrajině. S čím na jednání do Británie odlétá česká delegace? A jak moc vážně je třeba brát Vladimira Putina, který varoval Západ, že si nemá zahrávat s Ruskem jako s jadernou velmocí? I na to se zeptám hosta dnešního Interview ČT 24. Pozvání do studia přijal ministr obrany Martin Stropnický, dobrý podvečer.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Dobrý podvečer.
--------------------
Pane ministře, vás ve čtvrtek a v pátek čeká velmi důležitý summit Severoatlantické aliance. S čím tam odjíždíte?
--------------------
Tak já jsem rád, že jsme měli možnost ty věci projednat poměrně zevrubně minulou sobotu v Lánech. S panem prezidentem, s panem ministrem zahraničí, protože tam jedeme v této trojici, plus samozřejmě relativně početná, početná delegace, že pojedeme tak, abychom ještě před začátkem toho jednání, protože ten vývoj těch událostí je relativně rychlý, tak abychom ještě ve čtvrtek ráno měli takovou pracovní snídani, kde ty noty sladím. Zdá se mi to zásadní, protože ne vždycky třeba i Česká republika mluvila nějakým jednotným hlasem.
--------------------
Takže tentokrát to bude jednotný hlas?
--------------------
Já věřím, že ano, protože jsme si řekli, co jsou nějak tak, samozřejmě vycházíme z toho, co jsou avizované prioritní body toho summitu jako takového. Protože tu agendu samozřejmě neurčuje Česká republika. A aniž to budu brát teďko v pořadí nějaké hierarchie, priority, tak nepochybně se bude mluvit o schopnostech aliančních, o tom, zda odpovídají současným potřebám, vzhledem k různým bezpečnostním hrozbám, ke kterým se patrně dostaneme. Výsledkem toho má být dokument, který se zatím jmenuje akční plán. Tak tam si nemyslím, že bude nějaký zásadní problém. Další téma, a to s tím souvisí, to je téma financování. Tam by se měla podepsat nějaká společná deklarace v tom smyslu, že členské země si uvědomují, že ty trendy poklesů rozpočtů jednotlivých ministerstev obrany, respektive armád členských států nesmějí stagnovat, nebo dokonce klesat. Ale musí docházet k postupnému nárůstu.
--------------------
A co se týče toho hlavního tématu, který se dá, které se dá předpokládat, což bude asi krize na Ukrajině, jaký postoj Česka budete zastávat na summitu NATO?
--------------------
Tak ta Ukrajina samozřejmě, zvláště v posledních dnech, nebo dokonce hodinách získává další a další nějakou dynamiku, kterou si asi skutečně nikdo nepřál. Takže nevím, jestli bych to nazval tématem číslo jedna, ale nepochybně veledůležitým tématem. Ta naše pozice nemůže být jiná, než že celou tu agresi, a ono se trošku zapomíná, tak vlastně už od toho Krymu je potřeba samozřejmě nejenom odsoudit, ale vlastně zahrnout do toho jakéhosi návrhu řešení. Veledůležité je, aby to ukončilo, aby to ústilo v nějaké jednotné stanovisko. Strašně důležitá je ta jednota alianční.
--------------------
A na tom jste se shodli s panem ministrem a s panem prezidentem, že vy tři budete zastávat stejné stanovisko, a budete mít stejný názor na případné řešení, nebo zapojení NATO v té krizi?
--------------------
Samozřejmě my budeme jednat i paralelně. Ne najednou. Ale bude tam prostě diskuzní fórum ministrů zahraničí, zvlášť obrany, zvlášť hlav států. A někde budeme přítomni všichni. S tím, že samozřejmě za nás bude mluvit pan prezident. A my budeme v jakýsi přísedících pozicích. Bude nutno reagovat na věci, které vzniknou také na místě, takže ono se nedá úplně všechno předjednat, a připravit. Ale jde o ten, o ten základ. Abychom si řekli: ať už jde o sankce, ať už jde o vojenskou přítomnost, nebo jakousi pomoc Ukrajině. Jestli ano, ne. Když, tak jakou. Ať už jde o šance toho diplomatického řešení, po kterém samozřejmě všichni volají, ale které vůbec není snadné. Tak tam, abychom byli schopni na místě prezentovat nějaký konsenzuální názor.
--------------------
Jak vážně je třeba brát hrozbu Vladimira Putina, který mluvil o tom, že si západní země nemají zahrávat s Ruskem, protože to je jaderná velmoc? Co to je, je to hrozba?
--------------------
Jakkoliv jsou ta prohlášení kolikrát, no nešťastná je eufemismus, znepokojivá. Tak já si myslím, že jedna z chyb, kterou může ta mezi, to mezinárodní společenství dělat, je, že neustále jakoby komentovat a vyjadřovat se k jednotlivým prohlášením. Já si myslím, že přesně tohle to ruský prezident chce. A že vlastně je důležité zůstat u té podstaty. On samozřejmě nesahá na žádný knoflík, jo. To jsou všechno maximalizace, nebo příprava silné negociační pozice, aby on mohl nakonec být tím mírotvorcem. V nějaké podobě, kterou nebude úplně snadné akceptovat, ale věřím, že přece jenom zvítězí zdravý rozum. A že nakonec i ta situace tak postupuje. A to, jak se rozvíjí třeba vlastně ta druhá fronta, pokud to takhle lze říct, směrem na jihozápad, no, tak to nasvědčuje tomu, že třeba otázka Krymu, a bohužel se tam asi skutečně vytváří jakýsi, příprava jakéhosi koridoru. A možná nějakého, nějaké formy propojení. Tak souvisí i s tou zimou. Protože on nemůže těch 2,5 milionu Rusů, kterým dával teda tu velkou šanci být součástí Ruské federace, nechat na holičkách. A tam nejsou žádné zdroje. Ať už mluvíme o vodě, nebo o energetických zdrojích, takže tam si myslím, že ten čas, faktor času hraje nějakou roli.
--------------------
Takže hraje Putin o čas, podle vás? I těmito prohlášeními?
--------------------
Určitě. Já si myslím, že se i dostává už pod určitý časový tlak. A že taky jakoby se snad, doufejme, přibližujeme nějakému návrhu řešení. Ale jsem přesvědčenej, že ten návrh z jeho strany minimálně v tom prvním kole, minimálně, a už s to tak ozývá, bude nastavený hodně vysoko ve smyslu výhod pro, pro něj.
--------------------
Proruští separatisti dnes oznámili, že jsou připraveni podpořit celistvost Ukrajiny. Ale požadují, aby Kyjev uznal zvláštní status jejich republik. Je to reálné, aby tenhle požadavek Kyjev akceptoval, nebo to vůbec není ve hře?
--------------------
To souvisí přesně s tím, co jsem teďko říkal. A to je nastavení těch požadavků. Tohle to je maximalistické nastavení. Já myslím, že leckdo z nás si pamatuje, nebo zná z dějepisu různé formy požadavků na rozvolňování různých státních celků okamžiku, kdy tam je třeba požadavek stran svých vlastních ozbrojených složek, tak je to, to by bylo z té centrální vlády jaksi rezignování na jednu z těch podstatných úloh toho stát. To potom si říkáte, kde ten stát už vlastně jakoby končí, čili.
--------------------
Takže to je ta příprava podle vás na to mírové jednání, které bude pokračovat v pátek. Ono to zřejmě nějak souvisí i s tím summitem, protože ten by měl být čtvrtek, pátek. Takže tam se dá očekávat podle vás nějaký zásadní zlom? V ten pátek?
--------------------
To by bylo, to by byl optimistický výklad, pokud bychom to brali jako pozitivní zásadní zlom. Ale já bych vůbec nevylučoval, že tam přijde nějaký návrh, a že možná může přijít i v ten pátek. A souvisí to s tím, že prezident Putin by se rád jaksi podepsal pod nějaké řešení a byl, byl jeho autorem. To načasování nebude náhodné. I to načasování, když si vezmeme, že před nějakými osmi dny, myslím, v neděli, jednal s prezidentem Porošenkem dvě hodiny za zavřenými dveřmi. Vlastně to nic nepřineslo. Přineslo to jednu věc. Prakticky během toho jednání došlo k docela zásadnímu vojenskému obratu. Tam už přece ukrajinské vojenské síly získávaly převahu v té doněcké a luhanské oblasti. A najednou došlo k podstatnému posílení těch separatistů. A teď už, člověk se zdráhá to skoro říkat, protože teď je tam prokazatelná účast několik tisícovek, hovoří se až o pěti tisících ruských vojáků, velice dobře vyzbrojených. A to se dělo při těch mírových jednáních.
--------------------
Dobře, u toho teď zůstaňme, protože třeba v případě Krymu se západní státy velmi rychle shodly, že jde o anexi. V tomto případě mluví velmi opatrně o tom, že se Rusko vměšuje na Ukrajinu. Proč už v téhle fázi, kdy vy říkáte, že to je prokazatelné, že tam ta vojska jsou, se nemluví o invazi? Je to opatrnost, nebo je to snaha nevyvolávat v Putinovi nějakou zase další reakci?
--------------------
Tak rozhodně je to strašně těžké nastavit tu míru. Protože určitou samozřejmě míru rozhodnosti musíte projevit, protože jinak vás Putin nebude brát jako vážného partnera. Na druhé straně musíte znát asi tu hranici, kam až lze zajít.
--------------------
Jak byste to tedy nazval vy, tu situaci, která tam je, když říkáte, že prokazatelně tam ruští vojáci i ruská bojová technika je, tak co to je z pohledu?
--------------------
Je to ozbrojená agrese třeba. Mně totiž, a nezlobte se, ani tak nezáleží na tom, jaké slovo pro to vymyslíme, ale abychom měli co nejlépe ověřená ta fakta. A abychom skutečně věděli, že to tak je. Já prostě, když.
--------------------
A v jakém okamžiku ta fakta budeme mít ověřená? Mně totiž nejde do hlavy, jak v současné době, kdy nás sledují satelity ze všech možných stran, není možné jednoznačně říct: ano, jsou tady ruská vojska, je tam ruská bojová technika. Pořád říkáme všichni: je to tak, vypadá to tak, ale kde je ten důkaz, který to stoprocentně potvrdí, a v jakém okamžiku my budeme mít tu jistotu?
--------------------
Víte, já jsem přesvědčený, že už ji prakticky máme. Máme ji prostě v tom smyslu, že separatisté mají určité druhy zbraní prokazatelně, ke kterým by obtížně přišli jinak, jo. A mají je také v množství, které je překvapivé. My nemůžeme brát vážně vysvětlení typu: deset výsadkářů zabloudilo 25 kilometrů na území Ukrajiny. Jo, protože prostě, ať už by to byli separatisté, nebo neseparatisté, tak prostě disponují dneska nepochybně tou technikou, která jim přesně určí, kde jsou. Navíc i ta formace přesně odpovídá průzkumnému oddílu. Takže to jsou. Já nevím, jak to slušně nazvat, ale dezinterpretace a deformace informační nějaké. A to už říkám opravdu s velkým sebezapřením korektně, které nelze skutečně brát vážně. Nelze.
--------------------
Ony ty dezinformace a dezinterpretace jsou ale na obou stranách. Kdo tu informační válku podle vás vyhrává? Protože i vlastně druhá světová válka začala na základě toho, že tam v podstatě Německo využilo nějaké fiktivní, fiktivního útoku na vysílačku. Dnes je to 75 let od začátku druhé světové války. Dnes v podstatě ta informační válka běží taky. Jak si mám já jako normální člověk zjistit, jak to tam skutečně je? Mám vůbec šanci získat objektivní pohled na to, co se tam děje, kdo mi říká pravdu, jestli to je ta, nebo ta druhá strana?
--------------------
Já si myslím, že dezinformační válku, když to tak nazveme, vyhrává Rusko v tuto chvíli. To bych řekl, že nepochybně. I jakou si indoktrinační, protože má i své prostředky, jak pronikat za hranice toho konfliktu, to znamená dál na západ Evropy, kde prezentuje nejrůznějšími způsoby svoje názory. A ovlivňuje různé části společností na západě. Ale víte, ona to ta demokratická, řekněme západoevropská, společnost má těžší, protože jako, když to přirovnám jednoduše, vždycky slušný člověk to má těžší, protože slušný člověk je svázán nějakými pravidly, která jsou pro něj nepřekonatelná. A která prostě respektuje, protože ho to třeba rodiče tak naučili. A rozhodování v té západní Evropě je prostě proces, který má pravidla, která nemůžete ovlivnit. Putin má obrovskou výhodu, veškerý rozhodovací proces je v jeho rukách. Takže když on se pro něco rozhodne, a on často, bych řekl, že improvizuje, tak od toho jeho rozhodnutí k tomu provedení toho rozhodnutí můžeme to třeba počítat i na minuty. Takhle ten západní svět reagovat neumí. Ale, a je to nevýhoda v takovédle situaci. Zároveň buďme rádi za to, že jsou u nás nějaké demokratické mechanismy, které to rozhodován přece jenom rozptylují na víc subjektů, aby nebylo jenom v jedněch rukách.
--------------------
O té současné situaci někteří odborníci říkají, že je to hybridní válka, že to je válka, kde v podstatě vojáci nejsou označeni, nevíme, kdo proti komu bojuje. Není tahle válka nebezpečnější, než ta klasická, kde je jasně daný protivník, kde ho umíte identifikovat, kde víte, proti komu máte bojovat?
--------------------
Určitě je. A myslím, že na ni nejsme úplně připraveni. A je to jedním z úkolů, které před aliancí stojí, není to vůbec snadné. Neřekl bych, že to je úplná novinka, ale je to zase o generaci dál, jakoby v té pseudodokonalosti teda bohužel. Vemte si, že vlastně my tady pořád řešíme situaci, kdy neoznačené, ale vyzbrojené jednotky, neoznačené, na území suverénního státu, si uzurpují nějako moc ve jménu jakéhosi blíže nespecifikovaného přání lidu. Jo, to není úplně nová strategie, to už tady taky bylo. A je vlastně povinností každého státu, který je hoden toho jména, aby takovou sílu prostě potřel. A jako ruská strana se diví, že ukrajinská armáda se snaží toto realizovat. Čili tam to.
--------------------
Ale ukrajinská armáda sama to nezvládne. A žádá o pomoc. Teď na summitu NATO budete o té případné pomoci jednat. Co může NATO Ukrajině nabídnout?
--------------------
NATO může určitě Ukrajině nabídnout to, čemu se říká česky know-how. Prostě určitou expertízu, určité znalosti. Nemyslím si, nebo moc si nedokážu představit, že by šlo o nějaké zbrojní, byť třeba v lehkých zbraních dodávky, nebo tak. Ostatně kancléřka Merkel.
--------------------
Ani něco takového jako munice do Kurdistánu, nic takového se nechystá?
--------------------
To si myslím, že by bylo okamžitě zneužito. Tam je potřeba to nesmírně pečlivě dávkovat tohle to. Ta pomoc nutně nemusí být nějaký platonická, nebo určitě zase by se našel někdo, kdo řekne: to je málo. Ono, aby ta pomoc vlastně nebyla kontraproduktivní, nebo třeba aby nepoškodila to jednání. Protože já si myslím, že skutečně je potřeba jednat na všech frontách. Je třeba jednat diplomaticky, je třeba zvolit cílené, cílené sankce, co nejefektivnější. Které nebudou poškozovat, nebo v nejmenší možné míře poškozovat běžného občana, ale budou cílené podstatně výš. A samozřejmě k tomu i nějaká pomoc vojenského "typu". Ta spočívá třeba v tom, že v Kyjevě je kancelář aliance, ta bude posílena třeba i z české strany o experta v hodnosti plukovníka, experta na logistiku. Ukrajinská armáda zaostává ve velké spoustě různých činností a funkcí. A proto třeba zrovna logistika je pro ně, což, řekněme tomu třeba management vlastně armády. Je pro ně docela důležitá věc. My budeme participovat, a už to děláme, na formování taky středních vojenských kádrů. Může to být i určitá forma třeba zdravotní pomoci. Může to být i určitá forma, zase narážím na tu blížící se zimu, humanitární pomoci. Takže těch věcí je celá řada. A vůbec to nejsou jakoby nějaké plané symbolické kroky. Je to něco, co Ukrajina potřebuje.
--------------------
Podle generálního tajemníka Rasmussena Ukrajina může do NATO vstoupit, když bude mít zájem, který už deklarovala, a když splní kritéria, která jsou potřeba splnit. Co ještě musí Ukrajina udělat pro to, aby se mohla stát členskou zemí aliance?
--------------------
Já myslím, že Ukrajina je tomuto cíli v tuto chvíli poměrně dost vzdálená. A že to není otázka, která by se, myslím, až teď musela nějakým, nebo měla dokonce řešit, protože ta jednání může poškodit. Já myslím, že když si to vezmete, já nechci dávat Českou republiku za vzor. Máme spoustu nedostatků, ale vemte si, že od roku 1989 do roku 99 jsme urazili nějaký, nějakou cestu jako stát. A ta, v roce 99 teda po deseti letech byla završena členstvím v NATO. Ukrajina měla příležitost. Měla svou, která byla bohužel promarněna. Ukrajina ji nevyužila na to, aby si vůbec svou státnost a systém prostě státních institucí vybudovala. Došlo tam.
--------------------
Takže váš odhad v řádu let,
--------------------
Já myslím, že to opravdu teďko vůbec není předmět jednání. Teď jde o to, aby se Ukrajina nerozmělnila v nějaké prapodivné nefunkční soustátí.
--------------------
Na tom summitu byste měli taky jednat o zvýšení vojenské přítomnosti alianční v těch východních zemích, které tvoří hranici aliance. Český prezident Miloš Zeman mluvil o tom, že by se i Češi měli nějakým způsobem zapojit. Pojďme si ho poslechnout.
Miloš ZEMAN, prezident České republiky /30. 8. 2014/
--------------------
Pokud by se prokázalo, že jde skutečně o ruskou invazi, a toto podezření sílí s každým zvyšujícím se počtem údajných ruských vojáků na Ukrajině, pak by samozřejmě byla na místě tvrdší opatření. Může být společná účast na cvičeních, ať už v Polsku, v Rumunsku.
--------------------
Je pravda, že už se teď chystá 70 vojáků do Pobaltí? Protože dnes to napsala Mladá fronta Dnes.
--------------------
Už se chystali dřív dokonce. Aliance velmi pravděpodobně přijme to, co, myslím, včera formuloval britský premiér Cameron a dneska to komentoval generální tajemník aliance Rasmussen.
--------------------
Akční plán?
--------------------
Ne, je to jakási, NATO má jisté jednotky.
--------------------
Předsazená jednotka?
--------------------
Řekněme, rychlého nasazení, NATO Response Force. Ale před nimi bude ještě přesunutá.
--------------------
Předsazená jednotka.
--------------------
Která bude schopná jednat v řádu dnů.
--------------------
Budou tam i Češi?
--------------------
Pokud o to budeme požádáni, ještě nebyla vyprofilována. Bude to zhruba deset tisíc mužů. Není to zas až taková novinka, fungovalo to v minulosti až někdy do počátku 90. let. Zatím jsem četl o účasti do jisté míry spekulativní, Holanďanů, Dánů, Norů, Britů, Pobaltských států. Určitě to bude deklarováno, to bych předpokládal, na tom summitu. A pak nastane odborné posuzování a vyhodnocování toho na úrovni vojenského výboru, kde zasedají náčelníci generálních štábů jednotlivých členských zemí. A bude se specificky říkat, kdo, jak a kam by přispěl.
--------------------
Co by Česko mohlo nabídnout a jak rychle?
--------------------
Česko určitě může nabídnout to, co vlastně nabídlo už teďko Pobaltským státům, to je ta pozemní protivzdušná obrana. Může nabídnout svoji chemickou jednotku samozřejmě, může nabídnout svoji zdravotní, nebo zdravotnickou kapacitu, ale může také nabídnout, a to už taky děláme, poskytnutí více cvičných letů pomocí L-159. Může nabídnout air policing, to znamená ochranu, nebo participaci na ochraně vzdušného prostoru. Může toho nabídnout relativně dost.
--------------------
Velké téma posledních dnů a posledních hodin, vy jste o tom mluvil, taky jsou sankce. Kvůli sankcím se i uvnitř koalice, to trošku tře, protože ministerský předseda řekl, že si vyhradil právo nesouhlasit s dalším rozšířením sankcí. Pojďme si poslechnout, co říkal premiér, a co říkal místopředseda vlády.
Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ /30. 8. 2014/
--------------------
My jsme už několikrát přijali rozhodnutí o sankcích. Ty sankce byly postupně vystupňovány. Ale nevedly k zastavení bojů. Přibývá lidských obětí v tom konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, respektive mezi ukrajinskou vládou a povstalci. A já tady zatím nevidím na obzoru žádné uspokojivé řešení.
Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér /KDU-ČSL/ /30. 8. 2014/
--------------------
Je zcela evidentní, že nemůžeme dělat nic, a nechat Rusko, aby nejdříve anektovalo Krym, a potom, aby postupovalo dále do dalších částí Ukrajiny. Já myslím, že tady už nelze moc ustupovat.
--------------------
Které to vyjádření je vám bližší?
--------------------
Víte co, já, neberte to jako úhyb, ale já nechci hodnotit premiéra vlády, který je mým jakýmsi nadřízeným, ani místopředsedu. Já si myslím, že jedna věc je důležitá, abychom dostali obsah těch sankcí, což se má stát dneska večer. Těch nových, nebo zítra ráno nejpozději. Abychom to zcela legitimně projednali ve středu na vládě, což se, pevně věřím, stane. A potom, abychom dospěli k nějakému stanovisku, které bude korektní a za které se Česká republika nebude muset stydět. A abychom nenarušovali ten jednotný hlas Evropské unie. Aliance respektive.
--------------------
Právě, na to jsem se chtěla zeptat, protože vy jste říkal, že budete jednotní i právě v postoji k těm sankcím. Ale ta jednota z těchto dvou vyjádření v podstatě vrcholných představitelů vlády není jasná. Tam je jasný spor. Pan Sobotka další sankce už moc nechce. Pan Bělobrádek říkal, přirovnal to dokonce k Mnichovu 38. Dnes se pana Sobotky zastal váš předseda Andrej Babiš, který říká, že dává přednost diplomatickému řešení. Ale ani ta diplomatická řešení nepřinesla žádné výsledky. Je nějaké východisko z té krize?
--------------------
Já si dovolím tvrdit, že existuje. Jednak bych neposuzoval účinnost sankcí takhle brzy. Protože přece jenom ty sankce působí v nějakém čase. A řekne vám řada lidí z bankovního sektoru, že prostě ten ruský bankovní sektor bude mít prostě v dohledné době už problémy. A že ty hlasy tam poměrně sílí. Ty sankce nejsou úplně bezzubé. Ale nechci teďko polemizovat. Já myslím, že jde, jak už jsem naznačoval, o kombinaci těch prostředků. Zvolit typ sankcí, který bude optimálně naladěn na tu vrstvu lidí, která má na Putina vliv. A může ho jaksi, může ten jeho názor.
--------------------
Posunout někam?
--------------------
Ano, nebo prostě dostat pod nějaký tlak. A potom samozřejmě ta diplomatická jednání, ale samozřejmě i ta pomoc jakési rostoucí kvalitě ukrajinské armády. Myslím si, že je potřeba jít po několika liniích.
--------------------
Ještě mě v téhle souvislosti napadá otázka, jestli ta vyjádření pana Sobotky a vašeho předsedy Andreje Babiše nesouvisí i s tím, že budou volby. Že přeci jen se asi lidem poslouchá lépe to, že se budou naši politici snažit o to, aby sankce nedolehly na naši ekonomiku. Nemůže v tom hrát roli i to, že je před volbami?
--------------------
Já si myslím, že vůbec současný stav financování aliance trpí samozřejmě tímhle tím aspektem. Není to české specifikum, je to tak všude. Je to tak ve spolkové republice, je to leckde. A je dobré potom si určit, kde je ta hranice. Kdy už třeba ten konflikt přesahuje určitou mez, která už nemá bezbolestné řešení. A že jsou řešení, včetně těch ekonomických, která jsou méně bolestná, než ta, která by nastala, kdyby k těm menším bolestem nedošlo. Nevím, jestli jsem to řekl srozumitelně.
--------------------
Diváci si s tím, doufám poradí. Říká ministr obrany Martin Stropnický. Děkujeme vám za pozornost. Na řadě jsou Události, hezký večer.
S čím pojede Česko na summit NATO
Autor: ČT24