6.11.2015
Tisková konference o nehodě českého armádního vrtulníku ve Španělsku
Tisková konference ministra obrany Martina Stropnického, prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Jiřího Balouna a velitele Vzdušných sil AČR brigádního generála Libora Štefánika ke včerejší nehodě českého armádního vrtulníku ve Španělsku a předání prvních letounů L-159 Iráku. Záznam ke shlédnutí na konci textu.
Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď už míříme na tiskovou konferenci ministra obrany Martina Stropnického, zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Balouna a také velitele vzdušných sil Libora Štefánika k informacím ke včerejší, o včerejší nehodě českého armádního vrtulníku ve Španělsku.
osoba
--------------------
Dámy a pánové, dobrý den. Dovolte mi vás přivítat na brífinku ministra obrany Martina Stropnického, prvního zástupce náčelníka generálního štábu, generálporučíka Jiřího Balouna a velitele Vzdušných sil Armády České republiky, brigádního generála Libora Štefánika. Ještě než se dostaneme ke včerejší havárii vrtulníku, tak pan ministr by rád připomněl tu pozitivní informaci, která se také týká Vzdušných sil Armády České republiky. Prosím, pane ministře.
Martin STROPNICKÝ, ministr obrany /ANO/
--------------------
Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové, já mám to potěšení vám sdělit, že včera byly předány první dvě L-159 irácké vládě. Dochází teda k naplnění toho kontraktu, který se dlouhé měsíce připravoval a který vyústí ještě samozřejmě v další kusy, budou to další dvě takzvaná živá letadla, to znamená z výzbroje Armády České republiky, i letadla, která samozřejmě může armáda postrádat, jinak bychom je neprodávali. A dalších 8 bude následovat tak, jak budou ta letadla připravena k předání. Navazujeme tím tak na smlouvu s americkou firmou Draken, kde již také během týdne dojde k prvnímu předání L-159, další budou následovat. Celkově ten obchod nebo ta transakce přinese do rozpočtu ministerstva obrany, respektive do státního rozpočtu zhruba 1 miliardu korun. Nadále potom zůstane v užívání naší armády 24 kusů L-159, takže se, řekl bych, uzavírá jedna dlouhá kapitola docela pestrého životopisu tohohle kvalitního bitevníku, který ale neměl během toho svého životního cyklu vždycky na růžích ustláno a já jsem ale hrozně rád, že po mnoha pokusech mých předchůdců se konečně podařila realizovat tato transakce a že v armádě zůstane jenom ten počet L-159, které skutečně naše armáda potřebuje. To je k té první záležitosti. No, a ta druhá, ta aktualita k nehodě našeho vrtulníku Mi-171Š, tak k té nehodě došlo během toho velikého aliančního cvičení Trident Juncture, které probíhá mimo jiné také ve Španělsku a přibližně 15 kilometrů od Zaragozy zhruba v 16.45 hodin, včera odpoledne tedy došlo k nehodě. Na palubě bylo 11 příslušníků speciálních sil a 5 členů posádky, došlo ke zranění 1 člena posádky. Byl to druhý pilot a 4 přepravovaných vojáků. Jedno to zranění bylo kvalifikováno jako těžší nebo těžké, v současnosti jsou všichni vojáci už po nemocničním ošetření propuštěni a očekává se jejich návrat možná už dnes, ale pravděpodobnější je spíš zítra zpátky do vlasti, rodiny byly samozřejmě uvědoměny a situace dopadla, řekl bych, velmi dobře oproti tomu, co by se případně bývalo mohlo také stát. Dnes ráno odcestoval inspekční nebo vyšetřující tým ministerstva obrany, nebo respektive ministra obrany, který bude ve spolupráci se španělskými subjekty tu záležitost prošetřovat a až poté bude možné sdělit, jaký, jaká byla skutečná příčina té nehody. Rád bych ještě zdůraznil, že pilot byl velice zkušeným vojákem. Měl nalétáno na tomhle, na tom vrtulníku nějakých 4600 hodin, což je úctyhodné číslo. Vrtulník byl značně poškozen, ale znova říkáme, všichni vojáci jsou v pořádku, zranění nejsou nikterak vážná. Ještě bych si dovolil možná poslední poznámku na závěr, protože se už zase na sociálních sítích objevují různé informace o tom, že naši vojáci létají v nevyhovující technice, tak rád bych zdůraznil, že tento konkrétní typ patří k tomu nejmodernějšímu co po světě létá, a to skutečně v tom celosvětovém kontextu a navíc šlo o typ, který byl nedávno modernizovaný. Takže samozřejmě nás bude příčina té nehody zajímat. Tolik asi k tomu nejpodstatnějšímu. Děkuji za pozornost.
osoba
--------------------
Děkuji panu ministrovi. A bližší informace přidá také pan generál Baloun.
Jiří BALOUN, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR
--------------------
Já k tomu, dobrý den, já k tomu, co tady říkal pan ministr, bych chtěl říct, že Trident Juncture je největší cvičení za posledních několik desítek let. Cvičí víc než 35 tisíc vojáků z více než 30 zemí. Je zaměřen na článek 5 a v něm samozřejmě má místo i operace speciálních sil. Jejich úkol byl samozřejmě nacvičovat a zároveň být certifikován pro rok 2016, kdy jsou součástí takzvané NATO Response Force, které dáváme ve prospěch NATO. Plnili tam klasický úkol, to znamená vysazení vojáků při přepadu těsně předtím, než teda byl v činnosti, byli v činnosti vojáci po takzvaném rychlém Run Fast Rope, tak došlo k této události. My musíme teda říct, že de facto se šťastným koncem, protože došlo jenom k tržným ranám, zhmožděninám, nedošlo pouze ke hmotným škodám de facto a nedošlo k obětem na životech. Takže pro nás je to v této fázi dobrá zpráva. Jak říkal pan ministr, vyšetřovací komise, komise pro vyšetřování leteckých nehod samozřejmě bude během zhruba hodiny na místě, začne svoji činnost ve spolupráci se španělskými kolegy. Letí tam i samozřejmě policejní tým, protože součástí standardního postupu je policejní vyšetřování, je tam lékař, v tom týmu je tam právník, právník bude konzultovat otázky takzvaného /nesrozumitelné/, to znamená, se Španělskem a lékař proto, aby samozřejmě i on provedl posouzení zdravotního stavu a jediný lékař anebo předseda vyšetřovací komise jsou ti, kteří by mohli nějakým způsobem změnit standardní postupy ve cvičení končí, standardní postupy při stažení vojáků ze cvičení, to znamená, začíná zítřkem, jedině tito dva lidé mohou říci, že někdo tam zůstane kvůli vyšetřování nebo kvůli zdravotnímu stavu. Pokud ani jedno z toho se nestane, tak budem pokračovat normálním standardním postupem. To je zatím vše. Děkuji.
osoba
--------------------
Děkuji. A poprosím také pana generála Štefánika za informace z pohledu Vzdušných sil Armády České republiky.
Libor ŠTEFÁNIK, velitel vzdušných sil Armády ČR
--------------------
Já doplním, co už tady bylo řečeno. Jednotka SOTU plnila úkol Direct Action, to znamená, obsazení místa, které bylo ovládáno nepřítelem a zhruba v 10 metrech došlo k prosednutí vrtulníku s následným pádem na zem. Samozřejmě závěry nemáme a víme jenom tuto, tuto informaci a vrtulník byl značně poškozen, nicméně závěry budou v řádu týdnů. A k závěrům pochopitelně se bude vyjadřovat předseda vyšetřovací komise. Nicméně já bych chtěl poděkovat z tohoto místa všem, ať už u nás nebo ve Španělsku, kteří se zúčastnili toho, aby vlastně vše dopadlo, pokud možno, dobře. Já myslím, že se udělal obrovský kus práce, ať našich lidí přímo na místě, chtěl bych poděkovat i španělské straně, takže všem děkuji.
osoba
--------------------
Děkuji. Teď je prostor pro vaše dotazy. Česká televize.
osoba
--------------------
/Nesrozumitelné/ pánové, já bych se rád zeptal na to těžké zranění. Co to bylo za zranění toho jednoho z těch, z těch lidí? A druhá otázka, španělská média píší o tom, že český vrtulník se obrátil při nouzovém přistání, takže předpokládám, že i oni mají nějaké informace, ale asi bude záležet na výsledcích té komise, ale přesto, jestli byste mohli upřesnit, co se mohlo stát, protože asi to převrácení, jedna strana vrtulníku poškozená a jak je ten vrtulník poškozený? Děkuji.
--------------------
Tak to vážnější, nebylo to vážné, vážnější zranění byla tržná rána na spánku, nicméně, jak již bylo řečeno, ten dotyčný je propuštěn z ošetření, takže bude přepraven, jak to bude možné, do České republiky a buď to bude dnes, potom, jak rozhodne doktor přímo na místě, případně zítra. Co se týká nouzového přistání, já bych to poopravil, co máme zatím za informace. Tak mělo dojít k vysazení speciální jednotky, která tam plnila úkol. Před vysazením speciální jednotky, kteří měli slanit po takzvaném Fast Rope a dělat úkol, na který byli připraveni, tak došlo k prosednutí samotného vrtulníku s následným dopadem na zem a potom došlo k převrácení tohoto vrtulníku na bok.
osoba
--------------------
Prosednutí, to znamená propad, to se propadnul vrtulník?
--------------------
Zatím, co víme, tak došlo k prosednutí toho vrtulníku zhruba v 10 metrech.
osoba
--------------------
Prosím další dotaz.
--------------------
Asi jsme řekli všecko.
osoba
--------------------
Pokud není, tak děkujeme a pěkný den.
--------------------
Děkujem. Na shledanou.
Michala HERGETOVÁ, moderátorka
--------------------
Taková byla tisková konference ministra Stropnického ke včerejšímu, ke včerejší nehodě vrtulníku, českého vrtulníku, armádního vrtulníku ve Španělsku.